.
Trenutno
Music mix
Društvo

Ne zna se ko seče drveće u Novom Sadu

06.07.2015.

Gradsko zelenilo nije poseklo drveće kod Muzeja Vojvodine, niti je bilo koje drugo preduzeće bilo u njihovo ime zaduženo da to uradi – piše u saopštenju Zelenila, nakon što ih je organizacija Vojvođanska zelena inicijativa optužila da bespravno seku drveće radi kasnije izgradnje javne garaže. 

.

"Pošto nijedno drugo javno gradsko, niti privatno preduzeće nije tražilo, niti dobilo našu saglasnost za takvu vrstu radova, utvrđivanje ko stoji iza neplanske i nepredviđene seče, predstavlja zadatak za državne organe", kažu u Zelenilu.

Predsednica Vojvođanske zelene inicijative Ruža Helać kritikovala je seču drveća u Ulici Miloša Bajića Ona je u ranijim navodima izjavila da su radnici Zelenila sekli drveće, a da aktivisti nisu uspeli da saznaju razlog za to.

Helać je skrenula pažnju da se seča odvijala u subotu, pri visokim temperaturama što je povezala sa namerom  menadžmenta Gradskog zelenila da što manje građana Novog Sada vidi  "brutalnu nezakonitu seču".

Pored seče drveća Zelena inicjativa je pokrenula inicijativu protiv izgradnje javne garaže na ovoj lokaciji. U saopštenju građanskih aktivista se podseća da je Skupština grada 25. juna usvojila predlog o izmeni plana generalne regulacije na osnovu koga se predviđa izgradnja javne garaže na zelenoj površini, a već posle nedelju dana počelo se sa sečenjem drveća na obodu zelene površine u ulici Miloša Bajića.

Taj park, dodaje se, važan je deo zajednice i mesto koje je namenjeno vlasnicima pasa i njihovim ljubimcima, kao i svim građanima koji uživaju u zelenim prostorima.

"Namera da se umesto parka postavi garaža sada se već može posmatrati kao tendencija vlasti da malobrojne zelene površine grada zameni profitom", navodi se u saopštenju Građanske inicijative za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine, a prenosi portal Autonomija.

Gradsko zelenilo međutim ipak tvrdi da je cilj ovog preduzeća da se stabla sade, a ne čupaju. Kako piše u saopštenju Zelenila, u poslednjih 12 meseci je zasađeno preko 30 hiljada novog drveća , ukrasnog bilja i cveća. Podignuto je pet novih mini parkova na mestima na kojima su ranije bila smetlišta i uređena su četiri prostora koja nisu imala namenu.

N.Š.

 

.
Probna vozačka dozvola moći će da traje i do četiri godine, kaže pravilnik novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Ovo je jedna…
.
Nezaposlenost mladih na Zapadnom Balkanu je zabrinjavajuća, među najvišim u svetu. Kako bi  odgovorila na ove izazove, Beogradska…
.
Ako ste ovaj muzički sastav nekada čuli uživo, znate zašto bi trebalo da ih slušate opet. Ako ih niste slušali uživo, ali ste…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?