...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

LED sijalice za zdravije životno okruženje

30.01.2023.

Prvi korak koji možete učiniti kako bi smanjili svetlosno zagađenje u vašem životnom prostoru jeste kupovina LED sijalica. One, u proseku, troše tri četvrtine manje energije od klasičnih sijalica sa užarenim nitima.

.

Osim manjeg računa za struju, zamena sijalica će vam doneti i prijatniji životni prostor. Pri kupovini sijalica važno je da obratite pažnju na energetske etikete koje se nalaze na pakovanjima sijalica. Ova etiketa nam govori o energetskoj efikasnosti sijalice, snazi i životnom veku, objašnjava Bojan Đerčan iz udruženja Carpe Noctem.

"Ono što građani najčeće zanemaruju su upustva na pakovanjima sijalica i najčešće kupuje najjeftinije. Oznaka K na kultijama označava temperaturu boje svetlosti u kelvinima. Što je broj na sijalici manji, to je svetlost prijatnija za kuću. Sijalice sa hladnijom bojom imaju više kelvina i emituju više plave svetlosti koja nije dobra", kaže naš sagovornik. 

U odnosu na energetsku efikasnost, postoji sedam kategorija - slovo A predstavlja energetski najefiksnije sijalice, dok su one označene slovom G najmanje efikasne. Električne sijalice se dele na tri kategorije - klasama A ili B pripadaju kompaktne flourosecentne sijalice, halogene sijalice imaju klasu D dok su klasične sijalice za žarnom niti u klasama E ili F. Takođe, podjednako je bitna i boja koju sijalice emituju, priča Đerčan.

"S obzirom na vrednosti strepena kelvinove skale, oni mogu da budu toplo-bele, bele ili neutralne i hladno-bele. Toplo-bela je ona žućkasta svetlost na koju smo navikli kod sijalica sa užarenim jezgrima , čiji je raspon od 2.600 do 3.000 kelvina. To su sijalice koje su preporučljive za naše domove, tamo gde se boravi duži period", kaže on.

sijalica png

Boja svetla ima uticaja na funkcionisanje našeg organizma. Noć predstavlja period odmora, ali i vreme kada se u organizmu dešavaju važni hemijski procesi i funkcije. Ukoliko su ti ciklusi poremećeni, čovek ne može da bude aktivan u toku dana. Sve to se manifestuje, pre svega, kroz umor, ali i promene u metabolizmu, kao što je lučenje hormona melatonina, priča psiholog Radomir Belopavlović.

"Postoje procesi koji dovode to toga da mi zaspimo, a oni su diktirani odsustvom svetla. Izaganje svetlosti odlaže lučenje enzima i onda se oni nalaze u našem telu i ujutru kada ustanemo. Zato nam nekada treba puno kafe da to zaustavimo. Važno je da se ujutru direktno izložimo suncu, a ne veštačkoj svetlosti kako bi organizam krenuo da luči prave supstance i kako bi se osećali budnim", objašnjava naš sagovornik.

ulicnosvetlo2 png

Upravo zbog toga, sve više pakovanja LED sijalica na sebi sadrži upozorenje koliko izlaganje belom LED svetlu može biti opasno po zdravlje. Ovakve sijalice treba izbegavati, jer ne prijaju ljudskom organizmu, ali su paradoksalno i najjeftinije, podseća Bojan Đerčan.

"Za domove je sasvim dovoljno 12 vati, što su sijalice sa oznakom E27. Kupci se, na žalost, najčešće vode cenom. Dobro je da se kupuju LED sijalice zbog njihove dugovečnosti, ali osim cene, treba da se gleda sve. Hladno-bele sijalice su jeftinije za proizvodnju. Bolje je izdvojiti koji dinar više i kupiti nešto manje štetno po zdravlje", priča on.

ledsijalice png

LED sijalice

U Crnoj Gori je od 2020. godine zabranjena prodaja halogeniih sijalica, ali i onih sa užarenim jezgrom, što je pravilo koje je u Evropskoj uniji uvedeno još 2018. godine. Nadležni iz Ministarstva rudarstva i energetike su još 2019. godine najavili da će se ovo pravilo primenjivati i u našoj zemlji od 2020. godine, međutim ovakve sijalice se još uvek mogu pronaći na rafovima naših prodavnica.

Ovom temom bavili smo se u emisiji Eko linija koju možete poslušati ovde:

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Svetlosno zagađenje najviše utiče na insekte i ptice

Brojna naučna istraživanja su potvrdila negativan uticaj koji veštaka svetlost ima na živi svet koji nas okružuje. Ulično osvetljenje koje…

.

Javna rasveta - glavni izvor svetlosnog zagađenja

O javnoj rasveti, čini se, najviše razmišljamo u decembru i januaru, kada su na ulicama novogodišnji ukrasi. No, vrlo često…

.

Svetlosno zagađenje: zašto čovek želi da "pokori noć"?

Kada govorimo o zagađenju, verovatno vam prvo na pamet padaju loš kvalitet vazduha ili vode. Svetlost je stalno tu, oko…

.

Svetlosno zagađenje: zašto čovek želi da "pokori noć"?

Kada govorimo o zagađenju, verovatno vam prvo na pamet padaju loš kvalitet vazduha ili vode. Svetlost je stalno tu, oko…

.

Srednjoškolci o Starom Sajmištu

Filmski festival Slobodna zona poziva srednjoškolce iz Srbije da budu deo multimedijalnog projekta Svetlost svitaca. Projekat Svetlost svitaca ima za cilj da mladima…

.

Kako do savršenog selfija

Pored pametnog uređaja sa pristojnom kamerom, za savršenu fotografiju potrebna vam je maštovitost i podešavanje jednog aspekta u skladu sa…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo