...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Trijumf elegancije i monumentalnosti

13.11.2018.

Tim studenata treće godine Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN-a osvojio je prvu nagradu za najbolji dizajn paviljona u kategoriji arhitektura, na Međunarodnom arhitektonskom festivalu FabFest u Londonu.

.

Pobednički tim

U konkurenciji više od 30 izabranih radova iz 12 zemalja (SAD, Švajcarska, Velika Britanija, Indija, Italija, Turska...) šest studentkinja FTN-a: Emeše Varga, Radmila Đurašinović, Ksenija Martić, Jelena Vujović, Ivana Beatović i Teodora Nikolić, pod mentorstvom asistenta Marka Vučića, sa Katedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, realizovalo je najbolje rešenje iz oblasti digitalne fabrikacije primenjene na arhitekturu.

Pobedničko rešenje rezultat je naučno-istraživačkog rada studentkinje Emeše Varge i asistenta Marka Vučića koji su ispitivali takozvane lake samostojeće paviljone i načine na koje ih je potrebno oblikovati tako da imaju što manju debljinu, a da, u isto vreme, premoste velike raspone. Gostujući u našoj studentskoj emisiji "Pokretač", Emeše Varga objasnila je  kako izgleda proces dizajniranja jednog ovakvog projekta.

"Ono što je intesantno kod paviljona je to što nije dizajniran ručno, na crtežu, već pomoću 3D softvera. Tako su tražili u Londonu na takmičenju, da bude digitalno fabrikovan i dizajniran. Dizajniranje preko kompjutera nije lako, nama je trebalo nekoliko nedelja da stignemo do završnog rezultata, jer nam je bilo bitno da bude lepo i elegantno. Izgradnja paviljona je trajala četiri dana", objasnila nam je gošća.

Tim je na festival otišao bez svog mentora, ali kako kaže Emeše, to nije predstavljalo veliki problem jer je bila dobra atmosfera.

"Puno smo se smejali. Sa druge strane, imali smo trenutke kada smo mislili da nećemo uspeti. Kada smo sklopili vrh paviljona, pomislila sam da neće stajati, da neće uspeti ali smo se smirile, razmislile kako to da rešimo i uspele smo", ispričala nam je Emeše.

naslovnaa jpg

Emeše Varga u studiju Oradija

Festival FabFest je jednonedeljni događaj koji organizuje Fakultet za arhitekturu Univerziteta u Vestminsteru (London, Engleska), treću godinu za redom, na temu Digitalna fabrikacija i parametarsko modelovanje. Emeše kaže da je najbitnije bilo to što su se družili sa studentima iz drugih zemalja.

"Studenti iz Japana su bili jako interesantni, pored nas je bio paviljon Indije i oni su često dolazili do nas da vide kako radimo. Studenti iz Grčke su nas pitali za to kako smo radili, jer je njihov metod dizajna bio sličan našem. Konkurencija se nije osećala jer je to bio festival na kom je bilo bitno da se mi družimo. Pravili su pizza night, tad je fudbal bio aktuelan, pa smo zajedno gledali", kaže Emeše Varga.

Ove godine u okviru Festivala izloženo je bilo više od 80 paviljona i instalacija, a pored FTN-a među učesnicima bili su i The City University of New York, University of Hong Kong, Royal College of Art, University of Bologna, ETH Zürich, itd. Emeše nam je objasnila po čemu se njihov rad razlikovao od ostalih.

"Studenti sa drugih Univerziteta koristili su neke nove tehnologije koje mi ni nemamo na fakultetu, ali kako je to bio arhitektonski festival, oni su gledali i dizajn. Naš paviljon je bio drugačiji od ostalih u dizajnu. Ako smem da kažem, mislim da je naš paviljon bio jako elegantan i monumentalan, a ostali su bili malo u loft stajlu i drugačiji, dok je naš bio jedinstven", objasnila nam je Emeše.

Ovaj tim nema u planu neki novi dizajn, ali naša sagovornica nastavlja sa takmičenjima. Ipak, smatra da bi vrhunac projekta koji je dobio prvu nagradu na pomenutom festivalu u Londonu bio da se pobednički dizajn paviljona napravi u Novom Sadu.

Gostovanje Emeše Varga možete poslušati u studentskoj emisiji Pokretač

S.P.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Niko i ništa u Parizu i Londonu

Nenad Baraković, muzičar i kolumnista iz Beočina nam je za ovu nedelju preporučio jedno književno delo epskih razmera. U pitanju…

.

Vredi pročitati: Čaj od šljiva

Dragan Jajić Vladisavljev, član Kreativnog pogona, novosadske trupe savremenog cirkusa, ove nedelje preporučuje štivo uz koje vam dani mogu biti…

.

Vredi pročitati: Dekodiranje stvarnosti

Igor Nikolić je sportski kuglaš koji u pauzama takmičenja, treninga i redovnih životnih obaveza voli da se posveti knjigama. Njegov…

.

VIDEO: Za Cock Sparrer prijateljstvo je na prvom mestu

Na Fusion binu Exit festivala stali su i veterani Oi! panka Cock Sparrer. Njihov pvi nastup u Novom Sadu obeležio…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo