...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Youtube rant kao oblik vršnjačkog nasilja

23.01.2018.

Istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu krajem 2017. ispitali su blizu dve hiljade korisnika društvenih mreža o njihovim navikama i raspoloženju dok ih koriste. Ispostavilo se da je naštetniji po mentalno zdravlje Instagram, a na poslednjem mestu našao se Youtube, koji, kako navode, ni najmanje ne utiče na zdravlje. Međutim, da to nije u potpunosti tačno, pokazuju brojni kancerogeni Jutjub fenomeni.

.

Jedan od njih je takozvani rant, prilično popularan među srpskim Jutjuberima, koji nije ništa drugo nego govor mržnje. On je vremenom postao toliko rasprostranjen da se doživljava kao nešto što je svojstveno Jutjuberima. Koliki je to problem objašnjava Darko Radovac Dex, koji na kanalu Jaserštajn kreira sadržaj namenjen mladima.

"Ti Jutuberi su pogrešno shvatili dramu. Drama jeste kontent, ali drama koja ima neki smisao ili iz koje može da se izvuče nešto dobro. Međutim, ovde se samo psuju mame, tate, deca, braća, sestre... Onda se ovaj proziva 'vamo, onaj se proziva tamo i tako klinci prelaze s jednog kanala na drugi, jer kanali rastu non-stop. Ovde deca ne razumeju šta znači rent, a šta znači mržnja i 'aj se pljujemo'", smatra Dex.

Kao dobar primer naveo je Content cop na kanalu iDubbbz, koji ovom formatu pristupa kao tužilac koji treba da zakopa nekog na sudu.

"iDubbbz šest meseci radi na tome, iskopa sve te negativne stvari, napravi klip od pola sata i učini da taj Jutjuber ne bude više toliko relevantan. On je njega pomenuo i eksponirao sve loše što je on uradio drugima, ali ga nije učinio još popularnijim. I zbog tog svog uticaja ima po 20-30 miliona pregleda. Meni je to zanimljivo, jer vidiš kako pravda pobeđuje i osećaš se dobro", kaže naš sagovornik.

youtube rant

Na Jutjubu postoji blizu sedam miliona videa koji u svom nazivu sadrže reč "rant". Mnogo je teže utvrditi koliko je zapravo onih koji svojim sadržajem direktno i javno vređaju nekog. A šta onaj ko postavlja ovakav sadržaj želi da postigne, objašnjava stručnjak iz oblasti psihologije obrazovanja i nasilja u školama Ilija Milovanović.

"Kada stave nešto na Jutjub, prva motivacija jeste taj centar pažnje. Iz različi,tih drugih motiva, druga deca, odnosno drugi adolescenti napadaju ili hvale. I, s obzirom da ga napadaju, osoba koja je postavila snimak se već potkrepila, ona je već u centru pažnje. Tako da mi ne možemo znati da li je taj negativan govor koji je ona izazvala po nju imao negativne posledice", kaže psiholog.

On dodaje da se ovakvo ponašanje tretira kao zanemariva tema i da se mladima retko ko bavi u tom kontekstu, te da bi mediji mogli početi da govore o tome kao jednoj vrsti nasilja.

youtube rant

Mladi Jutjuberi u Srbiji imaju po nekoliko stotina hiljada pratilaca i predstavljaju nove idole dece. Ono što govore i rade često prolazi ispod radara, jer u ovaj svet retko zalaze stariji od petnaest godina. Baš zato, oba sagovornika savetuju da se deci objasni da je rant isto što i govor mržnje, isto što i vršnjačko nasilje.

Prilog o ovoj temi možete preslušati na podkastu Oradija, u emisiji "Pokretač" koju pripremaju studenti Novosadskog univerziteta.

Marija Stojadinović

Možda te još zanima:

.

Izložba makedonskih džez fotografija “Džeztetika”

U glavnom holu Doma omladine Beograda 24. novembra biće otvorena izložba "Džeztetika" Tatjane Rantaše, fotografa iz Makedonije. Izložbu sačinjava izbor…

.

Nepresušan izvor filmskih zanimljivosti

Većini filmofila sami filmovi nisu dovoljni. Zato i postoji neiscrpno more filmskih podataka na internetu o glumcima, režiserima, filmskoj muzici…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Toksični pozitivizam ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo