.
Trenutno : emisija o filmu
Superoperater
 Petar Klaić i Jelena Mijatović
Društvo / Obrazovanje

Maj mesec posvećen matematici

17.05.2017.

Maj je mesec matematike u Srbiji, zbog čega u 20 gradova ovih dana svedočimo mnoštvu manifestacija posvećenih matematičkoj verovatnoći. Ova bazična nauka u osnovi je svih prirodnih naučnih disciplina i ima posebno mesto u akademskom svetu. Da li je tako i kod nas?

.

"Za svakog postoji šansa. Svaki bi atom ugljenika mogao biti deo ljudskog bića. Svaki molekul celuloze postati papir na kome je odštampan Šekspirov sonet. Svaki elektron može se naći u signalu koji sa druge strane planete donosi dugoočekivanu poruku". Ovim je rečima Institut za promociju nauke promovisao "Maj mesec matematike", manifestacije koja će dvadeset dana javnosti skretati pažnju na predmet kojeg se svi plaše, a bez kojeg se ne može.

Ove je godine posvećena teoriji verovatnoće, nastale iz tri veka stare prepiske dva Francuza koji su pokušali da matematički dokuče pravilnosti u igri kocke. A da li matematika u Srbiji u školskom sistemu ima posebno mesto razgovarali smo sa profesorom sa prirodno matematičkog fakulteta Milošem Stojakovićem. On za O radio kaže da bi Srbija morala više da ulaže u matematičare jer od njih može imati samo koristi. Trenutno situacija nije tako ružičasta

"Ako uporedimo matematiku sa evropskim i svetskim standardima, kao i svetskim univerzitetima, ima tu još puno mogućnosti za popravak", kaže Miloš.

matematika2 jpg

A, šta je to što bi moglo da se uradi da matematika ispliva na bolje mesto među prioritetima. Miloš kaže da bi dodatna ulaganja u nauku napravila pomak, koliko i bolji pristup izučavanju matematike za učenike i studente. I pored toga, mladi matematičari često sa takmičenja donose medalje. Pitali smo Miloša oslikava li to pravu situaciju u obrazovnom sistemu Srbije.

"Kada pogledamo naš školski sistem, on nije loš. Samim tim kada pogledamo rezultate i kada se uporedimo sa svetskim silama, mi nismo tako loši. Međutim, kvalitet obrazovanja se vidi na drugom primeru. Jedna je stvar kakve uspehe ostvaruju najbolji učenici, a nešto drugo kakve uspehe imaju prosečni. Jednu zemlju bi najviše trebalo da zanima kako prosečni savladavaju gradivo i generalno mislim da bi u tom domenu još mogli da napredujemo", kaže Miloš.

Tijana Marković, koordinatorka "Maja meseca matematike", slaže se da bi izmena nastave i malo veća ulaganja mogla da donesu još više benefita od mladih takmičara pred kojima je karijera. Ona kaže da matematika među učenicima ne uživa status kakav joj pripada, zbog čega su potrebne promene.

"Matematika je prema nekim anketama proglašena za najomraženiju nauku među učenicima i ljudima generalno i uglavnom je se plaše. Međutim, sudeći po uspesima koje nižu učenici Matematičke gimnazije, mislim da imamo puno dobrih matematičarta, ne samo u Matematičkoj gimnaziji nego u svim školama", objašnjava Tijana.

matematika3 jpg

Poboljšanju odnosa prema matematici i služi manifestacija Maj mesec matematike, a Tijana kaže da se "Centar za promociju nauke" potrudio da mladima na najzabavniji način pokaže njene čari. Tako ovih dana, pa sve do kraja meseca možete prisustvovati gostovanju šest velikana matematike u prvom međunarodnom, matematičkom šou-programu organizovanom u Srbiji, višenedeljne izložbe u gradskim galerijama, postavke na ulicama i šetalištima, programe u školama, predavanja i radionice u novootvorenom Naučnom klubu u Beogradu i još mnogo toga. Sve informacije mogu se naći na sajtu Instituta cpn.rs.

P. Klaić

.
Kako biste razgovarali sa nekim ko ne razume vaš jezik, a pritom ne govori ni engleski, koji je odavno u svetu uobičajen način…
.
OPENS očekuje veću podršku studentskim organizacijama kroz saradnju sa institucijama, nakon nedavnog potpisivanja Memoranduma o…
.
Imaš problem pri načinu izlaganja određene teme? Infopolis organizuje radionicu o prezentacijskim veštinama 18.04. u svojim prostorijama,…
Program
Kalendar događaja
April 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Da li plaćate slušanje muzike?