...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Čaj od šljiva

06.02.2017.

Dragan Jajić Vladisavljev, član Kreativnog pogona, novosadske trupe savremenog cirkusa, ove nedelje preporučuje štivo uz koje vam dani mogu biti zanimljiviji, naročito ako vas zanima britanski način života i poređenje sa ovdašnjim. Sve to, opisano na ozbiljan ali i humorističan način, nalazi se na stranicama knjige "Čaj od šljiva", autora Lazara Džamića

.

Foto: Kupindo.com

Lazar Džamić bavi se novinarstvom i marketingom, a blizu dvadeset godina živi u Londonu. Autor je brojnih članaka iz obasti digitalne i analogne komunikacije, kao i sedam knjiga na razne druge teme. Jedna od njih je i "Čaj od šljiva" za koju Dragan Jajić Vladisavljev kaže da mu je naročito  prijala zbog duhovitog načina na koji  Džamić piše o mentalitetskim razlikama između Srba i Engleza, poredeći život u Beogradu i Londonu.

"Jedna priča koja mi se urezala u sećanje je o tome kako seljaci žive u Engleskoj, oni su tamo gospoda, imaju lepe kuće, voze dobra auta, cenjeni su apsolutno, ali proizvodi koje naprave nemaju ukusa. A ovde je potpuno obrnuto, kao negativ i pozitiv fotografije. Znamo kako seljaci žive ovde, a kakav je ukus našeg voća i povrća", kaže Dragan. 

Pored ovoga, Džamić se u "Čaju od šljiva" dotiče razlika na nivou pojedinaca, društvenih grupa, mentaliteta, društvenih pojava, socijalnih odnosa i istorijskog konteksta. Kritičari su ovo štivo okarakterisali kao maštovito, pametno, lucidno i duhovito, ističući da Džamić, uz ravnotežu šarma i ozbiljnosti, istovremeno nemilosrdno ali i sa velikim simpatijama poredi uzdržani engleski i pregrejani srpski mentalitet. Knjigu je ilustrovao Aleksandar Zograf.

J. Z.

Možda te još zanima:

.

"Čaj od šljiva" među Novosađanima

Zbirka eseja "Čaj od šljiva" Lazara Džamića predstavljena je sinoć u Novosadskom pozorištu (Ujvideki sinhaz). 

.

Stiže nam Džamićev "Čaj od šljiva"

Promocija knjige "Čaj od šljiva" novinara i marketinškog stručnjaka Lazara Džamića održaće se 30. marta u Novosadskom pozorištu (Ujvideki sinhaz). 

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo