.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Obrazovanje

Zabavna strana nauke na Beogradskom sajmu

16.12.2016.

Deseti Festival nauke doneo je zabavnu nauku na Beogradski sajam, na kome je mnogo učenika radoznalo gledalo šta se dešava na štandovima fakulteta, instituta i kompanija. Mogli su da pipnu, pomirišu i vide svu zabavu koja je sastavni deo nauke!

.

Tu su i Lego kocke koje možete da isprogramirate da se pokreću na određen način. Na štandu Lego zone možete da vidite postavku koja donekle liči na spot benda Ok Go, jer se kuglice tako kreću po instalaciji da pokreću određene radnje.

festival nauke2

Na štandu Anatomija omiljenih životinja možete da vidite prave kosti žirafe, bivola, lava i mnogih drugih životinja. Kosti predstavljaju najtrajniji deo tela životinja i ljudi, opstaju godinama posle kraja života. One svedoče o našem postojanju. Videćete, ima dosta sličnosti, ali i velikih razlika, između kostiju ljudi, životinja, sisara i ptica. Naša novinarka Lea jako voli svoju mačku, pa je zamislila da se slikaju zajedno.

festival nauke8

U posebnom delu Sajma nalazi se Teslina zona. Tu možete da vidite robote, naučite kako da svirate na Teslinom kalemu, svirate na različitim plastičnim cevima, pogledate eksponate koji su se koristili u nastavi krajem 19. i početkom 20. veka i još mnogo toga. Nama se najviše svidela soba sa ogromnom kockom, čije su stranice povezivali laseri. Kada dodirnete snopove lasera, određen zvuk se čuje. Iskustvo između umetnosti, nauke i klabinga!

festival nauke4

Naravno, kućno pivarstvo već je veoma popularno, pa se našlo i na prethodnoj Noći istraživača u Novom Sadu i sada na Festivalu nauke u Beogradu. Tu možete da saznate koji su sve sastojci piva, koji hmelj daje gorak ili sladak ukus i kako da u svom podrumu napravite pivo.

festival nauke1

Ostale fotografije pronađite na Fejsbuk, Instagram i Tviter stranici O radija. Festival nauke traje do nedelje 18. decembra i karte koštaju 450 dinara.

Jasna Žugić i Lea Kotlica

.
Mladi nemaju utisak da im se institucije obraćaju i da njihovi problemi dolaze do subjekata koji bi mogli da reše nešto, pokazuje…
.
Ispitni rok je verovatno poslednja stvar koja je studentima u glavi na avgustovskih 36 stepeni. Međutim, kako nam je do ispitnog…
.
Beogradski centar za ljudska prava 12. avgusta, na međunarodni dan mladih, organizuje igranje društvenih igara koje za cilj imaju…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?