...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

Formula made in Serbia

28.03.2023.

Tim "Drumska strela", koji broji oko 60 članova, u potpunosti se sastoji od studenata osnovnih i master studija Beogradskog univerziteta. Njihov zadatak je da svake godine projektuju i izrade vozilo po uzoru na bolide koji se takmiče u najbržem cirkusu na svetu.

.

Oni se u okviru "Formule student" takmiče sa drugim evropskim univerzitetima u konstruisanju bolida, koji se, nakon što prođu tehnički pregled, nadmeću na stazama na kojima se vozi i prava Formula 1. Kako se radi o, pre svega inženjerskom takmičenju, na stazi se ispituju performanse bolida.

Uprkos svim izazovima sa kojima se suočavaju, postižu zavidne rezultate, podseća član tima Đorđe Suzović.

"Budući da automobilska industrija kod nas nije toliko razvijena, nama ide prilično dobro. Konkurentski timovi dolaze iz Nemačke, Italije, Engleske... Naše najznačajnije nagrade su one osvojene na Silverstonu 2011. godine, treće mesto u koncept klasi i isto mesto u Italiji 2017. godine. Te nagrade nisu toliko bitne, budući da je najbitnije da prođemo tehničke preglede. To pokazuje da smo vozilo napravili dobro i da funkcioniše i da tu prosto odlučuju nijanse", rekao je on.

drumskastrela2 png

U timu nisu samo studenti tehničkih fakulteta - pored inženjera, u timu su i studenti koji se nalaze za volanom bolida. Konkurs za nove članove tima "Drumska strela" se raspisuje na početku svake akademske godine, u septembru i oktobru, nakon čega zainteresovani prolaze kroz testiranje.

"Naš tim je osnovan 2010. godine, osnovali su ga studenti Mašinskog fakulteta i FON-a. Bilo je studenata i sa FDU-a i sa Vojne akademije. Bitno je da su su studenti Beogradskog univerziteta i to je jedna od karakteristika našeg tima. Teško je uklopiti toliki broj studenata sa različitih fakulteta, oni imaju predavanja i svoje obaveze. Jeste malo zahtevnije, ali trudimo se da sve funkcioniše i sve ide dobro", kaže Đorđe.

Za 12 godina, koliko tim postoji napravili su ukupno deset vozila koja su se takmičila na stazama širom Evrope. Poslednje, deseto po redu vozilo pokreće elekretični motor. Osim motora, to vozilo je specifično i po monokok šasiji, koja je u potpunosti od karbonskih vlakana, što doprinosi aerodinamičkim performansama vozila. Sve ove inovacije su posledica dugogodišnjeg rada, podseća Suzović.

"Sve su to uradili studenti u potpunosti i to znači kompanijama jer pokazuje studentski rad, maštu i veliki entuzijazam. Projekat za vozilo koje sada pravimo traje tri godine, jer smo se odlučili da napravimo bolje električno vozilo. Takmičenja 'Formule student' se održavaju svake godine i zadatak tima je da svake godine napravi novo vozilo koje se ne mora značajno razlikovati od prethodnog, ali nama je lakše da svake godine pravimo novo", priča naš sagovornik.

drumskastrela1 png

"Drumska strela" ne miruje, jer se već sada razvija koncept još jedne električne formule. Većina delova koji se ugrađuju u vozila "Dumske strele" se proizvode u našoj zemlji i iza njih stoje brojne kompanije koje podržavaju ovaj projekat Univerziteta u Beogradu.

Priču o Drumskoj streli poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

Marko Lazić

Foto: Arhiva "Drumske strele"

Tagovi

Možda te još zanima:

.

FIFA 23 je najprodavanija fudbalska igra ikada

Poslednja aktuelna igra FIFA postala je najprodavanija u serijalu, a prihodi od iste porasli su za 31% u odnosu na…

.

"Loženje" prestalo, ali se u reprezentaciju i dalje veruje

Fudbalska reprezentacija Srbije počela je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje će 2024. godine biti održano u Nemačkoj. Izabranici selektora Dragana…

.

Slike ljudi i ruševina koje se ne zaboravljaju

Osim spasilačkog tima MUP-a Srbije, jedini medicinski tim iz Srbije koji je nakon nedavnog katastrofalnog zemljotresa boravio u Turskoj bio…

.

OCR trke (ni)su za svakog

Sport je u našoj zemlji i regionu oduvek bio veoma zastupljen i masovan, a u nekim granama sporta postali smo…

.

Američki fudbal ima budućnost i kod nas

Iza nas je još jedno finale NFL-a, popularni Super Bowl. Igrači Kanzas Siti Čifsa pobedili su Filadelfija Iglse rezultatom 38:35…

.

Bred Pit u kokpitu Formule 1

Poznati glumac Bred Pit uskoro će ući u kokpit pravog trkačkog automobila za svoj predstojeći film o "Formuli 1", kažu…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo