...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Društvo

Klaipeda - Omladinska prestonica Evrope 2021.

22.11.2018.

Litvanski grad Klaipeda na ceremoniji u Pozorištu mladih u Novom Sadu poneo je titulu Omladinske prestonice Evrope za 2021. godinu. Među gradovima finalistima bili su još i Varaždin (Hrvatska), Nikozija (Kipar) i Kišinjev (Moldavija).

.

"Jako smo uzbuđeni. Želimo da se zahvalimo svima. Hvala vam što ste izabrali naš grad, a hvala i što ste verovali u nas." Ovim rečima predstavnici Klaipede obratili su se nezavisnom žiriju i publici u Pozorištu mladih nakon predstavljanja svih gradova i proglašenja pobednika.

Titula Omladinske prestonice Evrope tokom tih godinu dana biće u rukama ovog litvanskog grada, koji stoji rame uz rame sa gradovima koji su istu ovu titulu poneli u prošlosti, među kojima su Rotterdam (2009), Torino (2010), Antverpen (2011), Braga (2012), Maribor (2013), Solun (2014), Kluž-Napoka (2015), Ganja (2016), Varna (2017), Varna (2017), Kaškaiš (2018), Novi Sad 2019. i Amijen 2020.

Prisutnima u Pozorištu mladih obradila se i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predstavila viziju novih, perspektivnih i kreativnih prilika za mlade u Srbiji, ali i u regionu. Kao neke od glavnih prioriteta izdvojila je reformisanje obrazovnog sistema, kao i podsticanje inovacija u cilju kreiranja bolje budućnosti generacija koje dolaze.

"Moje viđenje je da bi vlada trebalo manje da misli, a više da sluša. Moj zadatak je da podržim što je više moguće konkretnih inicijativa, naročito onih koje dolaze od mladih ljudi. Na ovaj način pokazaćemo mladim ljudima da je to što oni rade bitno."

opensovo jpg

Grad domaćin same ceremoniije bio je Novi Sad, kao grad koji je istu ovu titulu poneo za 2019. godinu. Pre same dodele, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević iskoristio je priliku da objasni zbog čega je ovakav događaj značajan za Novi Sad.

"Mislim da je ovo veliki dan za Novi Sad, ali rekao bih i veliko priznanje na celu Srbiju. Novi Sad je domaćin jednog velikog evropskog događaja u oblasti politike prema mladima, velikom broju delegata iz svih evropskih država i mnogo mladih ljudi iz Novog Sada, iz naše države, ali i cele Evrope" rekao je Vučević

On je dodao da i sam razume napore koji su morali da se ulože da bi gradovi uopšte došli do finala, kao i osećaj koji imaju gradonačelnici ova četiri grada s obrzirom na to da je istu situaciju preživljavao kada je Novi Sad 2015. ušao u top pet a nije pobedio, a i 2016. kada je osvojio titulu Omladinske prestonice Evrope.

Kada je u pitanju lokalni akcioni plan za Novi Sad, odnosno strategija omladinske politike prema mladima u narednih pet godina, Vučević kaže da je grad potpuno prepustio omladinskim organizacijama da ga kreiraju, dok ga grad samo finansira.

Omladinska prestonica Evrope, titula je koju Evropski omladinski forum dodeljuje jednom evropskom gradu na period od godinu dana. Proces je dizajniran tako da osnaži mlade ljude, poveća učešće mladih i jača evropski identitet na lokalnom nivou.

Evropski omladinski forum je platforma koja okuplja omladinske, organizacije za mlade kao krovne evropske omladinske organizacije u Evropi. Rade na osnaživanju mladih da aktivno učestvuju u društvu da poboljšaju svoje živote, zastupaju i zagovaraju njihove potrebe i interese i prava njihovih organizacija. 

M. M.

Možda te još zanima:

.

Srednjoškolci kao autori i kustosi

Povodom titule Omladinske prestonice Evrope, Galerija Matice srpske odlučila je da novosadskim srednjoškolcima pruži priliku da sami kreiraju izložbu od…

.

Evropska omladinska titula slavila se do jutra

Žurku su otvorili Helem Nejse, a zatvorio Mahmut Orhan. U subotu od 20.00 pa do pet sati ujutro, mladi Novosađani…

.

Opens žurka kao najava brojnih događaja za 2019.

Ceremonija svečanog otvaranja Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019. biće održana 26. januara. Program se sastoji iz tri dela, a…

.

Upoznaj izvođače koji dolaze na Opens žurku!

Žurka povodom svečanog otvaranja Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019. biće održana 26. januara na Spensu, a nastupiće Jax Jones,…

.

Velika žurka na 40 lokacija

Omladinska prestonica Evrope dočekaće 7527. godinu po julijanskom kalendaru prilično bogato, na više od 40 lokacija u gradu. Posetioci Novog…

.

Jezik je drugačiji, problemi su isti

Omladinska prestonica Evrope je titula koju Evropski omladinski forum dodeljuje jednom gradu na period od godinu dana. Novi Sad je…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo