...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Evo, sad ću, samo da...

04.05.2015.

Prokrastinacija ili odlaganje obaveza problem je na kom konstantno treba da se radi. "Ljudi najčešće odlažu obaveze jer nisu dobro organizovani, nisu dobro postavili ciljeve i to je ono što ih ometa da se pokrenu iz inercije, što nije lako", kaže psiholog sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta Boris Popov.

.

Jedni od čestih izgovora su "moram da čistim stan", "hajde samo da odigram jednu partiju igrice da napunim baterije", "samo ću malo da slušam muziku/sviram/čitam da se opustim", "boli me glava", "čim popijem kafu, bacam se na posao".

"Treba sebe maksimalno organizovati i postaviti jasne ciljeve (ako se radi o učenju: zbog čega učim, zašto mi je to važno) i rokove (koliko ću da učim danas, koliko ove nedelje, koliko ću ispita da položim u narednom roku...), a mora se poraditi i na kontroli emocija. Ukoliko se bojiš nečega, treba da radiš na smanjivanju straha, ako te nešto mrzi da radiš, treba raditi na tome da bolje podnosiš nelagodu", dodaje Popov.

Oni koji ne izbegavaju obaveze kažu da ih imaju veoma mnogo, pa ne mogu da priušte odlaganje ili su preduzetnici, pa bi im posao trpeo.

Mogli biste da organizujete posao u segmentima i da zapišete šta ćete da radite svakog sata da biste te segmente i uradili. Kada "štiklirate" gotove zadatke, onda u svakom trenutku znate kako stojite sa poslom i šta još treba da uradite tog dana. Najteži deo počinjanja bilo kakvog projekta jeste sam početak. Dobar način da to zaobiđete jeste da prvo uradite zadatak koji vam se najviše sviđa.

Sklonite sve što može da vam odvuče pažnju! Jedan od korisnih saveta je da, ako vas Fejsbuk ili JuTjub lako odvuku u besciljno skrolovanje i kliktanje, zamolite cimere ili nekoga iz porodice da promeni šifru za internet.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Kako izbeći odlaganje obaveza

Radionica za srednjoškolce i studente "Sve što možeš danas, ostavi za sutra" biće održana u četvrtak 24. maja u 19…

.

Procatinator za lepše dane na internetu

Ukoliko volite da prokrastinirate, ovaj put vam nećemo pomoći da se rešite te navike, već ćemo vam pokazati sajt uz…

.

Kako se izboriti sa prokrastinacijom

Prokrastinacija je odlaganje obaveza ili važnih zadataka, odlaganje nečeg što nam u datom trenutku nije najprijatnije da uradimo i umesto…

.

Prokrastiniraj na najgluplji mogući način

Znaš one divne dane kad je napolju sve sivo i kad ti se ne izlazi iz kreveta. Ili one još…

.

Prokrastinacija - svakodnevni problem studenata

Odlažete pranje sudova, učenje za ispit ili odlazak kod zubara? Psiholozi to nazivaju prokrastinacijom, o kojoj pre interneta nismo znali…

.

Uzimanje pravde u svoje ruke dovodi do anarhije

Šta radiš kada si kivan na ono što se dešava oko tebe? Šta radiš kada vidiš da je neko uzeo…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo