...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Prostor u kome učimo je veoma važan

29.03.2023.

Svaki fakultet Univeziteta u Novom Sadu obezbedio je studentima besplatan prostor za učenje, uz to i pristup neophodnoj literaturi za polaganje ispita i kolokvijuma. Pored fakulteta, studenti su u mogućnosti da koriste i čitaonice Matice srpske i Gradske biblioteke, ali uz uplatu članarine od 1.500 dinara za godinu dana. Upravo zbog toga što najveći broj studenata bira čitaonicu, gužve su gotovo svuda. 

.

Pored gužve, tačnije, manjka prostora za sve zainteresovane da uče u čitaonicama, studentima je prepreka i to što se neretko čuje buka od radova u kampusu koja im remeti koncentraciju. Kako učenje često zahteva i upotrebu interneta za istraživanje, mladi nailaze na još jedan problem. Svaki fakultet nudi besplatan internet, ali upravo zbog toga on je i spor. Mnogi su ipak voljni da i pored spomenutih barijera porane da zauzmu mesto i uče sa kolegama:

"Volim da učim u čitaonici zbog toga što mi odgovara radna atmosfera."

"Više volim da učim u čitaonici, ne mogu nikako kod kuće. Tu su kolege da mi pomažu i to mi se sviđa."

"Preferiram više čitaonicu, pogotovo ako su zadaci u pitanju. Kada moram da učim teoriju, što se retko dešava, onda sam u stanu."

Druga grupa ipak preferira samoću i učenje u ličnom prostoru kao što su soba u studentskom domu, u kući ili stanu. Ono što je defitinitivno prednost takvog prostora, jeste mogućnost učenja naglas ili uz muziku. Kvalitetan internet i tišina, ali i osećaj lagodnosti da uče u položaju koji im odgovara, bilo to sedeći, ležeći ili hodajući, stvari su koje ih odvraćaju od čitaonice.

Koliko im dobar internet u ličnom prostoru pomaže, toliko i odmaže jer su izloženi raznim distrakcijama - telefonu i društvenim mrežama, kao i televiziji i streaming platformama. No, izgleda da studenti ipak pronalaze načine da i pored toga ostanu fokusirani na ono što uče:

"Moj izbor je stan. Iz prostog razloga - imam svoj mir i tišinu, pa mogu bolje da se koncentrišem na to što učim. U čitaonici znaju biti, da kažem, smetnje. Mir, tišina i svoja četiri zida nisu lako zamenljivi."

"Najviše volim da učim sama i kod kuće jer se tada najbolje koncentrišem."

"Sve tri volimo da učimo u stanu, učimo zajedno. Naglas čitamo i naglas se preslišavamo. Najviše to radimo na terasi kada je sunce i ne odgovara nam da je bilo ko oko nas."

prostor2 png

Pojedini studenti nisu u prilici ili im prosto ne odgovara da uče grupno u čitaonici ili samostalno u sobi, pa su se odlučili za online za prostor. Još pre perioda pandemije na internetu su se mogli pronaći sajtovi poput StudyStream, Studyverse i Study Together koji su za vreme korone dobili sve veću popularnost. Jednostavnom registracijom, postavljanjem ciljeva i ulaskom u jednu od ponuđenih soba, u mogućnosti ste da učite sa ljudima iz svih krajeva sveta. Pored ovakvih sajtova, mnogi koriste Discord, Zoom, Google meet i druge platforme kako bi učili sa prijateljima i kolegama.

Ovakvi načini jesu efikasni, ali sa sobom nose posledice. Prekomerna izloženost ekranu utiče na oštećenje vida, a dugo sedenje uzrokuje bolove u vratu i leđima. Pored toga, digitalno doba donosi i probleme sa spavanjem, ali i sa zavisnošču od pametnih uređaja. S druge strane, ovakav tip učenja ipak pomaže studentima da otklone određene strahove i probleme. 

"Ranije sam imala problema sa anksioznošću i strah od javnog nastupa. To me je baš sputavalo u studiranju jer nam je većina ispita usmeno, da ne kažem koliko puta sam pala ispit zbog toga, iako sam učila. Pričala sam jednom sa drugaricom o tome, pa mi je pomenula da postoje sajtovi gde se praktično gledaš preko kamere sa drugim ljudima. Svako tu radi nešto svoje, ali se vidimo. Ja sam im, kao, držala predavanja i mogu reći da mi je to zaista pomoglo da prebrodim svoje strahove. Nastavila sam to praktikujem jer sam se nekako navikla da tako učim", kaže jedna od učesnica naše ankete.

prostor3 png

"Iako sam redovan student, često zbog posla nisam u Novom Sadu, pa ne mogu da učim u čitaonici. Pre nekih godinu dana sam otkrio sajtove gde sam počeo da učim sa random ljudima koji kao i ja nisu u mogućnosti da to rade kod kuće ili u učionici. Delimo istu muku, pa nam je nekako lakše zajedno. Više sam motivisan kad vidim i njih."

"Tokom korone imala sam naviku da učim online, u stvari preko Discorda sa društvom, pa mi je to ostalo i danas tako. Ne znam zašto, nekako nam je najlakše tako da se motivišemo i koncentrišemo."

Učenje je iscrpljujuća radnja, te je poželjno što pre pronaći sistem koji odgovara. Ovo je individualna stvar, a od prostora u kome studenti borave, važnije je da imaju volju i motivaciju da uče.

Prilog o prostorima za učenje koje studenti preferiraju možete poslušati u novom izdanju emisije Pop up:


D. Predin

Foto: freepik.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Vebinar o omladinskim razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar pod nazivom “Putuj u inostranstvo kroz omladinske razmene”. Vebinar je namenjen mladima od 13…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo