.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Obrazovanje

Zašto smo morbidno radoznali?

01.08.2016.

Za ovaj dan preporučujem ti Jutjub kanal Vsauce. Njega je pokrenuo Majkl Stivens 2010. i na njemu ćeš pronaći jako zanimljive teme obrađene tako da ih čak i naučni laici poput tebe i mene mogu lako svariti.

.

Nauka, filozofija i tehnologija, na duhovit i zanimljiv način - ovako bih ti ukratko opisao ovaj kanal i vebsajt vsauce.com. Kada je krenuo, Vsauce se bavio samo video igrama. Međutim, kako je Majkl sticao popularnost lagano je prešao na teren obrazovanja i popularne kulture. Danas Majkla prati preko deset miliona ljudi, sa debelim razlogom.

Šta je to tako zanimljivo da ti preporučim Vsauce kanal? Na primer, kako se zemlja kreće kroz svemir, kako se broji preko beskonačnog, zašto su ljudima neke stvari i pojave jezive, zašto volimo da se igramo, koji su najređi materijali na Zemlji i u svemiru, da li bi trebalo da se pojedemo, zašto se ljubimo i šta nauka kaže o takozvanoj frend zoni. Ovo su samo neki od videa, koji traju u proseku od deset do 20 minuta, uključujući i onaj iz naslova teksta.

Vremenom je Majkl dobio pojačanje. Danas postoje Vsauce2 i Vsauce3 kanali, koje stvaraju Kevin Liber i Džejk Rouper. Obojica koriste oprobanu formulu i biraju zanimljive teme koje naučno obrađuju. Koliko je težak Torov čekić, šta bi se dogodilo da superheroj Fleš protrči pored tebe, a tu su uvek i najnovija dostignuća iz svih naučnih disciplina. Na neki način, Kevin i Džejk predviđaju budućnosti i nude nam dobru zabavu obrazujući nas. Ne propusti da ih čekiraš.

I.M.  

.
Predavanje Đorđa Krivokapića iz SHARE fondacije na temu organizacije poslovnih sistema u kolaborativnoj ekonomiji odnosno "Kako…
.
Četvrti po redu Festival mentalnog zdravlja očekuje nas od 10. do 20. oktobra na različitim lokacijama u Novom Sadu.
.
Prema podacima prosvetne inspekcije iz 2012. godine, u Srbiji je svaka deseta diploma lažna. Koliko ovakva saznanja i atmosfera…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?