...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo

Nema velikih razlika u studentskom životu Novog Sada i Zagreba

24.12.2019.

Tokom prošle nedelje boravili smo u Zagrebu i razgovarali sa studentima o tome kako izgleda njihova svakodnevica u tom gradu. Glavni grad Hrvatske privlači studente iz cele zemlje, što gradu iz godinu u godinu daje novu energiju.

.

Bez obzira na to što i u mnogim mestima u Hrvatskoj postoje državni univerziteti, naročito u Dalmaciji, studenti se ipak odlučuju za Zagreb. Kao glavne razloge, studentkinja Ana Benčić, koja se u Zagreb doselila iz Istre, navodi širok izbor fakulteta ali i veće mogućnosti koje donosi život u prestonici.

"S obzirom na to da dolazim iz malog grada, Zagreb mi je bio veliko olakšanje. Bilo mi je super da dođem u veliki grad gde imam puno više mogućnosti. Mislim da je super studentski grad, ima jako puno toga za ponuditi, svašta se može videti i imam vremena za sve, uz faks", kaže Ana.

zagreb4 jpg

Dolazak iz malog mesta u veliki grad zahteva malo vremena za prilagođavanje. Student iz Bjelovara Ivan Kužela kaže da mu je najteže bilo da se navikne na zagrebačke tramvaje.

"Zagreb je za studente koji dolaze iz drugih gradova jedno vrlo dobro novo iskustvo, u većini slučajeva. Ja dolazim iz Bjelovara koji broji 40 hiljada stanovnika i meni je u početku bilo dosta teško da se adaptiram. Na primer, tramvajske stanice je teško bilo odrediti, kojim tramvajem ići do kojeg mesta, ali nakon nekoliko meseci se ufuraš u to i zapravo sve dođe na svoje mesto", kaže Ivan.

zagreb2 jpg

Veliki broj studenata dane provodi u domovima koji se nalaze širom Zagreba. Studentkinja Alma Rastoder je u Zagreb došla iz Crne Gore i kao i većina studenata iz inostranstva vreme je provodila u domu.

"Bila sam preko stipendije pola godine u Zagrebu i dom sam plaćala oko 40 evra, što ne znači da je cena uvek takva, jer postoje nekakve razlike za studente iz inostranstva. Ono što su mi rekli jeste da je u Zagrebu jako teško dobiti mesto u domu", objašnjava Alma.

Ako ste mislili da je deljenje kupatila specifično za domove u Novom Sadu, varate se. Alma Rastoder kaže da se isto događa i u Zagrebu.

"Zanimljivo, ja to nisam imala prilike da vidim nigde drugde. Dve sobe dele jedno kupatilo, između soba, pa tako ulazimo u isto kupatilo i stalno jedni drugima zaključavamo vrata. Često se desi da zaključaš i zaboraviš, pa ta osoba ne može da uđe dok se ne setiš da otključaš", priča Alma.

Cene u Zagrebu su osetno veće nego u Srbiji. Studenti se trude da, pored fakulteta rade i dodatne poslove, kako bi pokrili sve troškove koje imaju ali i zaradili neki džeparac za izlaske. Alma kaže da vam se vrlo lako može desiti da izlazak košta i više od 100 eura.

"Jedne večeri sam rezervisala sto u jednom klubu, sama rezervacija je bila oko 60 eura, plus, kao, dobiješ jednu flašu pića. Kad sam stigla tamo, rekli su mi da tu flašu neću dobiti ako ne naručim još nešto. Naručila sam dve flaše vina i to je izašlo 120 eura", kaže Alma.

zagreb1

Muzička ponuda u Zagrebu je jako široka, kao i u svakom velikom gradu. Međutim, kako kaže Ivan Kuleža, uglavnom se završi na narodnjacima.

"Zagreb je odličan grad za izlazak noću, bogat je muzičkim manifestacijama, što znači da svako može naći svoj tip muzike koji želi da sluša. Mislim da se najviše u gradu slušaju narodnjaci i cajke, no ima dosta ljudi koji slušaju stranu muziku. Izlazim najviše u Roko i tamo, na primer, do dva posle ponoći oni puštaju stranu i domaću muziku. Nakon toga kreću cajke i nastaje pravi urnebes", tvrdi Ivan.

Na prvi pogled studentski život u Zagrebu i kod nas se ne razlikuju puno, čak su i domovi slični kao i u Novom Sadu. Jedino što zaista pravi razliku su više cene troškovi života. Bez dodatnog posla teško je pokriti sve, čak i uz pomoć roditelja. Na kraju krajeva, studenti su studenti, isti svugde bez obzira na zemlju.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Prazna lepinja: Nismo više klinci

Zagrebački bend Prazna lepinja se nedavno vratio na scenu na najbolji mogući način - rasprodali su tri koncerta zaredom u…

.

Šta se za doček sprema u glavnim gradovima regiona?

Sve je spremno za najluđu noć u godini. Opraštamo se od stare 2021. i dočekujemo novu 2022. godinu. Ako planirate…

.

Duh Adventa je po celom Zagrebu

Novogodišnji sajmovi u gradovima Zapadne Evrope odavno su postali tradicija. U jakoj konkurenciji, Advent u Zagrebu nekoliko godina nosi titulu…

.

Miki Solus: Sunčanom stranom ulice!

Posle godinu dana Miki Solus se vratio u Novi Sad. Kako nam je i sam rekao, ovog puta nije imao da…

.

Zašto treba ići na koncert: Kortni Barnet

Zagreb 21. maj 2019, Tvornica Kulture 

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo