...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo

Očuvajmo park kod Muzeja

19.09.2015.

Građanska inicijativa Sačuvajmo park kod muzeja i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu danas organizuju program pod nazivom "Subota za parkić". Za odrasle je predviđen mali bioskop na otvorenom u kojem će biti prikazan nagrađivani dokumentarni film "Goli" rediteljke Tihe Gudac, priča o bolnoj tajni začetoj pre šest decenija na "otoku slomljenih duša" i o prošlosti koja se polako pretvara u istoriju. Projekcija počinje u 20.30 sati na platou ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

.

Program za decu počinje u 17 sati - u Parkiću će biti održana edukativno-kreativna radionica "Šta će nama drvo?" na kojoj će deca razgovarati o parkićima i gradskim livadama, probati neke zaboravljene igre, napraviti svoja mala "umetnička dela".

Inicijativa želi da pokaže da zaboravljeni gradski parkovi mogu postati mesta okupljanja i svojevrsna kulturna scena. Skupština grada Novog Sada 25. juna je usvojila predlog o izmeni plana generalne regulacije na osnovu koga se predviđa izgradnja javne garaže na zelenoj površini, a Marina Mutavčijeva iz Inicijative rekla je za O radio da su baš od tog dana počele najintenzivnije akcije ovie neformalne grupe za očuvanje zelenila.

"Hoćemo da očuvamo taj parkić i da ga promovišemo u nešto što on do sada nije bio. Od 25. juna je bilo najvažnije reagovati, iako je to bilo nezgodno vreme za svaku akciju, jer su tada svi bili na godišnjim odmorima. No, uspeli smo da uradimo par akcija kojima smo skrenuli pažnju na parkić, organizovali smo potpisivanje petcije, obelezavanje stabala imenima... Po meni je ta kcija bila dosta jaka i meni najdraža, jer kako ćete sad da dođete u park i posečete na primer Jovu, drvo koje ima ime. Parkić bi zaista trebao da ostane takav kakav jeste i samo mu treba promeniti namenu, da ga obučemo u novo odelo i da on krene da živi svoj život kakav zaslužuje", rekla Marina.

Park čini deo starog jezgra grada i zaštćenu okolinu spomenika kulture Muzeja Vojvodine i Arhiva Vojvodine u kojem se nalazi i Muzej savremene umetnosti Vojvodine. Rani javni uvid izmene i dopune plana Generalne regulacije starog gradskog centra i područja Malog Limana u Novom Sadu završen je 10. avgusta.

"Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili, uloženo je više od 70 primedbi građana i građanki Novog Sada Gradskoj upravi za urbanizam. Apelujemo na građane da ulažu primedbe, a sličnu akciju smo već jednom i organizovali, kada smo ljudima objasnili kako mogu da utiču na odlučivanje u gradu mogu. To su prava građana koji oni u najvećem borju i ne znaju da mogu da koriste. Spali mo na 4 odsto zelenih površuina u gradu. Dunavski park nije dovoljan, tamo ljudi ne mogu da izađu u trenerci i u kućnoj varijanti, jer je centralni park i tamo dolaze i turisti i mnogo ljudi. Nije pogodan za rekreaciju. Parkinzi jesu potrebni, ali ne na tom mestu gde je zelena površina", apelovala je Marina.

Inicijativa je tokom leta sakupila više od 3.000 potpisa građana Novog Sada koji se protive izgradnji javne garaže na zelenoj površini.

"Nastavićemo sa programima za decu i za odrasle. Ova subota je saradnja sa MSUV, a naša ideja je da se to sve proširi i na Muzej Vojvodine. Bitno je dodati da smo peticiju skupljali kao bi smo tražili prijem kod gradonačelnika, jer i dalje moramo da se izborimo i sa institucijama i da vidimo kakvi su im planovi. Do sada nije bilo nikakavih vesti i niko nam se nije javljao povodom ovoga", najavila je Marina.

J.Ž. i M.L.

Možda te još zanima:

.

Saut park slavi 25 godina, u najavi još minimum pet sezona

Autori serije Parker i Stoun nedavno su potpisali ugovor vredan 900 miliona dolara za nastavak produkcije serije za sledećih pet…

.

Street workout te vodi ka zdravom životu, a možda i na Olimpijadu

Street workout se najlakše može opisati kao umetnost vežbanja. Najrazličitije akrobacije, vežbe ponavljanja i izdržljivosti - sve to može da…

.

South Park: Uvek aktuelni, a traju više od dve decenije

Mali broj crtanih filmova može da se pohvali sa više od 300 epizoda i trajanjem više od dve decenije. Jedan…

.

Kakva budućnost čeka Saut Park?

Poslednja sezona "Saut parka" emitovana je krajem 2019. godine, a pored nastavka koji se planira za narednu godinu u najavi…

.

Pametno zeleno ostrvo

Grčka je počela transformaciju ostrva Astipalea u Egejskom moru u evropsko "Zeleno ostrvo"

.

Grafičarka na rolerima

U red akademskih građana Novog Sada uskoro će stati i mlada Violeta Ivan, studentkinja Akademije umetnosti, koja sa velikim uspehom svoj…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo