...
TRENUTNO12:30 - 12:45Album nedelje

Društvo / Intervju

Svemirski program nije luksuz

21.09.2022.

Finale Svetskog raketnog šampionata biće održano od 25. do 27. septembra na Aerodromu Čenej. Studenti iz celog sveta pravili su satelite u konzervi i pokazaće koliko su vični u svemirskom programu.

.

Organizaor ove manifestacije je novosadski Komitet za  razvoj svemirskog programa, a predsednik te organizacije Dušan Radosavljević za Oradio pojašnjava čime se oni u stvari bave.

“Komitet u stvari nevladina organizacija sastavljena od entuzijasta različitih karijernih poziva: od inženjera, preko programera, do pilota, matematičara i fizičara. Postojimo već deset godina i osnovani smo da razvijamo svemirski program. Shvatili smo da ovako dalje ne može, koliko god to možda pretenciozno zvučalo, ali svemirski program ima svaka država koja drži do sebe. Naša država se ne bavi time, nije se ni bavila. Obraćali smo joj se više puta, ali nisu želeli danas čuju. Imali smo kontakte sa Ministarstvom bez portfelja Nenada Popovića, ali došla je pandemija i komunikacija je utihnula. Za sve koji ne znaju, mi se bavimo svemirskim inženjeringom koji je interdisciplinarna stvar. U osnovi tu su fizika i matematika kao bazične nauke, bavimo se i avijacijom, mehatronkom, programiranjem, čak i svemirskom advokaturom”, objašnjava Dušan.

dusan2 jpg

Prema njegovim rečima, ova oblast je naročito zanimljiva deci, jer su svemirski programi koncipirani tako da se oni zainteresuju i požele da učestvuju.

"Živimo u eri moderne tehnologije i mladi se uklapaju u to. Obrazovni program u ovoj oblasti već postoji i mi ga primenjujemo, pa je i takmičenje koje imamo za vikend deo tog procesa. U pitanju je “can satelite” program, što je praktično satelit u konzervi, ograničenih gabarita i dometa. Mi smo preuzeli taj program, dodali raketni deo i prilagodili ga našim uslovima, Nemamo mnogo para, pa smo morali da vidimo šta je realno u ovoj oblasti", kaže Dušan.

On tvrdi da se i za taj novac, koji je ovde moguće prikupiti, može učiniti mnogo.

"Već sada koristimo svemirsku tehnologiju, poput navigacije. Zamislite to u poljoprivredi, imamo programe za merenje zagađenja vazduha, kvaliteta zemljišta. To je inače i prioritet Ujedinjenih nacija. Naš program ima i turistički i privredni potencijal. Ljudi dolaze na takmičenja, da razmenjuju iskustva jer smo mi u ovom programu najrazvijeniji u našoj okolini. Privredni potencijal nas još više zanima, jer neko mora da pravi motore, elektroniku, da programira. Jaki smo u IT sektoru, a manje se zna da smo u delu za raketne motore među tri ili četiri najbolje zemlje na svetu”, objašnjava sagovornik Oradija.

Komitet već deset godina sarađuje sa strancima i uči. Do sada je najplodnija saradnja sa indijskim organizacijama, sa kojima su lansirali tri satelita u Zemljinu orbitu.

"Puno smo učili od njih, ali smo im i dali mnogo dobrih ideja i rešenja. Ovo nije naš hir i nije luksuz, tehnologija je pojeftinila i dostupna nam je. Mi smo hteli da od korisnika svemirskog programa pređemo u status onih koji razvijaju rešenja. Prošle godine smo sa indijskim partnerima lansirali tri satelita. Dokazali smo da je sve to moguće i da možemo da napredujemo. Dizajnirali smo manju šasiju satelita i odatle ponudili saradnju. Ta tri satelita mogu međusobno da komuniciraju i uz sve probleme koje smo imali, dovoljno smo naučili da će sledeće lansiranje biti mnogo ozbiljnije", kaže Dušan.

Prema njegovim rečima, sateliti mogu da se koriste u meteorologiji, obaveštavanju o zagađenju, u poljoprivredi, čistoći vode i sličnim stvarima.

"Sada ćemo lansirati četvrti satelit, povodom godišnjice nezavisnosti Indije. Oni će u svemir poslati 75 satelita koliko i je i godina samostalne Indije, pa su, zbog ranije dobre saradnje, jedan satelit ustupili nama. U tom satelitu će biti nadograđene i modifikovane funkcije sa prva tri koje smo poslali. To je nama jako važno, to puno košta, a mi taj novac nemamo. No, srećom imamo rešenja koja možemo da im ponudimo u razmenu", objašnjava Radosavljević.

cansat jpg

On kaže da u Komitetu sede piloti, programeri, inženjeri svih vrsta, šampioni sveta u raketnom modelarstvu, tu su i advokati koji će se baviti svemirskom advokaturom, astronomi…

"Imamo najširi dijapazon ljudi, ali je uslov bio da moraju biti vrhunski stručni za svoje oblasti. Oni žele da doprinesu razvoju našeg programa i sve ovo rade iz entuzijazma", kaže Dušan.

Što se pomoći države tiče, Dušan kaže da je ove godine konačno napravljena saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za turizam i to je dobar početak. Više od novca, kaže on, država bi mogla da pomogne uvođenjem svemirskog programa u obrazovni sistem kako bi se što više dece priključilo i kreiralo budućnost.

P. K.

foto: lična arhiva

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kina osvaja "svemir" sa 26.000 internet satelita

Kina želi da stvori mrežu od 26.000 internet satelita u niskoj orbiti Zemlje.

.

Dođite na Svetski raketni šampionat na Čeneju

Finale Svetskog raketnog šampionata biće održano od 25. do 27. septembra na Aerodromu Čenej. Tada će studenti pokazati koliko su…

.

Mask kontroliše četvrtinu satelita u Zemljinoj orbiti

Kompanija "Spejs-Eks" i njen izvršni direktor Ilon Mask sada kontrolišu više od četvrtine aktivnih satelita koji kruže oko Zemlje, u…

.

Najbolji alat za unapređenje posla

U sredu, 3. aprila, u 18 časova, Inspira hub u Subotici organizuje  besplatno predavanje na temu networkinga kao najboljeg alata…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo