...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Laboratorija za učenje na daljinu

20.12.2014.

"...U jednom trenutku nam se desilo da se pojavi 20 studenata više nego što trebaju da slušaju. Tada se formirala grupa od 50 studenata a na predavanjima se pojavljivalo i do 80 studenata." - Bojan Lalić, direktor departmana

.

   U sklopu svog redovnog studijskog programa i predavanja, departman za Industrijsko inženjerstvo i menadžment nudi priliku da studenti pohađaju kurseve preko laboratorija za učenje na daljinu. U okviru ove laboratorije postoji Moodle eLLab, onlajn sistem za učenje koji vam omogućava pristup onlajn materijalima i alatima koji će vam olakšati sam proces učenja.

foto2 jpg

   Od 2009. na departmanu za Industrijsko inženjerstvo i menadžment na Fakultetu tehničkih nauka postoji program učenja na daljinu koji sve više privlači studente FTN-a. Naime 2009. godine je formiran CISCO institut za preduzetništvo koji je jedan od najvećih kompanija koja se bavi internetom i proizvodnjom tehnologije. Tada je osnovan institut na nivou FTN-a koji se kasnije proširio na region ( Skoplje, Kragujevac,...). Institut je isporučivao kurseve putem platforme za učenje na daljinu.

   Direktor departmana, Bojan Lalić kaže kako se njima to jako dopalo, pa su odlučili da se "pelcuju" na tu ideju .

   "Izabrali smo nekoliko naših saradnika koje smo detaljno obučili da postavljaju tu platformu i kurseve, i nakon toga smo probali to sa studentima. U jednom trenutku nam se desilo da se pojavi 20 studenata više nego što trebaju da slušaju. Tada se formirala grupa od 50 studenata a na predavanjima se pojavljivalo i do 80 studenata. " , rekao je Lalić i dodao da su sav novac koji su dobili ulagali u novu opremu, server i softvere da bi mogli da nastave ovu priču.

foto4 jpg

   Fakultet tehničkih nauka se zalaže za to da se budući inženjer obrazuje samo preko programa za učenje na daljinu. Jako je bitno da studenti prođu kroz laboratoriju ali i da imaju redovna predavanja u učionici sa profesorima, i da nakon toga mogu da posete server u kojem će se moći da pronađu sav materijal i zadatke koji su im potrebni za učenje.

   Uskoro stiže i nova oprema za laboratoriju kada će moći sa nekoliko centara u Srbiji da se upravlja laboratorijskom opremom međusobno. Iako je ovaj program dobrovoljan i isključivo preporučen profesorima, sve je više onih koji se prijavljuju da na ovakav način predaju svoj kurs, a i komunikacija sa studentima je mnogo lakša.

 L.K.

 S.B.

Možda te još zanima:

.

Oboren svetski rekord: AMD ima najbrži procesor

Kompanija AMD je predstavila Threadripper 7000 liniju procesora, čija je namena da obezbede vrhunske performanse u obradi podataka.

.

Prvi “open majk“ na engleskom u Novom Sadu

Prvi novosadski “open majk ” na engleskom jeziku održan je u KC Labu, prošle nedelje. Osim domaćih komičara koji se…

.

"Mefisto" Klausa Mana: psihološki profil kolaboracioniste

Glumica Danica Grubački preporučila nam je da ove nedelje pročitamo roman "Mefisto", najpoznatiji roman Klausa Mana koji govori o prirodi…

.

Nedostatak prostora najviše muči alternativnu kulturnu scenu Novog Sada

Nakon što je Novi Sad 9. januara zvanično predao titulu Evropske prestonice kulture Atini, vreme je da se polako svode…

.

Dram ove subote u KC Labu

Bend Dram je u septembru objavio svoj drugi studijski album "Previše svega". Novi materijal se već dobrano zavrteo, a momci…

.

Brojni koncerti i predavanja na CON konferenciji u Novom Sadu

U prostoru SKCNS Fabrika, Omladinskom centru Opens i klubu Tunel 17. i 18. decembra biće održana dvodnevna konferencija i prateći…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo