.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Obrazovanje

Da mladi ne budu samo budućnost, već sadašnjost

20.11.2018.

Mladi nisu dovoljno uključeni u procese, ne vide institucije kao svoje i zbog toga ne participiraju u svim procesima, pokazalo najnovije istraživanja Krovne organizacija mladih Srbije (KOMS).

.

Istraživanje "Poverenje mladih u institucije Republike Srbije" je prvo istraživanje sa ovom tematikom koje je najviše predstavničko telo mladih u Srbiji, Krovna organizacija mladih, uradila. Zašto su se odlučili baš za odnos mladih i institucija, objasnio je za Oradio generalni sekretar KOMS-a Stefan Đorđević.

"Ovo nam je polazna tačka, tražimo šansu za mlade i tražimo priliku da postanu integralni deo društva. Statistika je na neki način alarmantna. Prvi put smo krenuli da objedinjujemo i ispitujemo stavove mladih o institucijama, ali i da dođemo malo dublje do toga zašto mladi veruju i zašto ne veruju, da pre svega pokažemo stavove", rekao nam je generalni sekretar KOMS-a.

Ono što ovo istraživanje pokazuje je da nije dovoljno kada samo jedna istitucija vodi brigu o mladima, već da je potrebno da se ostvari multisektorska saradnja. Stefan kaže da će KOMS iskoristiti ovo istraživanje za rad i uticanje kako na institucije tako i na širu društvenu zajednicu, kako bi se mladima otvorila vrata institucija.

"Mora da se razmišlja na način da se mladi integrišu u društvo, jer zapravo, to je jedan veliki kreativni potencijal koji je nažalost u maloj meri iskorišćen. Ako 40 odsto mladih ne glasa, ako 60 odsto mladih ne interesuje ni politika ni politička dešavanja, ako smatraju da im se niko ne obraća, ako ne vide ko ih predstavlja, ako ne čuju nikakve teme koje su njima bliske, onda prosto kada postavimo jednu paralelu možemo da se pitamo zašto mladi odlaze. Nije jedini izazov mladih posao. To jeste važna stvar, ali pored toga postoji mnogo drugih činilaca na to kako se mladi osećaju u društvu. Istraživanje je početak, da bismo videli gde smo", objasnio nam je Stefan.

koms

Ovo istraživanje će biti trogodišnje, već sledeće godine napraviće se komparacija u odnosu na ovogodišnje rezultate. Do tada, naš sagovornik se nada da će društvo ali i institucije čuti za ove podatke i što je najbitnije, odrediti na kome je odgovornost za ovakve stavove mladih.

"Naravno, odgovornost nije samo na institucijama, odgovornost je i na široj zajednici, odgovornost je i na nama, na svima koji se u ovoj zemlji bave mladima. Pokušavamo da utičemo i na svest o tome kako se mladi percipiraju i na radnom mestu, u zajednici, u politici, političkim partijama i u institucijama, koliko mladi mogu, koliko im je potrebna šansa. Da mladi ne budu samo budućnost, već i sadašnjost. I da na neki način, to što su mladi ne bude limitirajući faktor, već da to bude mogućnost da se ta energija iskoristi i integriše. Da se uključe u procese donošenja odluka, prvenstveno onih koji se tiču njih u kreiranju politika na lokalu ali i na nacionalnom nivou. Da posmatraju institucije kao svoje i da se, na neki način, od tog jaza kreira jedan dvosmerni dijalog", zaključio je Stefan Đorđević.

Istraživanje o poverenju mladih u institucije Srbije uradila je istraživačka agencija "Demostat" za potrebe KOMS-a, u sklopu projekta "Premijerka otvara vrata" koji finansira Omladinska prestonica Evrope Novi Sad (OPENS). Više o ovoj temi slušajte na Oradiju u sredu, u emisiji "U kakvoj zemlji želim da živim".

Prilog o ovoj temi poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač

Svetlana Paramentić

.
Mladi nemaju utisak da im se institucije obraćaju i da njihovi problemi dolaze do subjekata koji bi mogli da reše nešto, pokazuje…
.
Ispitni rok je verovatno poslednja stvar koja je studentima u glavi na avgustovskih 36 stepeni. Međutim, kako nam je do ispitnog…
.
Beogradski centar za ljudska prava 12. avgusta, na međunarodni dan mladih, organizuje igranje društvenih igara koje za cilj imaju…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?