...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Grafiti

Društvo / Obrazovanje

I sa matematičke olimpijade donosimo medalje

13.10.2020.

Još jedna potvrda toga koliko ih talentovanih i vrednih mladih ljudi ima u našoj zemlji dogodila se na 61. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (MMO), na kojoj je srpski tim osvojio pet medalja. MMO je najveće matematičko takmičenje na svetu, sa koga je naš tim doneo i zlato. 

.

Foto: printskrin video predstavljanja učesnika

Dobrica Jovanović (17) osvojio je zlatnu medalju. On kaže da je takmičenje bilo teško, ali da tako i treba da bude. Prema njegovim rečima, takmičenja su odličan podsticaj za dalji napredak, ali i promociju matematike.

"Takmičenjem razvijate koncetraciju i sposobnost spajanja ideja, što svakako što ima svoje vrline i izvan sveta matematike. Naradio sam se, kako sam, tako i sa profesorima i značajno sam napredovao ove godine", naglašava on i dodaje da važno matematikom se baviti od malih nogu.

"Treba se navići na samostalan rad i onda matematika neće izgledati toliko strašno. Naravno, postoje stvari u matematici koje su teške i koje ni ja ne znam. Mislim da uz nešto talenta i puno rada i posvećnosti može da se napreduje. To kasnije olakšava mnoge stvari u životu", kaže Dobrica.

matematickaolimpijada png

Foto: imo2020.ru

Vukašin Mihajlović (19) koji je osvojio srebrnu medalju, kaže da zbog epidemije nije bilo putovanja kao što je inače običaj, već je svaka ekipa radila u svojoj državi.

"Na svaku lokaciju je poslat zvanični arbitar koji se starao o tome da sve bude organizovano po propisima. Takođe. sve se radilo pod video nadzorom. Iako nam je svima žao što nismo išli u Sankt Petersburg (gde se inače održava ova olimpijada), mislim da sama organizacija nije uticala na takmičenje, jer za dva puta po 4,5h, koliko traje takmičenje, ne razmišlja se ni o čemu drugom osim o zadacima", kaže Vukašin.

On dodaje da su matematičke olimpijade nešto najbolje što učenici mogu da rade tokom srednje škole.

Na takmičenju je učestvovalo 616 učenika iz 105 zemalja širom sveta, a naši srednjoškolci su radili u prostorijama matematičkog fakulteta. Više o ovoj olimpijadi, fotografije i video snimke možete pogledati na zvaničnom sajtu MMO-a 2020. 

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Kuvanje za medalju

Dok smo u karantinu i dok traje pandemija korona virusa, dobro nam dođe neka lepa vest koja će bar malo…

.

Esports igre od 2024. i na Olimpijadi

Online video igre su u današnje vreme sve popularnije. Poslednjih godina je primećen veliki porast ulaganja u njihov razvoj i…

.

Prve Olimpijske igre za robote u Japanu

Godine 2020. kada Tokio bude domaćin Olimpijskih igara na kojem će učestvovati sportisti od krvi i mesa, održaće se i…

.

Nije svako zlato isto vredno

"Novčane nagrade olimpijcima jesu lakmus papir za korupciju u društvu i tako se bes naroda prebacuje na ljude koje ti…

.

Gimnazijalcu bronza na hemijskoj olimpijadi

Na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi koja je održana od 23. do 31. jula u Tbilisiju u Gruziji, somborski gimnazijalac Andrej Kukuruzar…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo