...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Brucoši, niste sami

02.10.2018.

Studenti prve godine studija, posebno oni koji se zbog studiranja odvajaju od porodice, imaju pred sobom adaptaciju na potpuno nove životne uslove, nove aktivnosti, nove standarde i načine ponašanja.

.

Prema studiji izvodljivosti o osnivanju Centra za podršku studentima, domaća istraživanja pokazuju da 16,3% studenata na Univerzitetima u Srbiji pokazuje potrebu za stručnom psihološkom pomoći. Zbog ovakvih podataka, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu osnovan je Centar za podršku studentima. Koordinatorka ovog programa profesorka Jasmina Klemenović objasnila je za Oradio šta obuhvata ovaj centar.

"U okviru centra za podršku studenata Filozofskog fakulteta  jedan od programa pokrenut prošle akademske godine je Postani vršnjački mentor koji je imao za cilj da studente, sa svih studijskih smerova viših godina, na neki način pripremi i obuči za pružanje podrške mlađim studentima. Osim iskustva na svom studijskom programu podrazumevalo je da promisle, prodiskutuju o temama kao što su komunikacija, kompetencija, kako se radi u timu, kako se komunicira, neke liderske veštine. Iskoristili smo mogućnost da studenti tokom studija imaju priliku da volontiraju i da stiču ESPB bodove", rekla je Jasmina Klementović.

tel jpg

Prvi konkurs za vršnjačkog mentora je prošao i prijavljeni, zahvaljujući svojim motivacionim  pismima, dobili su mogućnost da kroz obuke i radionice usavrše svoje veštine za budući mentorski rad. Jedna od vršnjačkih mentora Nina Nedović objasnila je zašto se odlučila na ovaj korak.  

"Za ovaj program sam se prijavila iz više razloga. Glavni od njih je neka lična potreba da pomognem drugima koristeći iskustva i znanja koje sam stekla volontiranjem u raznim udruženjima i organizacijama. Drugi razlog je da se oprobam u nečemu drugačijem od svog dosadašnjeg iskustva. Sviđa mi se da pomeram svoje granice i radim nove stvari. Osim toga, program ima divnu svrhu i mislim da može da preraste u ozbiljan projekat i da postane primer ostalim fakultetima, da usvoje istu praksu, naravno, u svojim okvirima", rekla nam je Nina Nedović.

Dok je prvi konkurs zahtevao samo motivaciono pismo, sledeći će povećati kriterijume, a kada će se on održati rekla nam je Jasmina Klementović.

"Opet ćemo napraviti konkurs tamo u aprilu za prijem novih mentora koje će onda ovi stariji obučavati. Ideja je da student kroz studiranje ne samo učestvuje u istraživačkom radu i projektima nego i u volontiranju i razvijanju socijalnih kompetencija. Zašto biste morali da idete u neku drugu službu kad sve što vam treba imate na vašem fakultetu", rekla nam je koordinatorka ovog programa.

Osnovni cilj Centra za podršku studentima je uvođenje programa psihološko-pedagoške podrške koji će biti usmeren ka očuvanju i unapređenju mentalnog zdravlja i uspeha studenata na svim nivoima studiranja, odnosno, ka unapređenju ukupne prolaznosti na studijskim programima koji se realizuju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Ovaj cilj će se ostvariti kroz aktivnosti Centra kojima će rukovoditi stručnjaci sa Odseka za psihologiju i Odseka za pedagogiju sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a u njima će pod stručnom supervizijom učestvovati i studenti u okviru aktivnosti pružanja vršnjačke podrške.

Prilog možete poslušati u studentskoj emisiji Pokretač 

S.P.

Možda te još zanima:

.

Ima mesta i u drugom upisnom roku

Septembar budućim studentima donosi drugi upisni rok na fakultete, a na Univerzitetu u Novom Sadu to počinje već u prvoj…

.

Onlajn pripremna nastava dostupna za sve

Maturanti srednjih škola uveliko se pripremaju za upise na fakultete. Jedna od mogućnosti koju nudi većina fakulteta je pripremna nastava.…

.

Nedelja otvorenih vrata Akademije umetnosti

Akademija umetnosti u Novom Sadu od 27. februara do 3. marta organizuje manifestaciju pod nazivom "Nedelja otvorenih vrata" u sva…

.

FTN - atraktivan i vaspitan za brucoše

Više od dve hiljade brucoša počelo je svoje školovanje proteklih dana na Fakultetu tehničkih nauka. Ovo je rekordan broj upisanih…

.

Srednjoškolci bi najradije bili programeri

Prijemni ispiti su uveliko počeli, a većina će trajati do 3. jula. Univerzitet u Novom Sadu ima mesta za 9.000…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo