.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Muzika

Zašto treba ići na koncert: Kortni Barnet

17.04.2019.

Zagreb 21. maj 2019, Tvornica Kulture 

.

Malo sunca i pozitivnih indie zraka obasjalo je trenutnu muzičku scenu. To sunce dolazi sa australijske strane kugle, uz melodije koje stvara Kortni Barnet (Courtney Barnett). Rođena je 3. novembra 1987. u Sidneju, a muzičku karijeru započela je 2010. kada se kao gitaristkinja priključila bendu Rapid Transit. U svojoj kratkoj karijeri realizovali su jedno izdanje i to na najbolji hipsterski način - na kaseti.

Na red je došla saradnja sa psihodelično-kantri orijentisanim sastavom Immigrant Union, dok Kortni te iste godine (2012) uspeva da otvori svoju izdavačku kuću Milk! Records. Pare za ovu avanturu je pozajmila od svoje bake! Sve je to zapravo bio pravi zalet ka solo vodama. Ova devojka uspela je da za godinu dana realizuje čak tri EP izdanja: "I've Got a Friend Called Emily Ferris", "How to Carve a Carrot into a Rose" i "The Double EP: A Sea of Split Peas".

Spot za pesmu "Avant Gardener"

Onda je usledio dostoajn izdavački uspon. Prvi solo izdanje "Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit" (naslov opet kao inspiracija iz života provedenog u bakinoj kući) pojavljuje se 2015. Album postaje instant hit u širim muzičkim krugovima, a neki kritičari idu toliko daleko da to izdanje svrstavaju na liste najboljih. Iako je na kompozicijama radila skoro godinu dana, Kortni u snimajući proces sa bendom ulazi tačno nedelju dana pre zakazivanja studija. Prema njenim rečima, na taj način je htela da održi svežinu aranžmana bez preterane ambicioznosti u samom snimajućem procesu. Ima tu i grešaka i neplaniranog zujanja, ali enregija je ostala sačuvana. Naravno, pesme karakterišu njen duhoviti pristup stvaranju tekstova ("I think you are a joke but I don't find you very funny") uz prirodnu, paradoksalno-beizražajanu interpretaciju. Stil je stvoren, a sve je bilo gotovo za nekoliko dana. Dosta distorzije, uz blagi grunge prizvuk, čini ovaj album povratkom na osnove rokenrola kao post tinejdžerskog bunta i uklapanja sa nekim zrelijim godinama koje dolaze. Tu je "Pedestrian" koja je bukvalno napravljena u poslednjim minutima tokom snimanja sada već kultnog prvanca. Dobro, nije sve tako zrelo kada se pogleda.

Spot za pesmu "Pedestrian At Best"

U pauzi između ljubavnih problema (veza sa kantautorkom Džen Kloer), brojnih nagrada (Songwriter of the year 2016) i odmora od velike turneje, Kortni uspava da realizuje album sa još jednim muzičkim magom: Kurtom Vajlom. Izdanje "Lotta Sea Lice" se pojavljuje 2017. i na njemu se čuje iskrena hemija dvoje mladih stvaralaca koji su svoju albumsku avanturu započeli od običnog drugarskog džemovanja po raznim hotelskim sobama, binama i stanovima.

Prijatelji po melnaholiji. Spot za pesmu "Continental Breakfast"

A onda se sredinom prošle godine pojavio i njen drugi solo album "Tell Me How You Really Feel". Produkciju ponovo potpisuje Burk Rid, ali je ovoga puta prisutna nova ritam sekcija. Važno je napomenuti kako na izdanju gostuju i sestre Dil, Kim i Gordon (Pixies, The Breeders). Karakteristična gitarska vožnja uz blago stondirani narativ kreće se od šuma do pika u crveno. Između ostalih tema, album istražuje izazove i frustracije iz ugla svesnog tekstopisca/stvaraoca, pred koga su drugi ljudi postavili visoka očekivanja. Ranjive, ali i fajterske vokale isporučila je u svom prepoznatljivo opuštenom stilu. Njena leva ruka (tame) i te kako zna način na koji se tretira električna gitara i jasno nas upoznaje sa njenim stilom sviranja. Stanite u prvi red i recite ovoj nezaustavljivoj ženi kako se zapravo osećate. Škripa recommends!

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Everybody Here Hates You":

.
Dugogodišnji novinar, rok kritičar i muzičar, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a od nedavno i doktor…
.
Ovogodišnji Festival uličnih svirača - Gradić fest biće održan od 29. do 31. avgusta na više lokacija u Podgrađu Petrovaradinske…
.
Festivalsko leto je u punom jeku, gotovo svakog vikenda se negde održava po neki festival, a jedan od onih na koje vam posebno skrećemo…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?