...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Koliko se zvezda vidi u mraku?

05.12.2022.

Oradio i Carpe Noctem su u subotu 3. decembra organizovali Astro šetnju na Fruškoj gori. Kroz stazu, nešto kraću od pet kilometara, prošlo je više od 150 učesnika koji su na najbolji način mogli da osete kako izgleda zvezdano nebo bez prekomerne svetlosti kojoj smo izloženi u gradovima. 

.

Iako Carpe Noctem već nekoliko godina praktikuje Astro šetnje, ovo je prva koju su organizovali u zimskom periodu. Bez obzira na vremenske uslove, koncept je isti - učesnici prolaze određenu trasu na Fruškoj gori da bi se navikli na mračno okruženje i osetili negativne efekte prekomernog osvetljenja.

teleskop jpg

Iako toga vrlo često nismo ni svesni, čim kročimo u šumski mrak možemo da primetimo koliko je jako svetlo na ulicama i u parkovima, kaže Slađana Popović koja godinama ide na Astro šetnje.

"Oči se relativno brzo naviknu na tamu. Svi imamo prirodan strah od mraka još od malena, ali kada navikneš oči, posle nekih desetak minuta dobro vidiš. Ljudi su prilagodljivi. Shvatiš da vidiš na metar ispred sebe, što je dovoljno da hodaš bez čeone lampe noću. Zaista se može videti u mraku", objašnjava ona.

astrosetnja2 jpg

Zbog zimskih uslova, staza je ovog puta bila nešto kraća. Iako na samom početku, pri ulasku u šumu deluje da ne znate kuda treba da idete, oči se zaista brzo naviknu na mrak. Pored staze su bili volonteri, koji su usmeravali učesnike, tako da jednostavno nije moglo da se desi da neko ode u suprutnom smeru.

Vedro nebo i mesec koji je bio skoro pun, obasjavaju i mesta gde je drveće najgušće. Da je ovo zaista jedinstven doživljaj, saglasni su i oni koji su ove subote prvi put šetali u mraku.

"Noćna šetnja po Fruškoj gori je fenomenalna stvar, jer se nebo jako lepo vidi. Mesec je bio fantastičan i sve je bilo obasjano. Pogled na grad noću odozgo je fantastičan".

"Bilo mi je odlično jer sam išla sa svojim društvom i uživali smo zajedno u šetnji. Uzbrdice su bile malo naporne, ali sve je okej."

"Usponi su problematični jer je bilo malo blata. Vazduh je lep i pogled je sjajan. Mesec je osvetljavao sve i nebo je bilo lepo."

astrosetnja3 jpg

Kako kažu oni koji iza sebe imaju malo više kilometara u fruškogorskom mraku, upravo zvezde ostave najveći utisak na učesnike koji dođu prvi put. Zbog jakog svetla u gradovima, jednostavno nije moguće videti najveći deo zvezda koje se nalaze iznad nas.

"Prvi put sam bila na Astro šetnji 2019. godine, tada je bio manji krug ljudi. Bilo mi je fascinantno što u gradu ne mogu da primetim toliko zvezda. Kada pogledaš gore i između krošnji pogledaš deo neba, vidiš koliko zvezda zapravo ima. U gradu vidimo uglavnom Severnjaču i tek po koju planetu", kaže Slađana.

lenaismuk1 jpg

Astro šetnja se završila u Gorskom smešku, gde su učesnisnici, uz logorsku vatru, uživali u akustičnoj svirci Lene i Smuka, kojom je obeležen i osmi rođendan Oradija.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Oradio i Carpe Noctem organizuju Astro šetnju, prijavi se!

Oradio će svoj osmi rođendan obeležiti i astro šetnjom na Fruškoj gori, koju pripremamo zajedno sa organizaciojom Carpe Noctem. Posetioci…

.

LED sijalice za zdravije životno okruženje

Prvi korak koji možete učiniti kako bi smanjili svetlosno zagađenje u vašem životnom prostoru jeste kupovina LED sijalica. One, u…

.

Svetlosno zagađenje najviše utiče na insekte i ptice

Brojna naučna istraživanja su potvrdila negativan uticaj koji veštaka svetlost ima na živi svet koji nas okružuje. Ulično osvetljenje koje…

.

Javna rasveta - glavni izvor svetlosnog zagađenja

O javnoj rasveti, čini se, najviše razmišljamo u decembru i januaru, kada su na ulicama novogodišnji ukrasi. No, vrlo često…

.

Svetlosno zagađenje: zašto čovek želi da "pokori noć"?

Kada govorimo o zagađenju, verovatno vam prvo na pamet padaju loš kvalitet vazduha ili vode. Svetlost je stalno tu, oko…

.

Zašto iz gradova ne možemo da vidimo zvezde?

Da biste doživeli film ili pozorišnu predstavu na pravi način, potrebno je da obezbedite sebi idealne uslove. Bioskopska ili pozorišna…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo