...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Govori sve jezike, da te ceo svet razume

25.09.2015.

Evropski dan jezika obeležava se svake godine 26. septembra. Ovaj dan temelji se na inicijativi Saveta Evrope iz 2001. godine, a cilj je da se ukaže na značaj učenja jezika, uvećanje broja jezika koji se uče, promociju doživotnog učenja, međukulturnog dijaloga i jezičkog i kulturološkog bogatstva Evrope.

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu ovim povodom organizuje proslavu, u okviru koje je za studente, ali i sve zainteresovane, pripremljen celodnevni program.

Saradnica za međunarodnu saradnju Ljiljana Siriški rekla je za O radio da je jezik jedan od najvažnijih oruđa za studente, te da pomaže u kretanju po Evropi i omogućava lakše međunarodne razmene studenata.

"Trudimo se da promovišemo jezike kao jedan od osnovnih načina internacionalizacije fakulteta i uopšte našeg Univerziteta u Novom Sadu. Studenti mogu sa lakoćom da komuniciraju sa stranim studentima, olakšana im je razmena i lakše se snalaze u stranoj zemlji. Danas je znanje stranog jezika veoma vredan alat, a posebno u budućim karijerama naših studenata", rekla je Ljiljana.

filozof jpg

Ako zanemarimo na momenat trenutnu situaciju i osećaj klaustrofobije zbog poremećenih vrednosti i zatvaranja granica usled izbegličke krize u Evropi, ideja jeste da se slobodno krećemo i komuniciramo i da svoje živote ne provodimo na jednom mestu. Upravo zbog ovoga Centar za jezike Filozofskog fakulteta je otvorio svoja vrata, ne samo za studente, već i za sve ostale koji žele da nauče da govore jedan od mnoštva jezika koji se izučavaju na katerdrama.

"Neki od tih jezika su otvoreni i za građanstvo. Naš Centar za jezike organizuje kurseve za građane, koji mogu da se prijave na konkurs, a upis je upravo u toku. Mogu nas veoma lako kontaktirati i proveriti čime sve raspolažemo. Na nekim kursevima imamo i izvorne govornike jezika, a za druge je tu kompetentan kadar Filozofskog fakulteta", poručila je Ljiljana.

Program proslave Evropskog dana jezika je osmišljen tako da i studenti prikažu svoje veštine, a radi se o filmu "Devojke sa visokim potpeticama", koji su u potpunosti osmislili, snimili i montirali studenti fakulteta. Film je urađen na turskom jeziku, a u njemu su svoje znanje predstavili studenti kursa za turski jezik.

filozoof jpg

Osim ovoga, otvorena je izložba poster prezentacija jezika koji se izučavaju na Fakultetu, među kojima su engleski, francuski, nemački, italijanski, španski, portugalski, japanski, danski, ruski, persijski, turski, rumunski, rusinski, slovački, a od nedavnu tu je i kineski. Impozantno!

Otvorena je i izložba knjiga „Razgovaraj sa mnom“, koje će obuhvatiti strane jezike i jezike nacionalnih manjina koji postoje na fakultetu kao studijske grupe, a za kraj i koncert horova "Sonja Marinković", Vokalni studio "Orfelin", Kamerni hor "Res Miranda", Mešoviti hor "Harmonija" i Mešoviti hor "Kredarica".

M.L.

Možda te još zanima:

.

Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja pred EU izbore u junu

Vlasnik Fejsbuka i Instagrama, kompanija Meta, saopštila je da će formirati tim za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u oblasti veštačke…

.

Letnja akademija za nastavnike jezika

Evropski centar za žive jezike u Gracu organizuje Letnju akademiju za edukatore nastavnika jezika "Podsticanje inovacija u evropskom obrazovanju nastavnika…

.

EU na putu ka "Velikom bratu"

Evropska unija je na pragu značajnih izmena u svojoj regulativi o veštačkoj inteligenciji, koje bi mogle da omoguće znatno širu…

.

Studiraj u Beču

Centralnoevropski univerzitet (CEU) u Beču raspisao je konkurs za upis na osnovne, master i doktorske studije sa stipendijom za narednu…

.

Kako privući donatore

Obuka o načinima finansiranja preduzetničkih poduhvata biće održana u sredu 28. novembra od 18h u Work and Travel edukacionom centru…

.

Klaipeda - Omladinska prestonica Evrope 2021.

Litvanski grad Klaipeda na ceremoniji u Pozorištu mladih u Novom Sadu poneo je titulu Omladinske prestonice Evrope za 2021. godinu.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo