...
TRENUTNO19:00 - 19:10Popodne na O radiju

Društvo

Veštačka inteligencija ugrožava poslove najobrazovanijih

30.11.2023.

Broj platformskih radnika u Srbiji lagano opada, pokazao je monitoring Centra za istraživanje javnih politika. Kako je na panelu nedavno održanog masterklasa o uticaju Veštačke inteligencije na tržište rada rekla Branka Anđelković iz te organizacije, došlo je do povlačenja velikog broja onlajn radnika sa vodeće digitalne platforme u Srbiji (Upwork).

.

"Pad 'gig' populacije je bio 17,8 odsto. Najmanje smanjenje broja radnika bilo je u oblasti razvoja softvera 2,4 odsto. U oblasti profesionalnih usluga zabeležen je pad od 13 odsto, a sve ostale profesije beleže pad broja radnika od 20 odsto i više“, rekla je Anđelkovićeva.

To je pokazatelj direktnog uticaja pojave ChatGpt-ja na tržište rada i taj proces tek je počeo. Pored tih promena dešavaju se, tvrdi Branka Anđelković i paradoksi koje do sada nismo imali u velikim promenama na tržištu rada.

"Poslovi visokoobrazovanih profesionalaca u najvećoj meri su ugroženi u ekonomiji znanja, u odnosu na prethodne industrijske revolucije koje su brisale poslove sa nižim obrazovanjem. Paradoks efikasnosti u proizvodnji dovodi do smanjenja potrebe za radnom snagom, stvarajući istovremenu visoku stopu nezaposlenosti“, ističe Anđelkovićeva.

aipixabay2

Ona kaže da, ubuduće, dodatno obrazovanje neće moći da nam garantuje automatski veće šanse za nov posao ili povećanje plate, dok smanjenje radnog vremena može poboljšati ravnotežu između posla i privatnog života, ali će smanjiti prihode i profesionalni napredak.

Jedno ranije istraživanje koje je sprovela kompanija IBM pokazalo je da zaposleni neće uskoro biti zamenjeni veštačkom inteligencijom, ali će oko 44 odsto radne snage morati da unapredi svoje veštine zbog pomame za veštačkom inteligencijom.

Do 2030. godine na svetskom nivou možemo da očekujemo ukidanje oko 15 odsto poslova sa punim radnim vremenom. Mnogi "opasni", rutinski, ali i kognitivni poslovi biće preneti na mašine, rekla je na panelu profesorka Ljubinka Kovačević sa beogradskog Pravnog fakulteta.

Miloš Turinski iz Infostuda kaže da nas čeka velika promena u tržištu rada.

"Procenjuje se da će u naredne četiri godine biti otvoreno oko 68 miliona novih radnih mesta, a da će biti ugašeno oko 83 miliona na globalnom nivou. Ta razlika zvuči strašno, ali to je samo dva odsto radno sposobnog stanovništva“, kaže Turinski.

On dodaje da je AI za sada samo pomoć kreativcima i da će u narednom periodu tako i ostati, a otvaraće se i nova radna mesta u ovoj oblasti.

IBM Institut za poslovnu vrednost sproveo je istraživanje pod nazivom "Unapređeni rad u automatizovanom svetu vođenom veštačkom inteligencijom" kako bi analizirao efekat veštačke inteligencije na globalnu radnu snagu. Prema njihovim saznanjima, generativna veštačka inteligencija će značajno uticati na tržište rada, ostavljajući tražiocima posla samo mogućnost da se prilagode i nauče veštine vezane za veštačku inteligenciju.

Naši sagovornici slažu se da će ljudi, naročito u kreativnim industrijama, morati da se prilagode novim okolnostima i novim pravilima igre. Unapređenje veština i prihvatanje veštačke inteligencije kao dela radnog procesa vrlo će brzo postati zahtevi našeg radnog okruženja.

Kako još veštačka inteligencija utiče na naš rad poslušajte u emisiji "Za i protiv".

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besmrtnost je moguća?

Poznati futurista Rej Kurcvajl, inače bivši Google inženjer, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030. godine.

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Četbot izbegava pitanja o izborima

Gugl je objavio da će ograničiti mogućnost svog AI četbota Džemini (Gemini) da odgovara na pitanja o izborima koji će se…

.

NASA "štipnula" Vojadžera

Inženjeri NASA poslali su signal, takozvani "poke", sondi Vojadžer i dobili potencijalno ohrabrujući odgovor. Kako piše CNN, nadaju se da…

  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo