...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Onlajn pripremna nastava dostupna za sve

28.04.2020.

Maturanti srednjih škola uveliko se pripremaju za upise na fakultete. Jedna od mogućnosti koju nudi većina fakulteta je pripremna nastava. Sa obzirom na to da su visokoškolske ustanove zatvorile svoja vrata zbog koronavirusa, na fakultetima su morali da pronađu nove načine kako bi održali pripremnu nastavu za buduće brucoše.

.

Fakultet tehničkih nauka (FTN), kao najveći na Novosadskom univerzitetu, svake godine upisuje oko 2.400 novih studenta. Srednjoškolci koji svoje školovanje žele da nastave u Novom Sadu mogu da biraju između 27 studijskih programa. Obavezan deo prijemnog ispita je matematika, koju ne polažu samo oni koji upisuju arhitekturu ili scenski dizajn.

Pripremna nastava iz matematike je obustavljena zbog trenutne situacije, ali budući brucoši su sa profesorima već prošli oko polovine potrebnog gradiva. Kako kaže dekan ovog fakulteta Rade Doroslovački, maturanti mogu na sajtu fakulteta besplatno preuzeti zbirku zadataka sa teorijskim delom, u kome je objašnjeno potrebno gradivo za prijemni ispit na FTN-u.

"Ne možemo da napravimo onlajn nastavu, jer je nekoliko hiljada maturanata u pitanju. U teorijskom delu dostupne zbirke je sve objašnjeno - šta treba da se zna i šta se koristi za rešavanje zadataka. Ta zbirka je apsolutno dovoljna za maturante da se pripremaju. Scenski dizajn ima onlajn pripreme za prijemni, jer je tu relativno mali broj maturanata koji se javio za časove", kaže Doroslovački za Oradio i dodaje da će budući studenti moći da dođu na FTN kada prođe vanredno stanje i pitaju sve što ih zanima.

onlajnnastava jpg

Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu u prošloj akademskoj godini bilo je mesta za 669 studenata, od čega je u julskom upisnom roku do indeksa došlo 630 brucoša. Pripremna nastava za buduće medicinare počela je još u januaru u učionicama fakulteta, a nastavljena je na internetu.

Prodekan za nastavu Medicinskog fakuleta Zoran Komazec kaže da je priprema organizovana u vidu snimljenih časova, ali i kroz komunikaciju sa profesorima.

"Od uvođenja vanrednog stanja morali smo da se preorjentišemo na onlajn nastavu. Predavanja iz  biologije su snimljena i budući studenti mogu da slušaju sve tematske jedinice koje će se pojaviti na prijemnom ispitu onlajn. Hemija je, takođe, snimljena i omogućena je konferencijska diskusija preko aplikacije Zoom. Profesorke imaju živu komunikaciju sa kandidatima, zbog nejasnoća rešavanja zadataka ili nekih nedoumica koji mogu da ostanu nakon odslušanog predavanja. Mi ćemo za kraj pripremne nastave organizovati probni prijemni ispit, na koji mogu da se prijave i oni koji nisu pohađali pripremnu nastavu", rekao je Komazec.

Broj prijavljenih na pripremnu nastavu na Medicinskom fakultetu je isti kao i protekle godine, a Zoran Komazec očekuje da će konkurencija na prijemnom biti kao i do sada.

onlajnnastava1 jpg

Ekonomski fakultet u Subotici, koji ima i odeljenje u Novom Sadu, od ranije organizuje pripremnu nastavu putem interneta, pre svega zbog studenata koji dolaze iz udaljenijih mesta. Docent na Ekonomskom fakultetu Nenad Đokić kaže da se prijemni ispit na ovom fakultetu sastoji iz nekoliko delova.

"Budući student bira dva od ponuđenih pet predmeta za polaganje prijemnog ispita. U pitanju su osnove ekonomije, poslovna ekonomija, filizofija sa logikom, matematika ili informatika. Za svaki od tih predmeta profesori su snimili video materijale u kojima prolaze kroz zbirku pitanja koja se priprema za prijemni ispit. Sve se to nalazi na platformi Moodle, a sva upustva su na našem sajtu", kaže naš sagovornik

On objašnjava da se na Ekonomskom fakultetu trude da budu u stalnom kontaktu sa budućim brucošima i da za sada deluje da je interesovanje za njihove programe isto kao i ranijih godina.

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu već desetak godina organizuje besplatnu pripremnu nastavu iz matematike i informatike. Docent Goran Radojev kaže da se nastava putem interneta organizuje od prošle godine.

"Imamo dosta studenata iz južne Srbije, iz Republike Srpske, iz Banja Luke. Da bi svima omogućili da prate pripreme mi smo od prošle godine krenuli sa onlajn pripremama za prijemni. One se održavaju jednom nedeljno, utorkom uveče. Vreme je izabrano da bi svi učenici mogli da pristupe u realnom vremenu tim pripremama i slušaju ih", objašnjava naš sagovornik.

ucenje7 jpg

Prema njegovim rečima, sve izgleda kao klasičan školski čas.

"Polaznici komuniciraju sa predavačem i postavljaju pitanja. Oni tokom priprema vide svaki deo zadatka. Ja pišem po grafičkoj tabli i oni mogu da prate taj zadatak, kao da su u učionici. Jedino što nemamo taj klasičan kontakt 'lice u lice', tako da ne mogu po gestikulaciji i izrazu lica da primetim da li im je jasno ili ne. Mi smo sada završili 12. čas ove nedelje, dakle svih 12 časova mogu da pogledaju kompletno, kad god žele", objašnjava Goran Radojev

Do sada je prijavljeno oko 300 korisnika, što je više nego prošle godine kada ih je bilo 200, dodaje naš sagovornik.

Na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu organizuje se pripremna nastava iz četiri predmeta - hemije, biologije, ekonomije i matematie. Prodekanica za nastavu dr Branislava Belić kaže da budući studenti sada sve mogu da pronađu na sajtu fakulteta.

"Zbog vanrednog stanja uspeli smo da samo u prvom terminu, 13. marta, održimo pripremnu nastavu i mogu da kažem da je taj termin bio izuzetno posećen. Nakon što je nastupilo vanredno stanje, u dogovoru sa svim profesorima, sve što je vezano za pripremnu nastavu, kompletan materijal koji je bio predviđen za predavanja stavili smo na sajt fakulteta i nastava je dostupna svima koji su želeli da se pripreme. Pored toga, na Poljoprivrednom fakultetu, na portirnici, mogu da se kupe informatori gde su sve potrebne informacije koje dajemo za upis", kaže dr Branislava Belić i dodaje da je i dalje ogromno interesovanje za veterinarsku medicinu i fitomedicinu.

ucenje1 jpg

Na Filozofskom fakultetu, Odsek za romanistiku organizovao je besplatnu pipremnu nastavu za one koji žele da upišu francuski jezik. Časovi će se održavati svake subote tokom maja meseca, a kandidati treba da se prijave do petog maja. Pripremna nastave za druge studijske programe, kao što su engleski i nemački jezik je otkazana. Odsek za psihologiju ovog fakulteta pripremo je Inofrmator za buduće studente programa psihologija, pedagogija i socijalni rad.

Oni koje žele da na ovom fakultetu upišu studije Žurnalistike ili novi smer Komunikologija i odnosi s javnoću, mogu da pohađaju onlajn neformalne pripreme koje organizuje Forum studenata novinarstva Evrope Srbija (FEJS). Koordinatorka Divna Prusac kaže da se pripreme na ovaj način organizuju već pet godina.

"Pripreme drže studenti novinarstva, ali i studenti književnosti, sociologije i drugih društvenih nauka. Svi koji smo polagali prijemni znamo koliko je taj period pred stresan i želimo da svakom srednjoškolcu malo olakšamo, naročito što ovo vanredno stanje dodatno utiče na to da su oni pod velikim stresom. Ove godine se prijavilo 20 srednjoškolaca, što je više nego prethodne godine i to nas baš raduje, zato što vidimo veliko interesovanje za ova dva smera", kaže Divna Prusac.

Oni koji žele da se prijave na neformalnu pripremnu nastavu Foruma studenata novinarstva Evrope Srbija (FEJS) mogu to uraditi tako što će poslati poruku Fejsbuk stranici Foruma i na ovoj stranici mogu se informisati od terminima predavanja na Zoom platformi.

S. P. / M. L.

Možda te još zanima:

.

Radionica za nastavnike engleskog jezika

Radionica za nastavnike engleskog jezika pod nazivom “Savremeni onlajn alati za predavanje engleskog jezika” (Enhancing Student Centered Learning) biće održana u…

.

Pripremna nastava za polaganje prijemnog na PMF-u

Prirodno-matematički fakultet i ove godine organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita.

.

Mendes odbio da režira novog Bonda

Režiser filmova "Skajfol" i "Spektra" Sem Mendes neće raditi na novom delu avantura Džejmsa Bonda. Mendes je priznao da je…

.

Dobar start najnovijeg "Indijane Džonsa"

Peta avantura Indijane Džonsa počela je u finansijskom smislu iznad svih očekivanja. Film "Indijana Džons i artefakt sudbine" zaradio je,…

.

Šta sve znamo o drugoj sezoni "Squid Game"?

"Squid Game", najpopularnija serija u istoriji Netfliksa, uskoro će dobiti svoj nastavak, a njeni tvorci konačno su objavili imena svih…

.

U svet Džona Vika ulazi i "Balerina"

Obožavaoci nestrpljivo iščekuju film "Balerina", spin-off čuvene franšize "Džon Vik". 

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo