...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

FTN - atraktivan i vaspitan za brucoše

22.09.2015.

Više od dve hiljade brucoša počelo je svoje školovanje proteklih dana na Fakultetu tehničkih nauka. Ovo je rekordan broj upisanih srednjoškolaca na 13 departmana FTN-a, ali i na celom Univerzutetu. Šef Departmana za Industrijsko inženjerstvo i inženjerski menadžment profesor Bojan Lalić kaže da FTN ne nudi samo školovanje i posao za najbolje još za vreme studija, već drugačiji odnos sa studentima koji promoviše vrednosti izgubljene u srednjoj školi.

.

Foto: FTN

"Velika je sreća, ali i velika obaveza danas kad su generacije manje, imamo priliku da toliki broj srednjoškolaca poželi ovde da studira. Privreda, proizvodnja, realan razvoj zasnovan na ekonomiji, obrti, to je nešto što je u osnovi naših studijskih programa, a što oni smatraju dovoljno zanimljivim", rezimirao je profesor Lalić. On ističe da FTN ne nudi samo obrazovanje, već i ustanovu koja vraća učenje o životu na fakultete.

lalicbrucosi jpg

Foto: Profesor Lalić na prijemu brucoša

"Imamo situaciju u kojoj srednjoškolsko obrazovanje ima problem. Dobijamo šareno obrazovane brucoše gde su pojedini prilično slabog vaspitanja. Zbog toga smo apelovali na profesore da ukoliko dođe do bilo kakvog neubičajenog ponašanja, da potroše vreme na pedagoški razgovor. Jako nam je važno da kod studenata izazovemo osudu lošeg ponašanja, kada prepisuju, da se zbog drugih zastide toga", objasnio je Lalić.

Okruženje u kojem ste "zvezda" ako vas izbace sa časa ili ako prevarite profesora je sveprisutno na fakultetima i školama, ali Lalić naročito ističe da je FTN po tome drugačiji.

"Mi njima ne nudimo pedagoške mere, već im pomažemo da dođu do pravog puta. Jako nam je važno da izgradimo to što treba kod naših studenata".

Prepisivanje i plagijati naveli su većinu profesora na FTN-u da uvedu "crne i bele liste", koje bi se razmenjivale među profesorima. Osoba koja bi se našla na listi zbog prepisivanja dovela bi sebe u situaciju da nikada ne diplomira, jer nijedan profesor ne želi osobu koja je potencijalan plagijator. Na ove kontramere, kaže većina profesora na FTN-u, naveli su ih sami studenti.

Lalić dodaje da je ulaganje u opremu koja bi sprečila rad "bubica" diskutabilno, jer je potrebnija oprema za laboratoriju koja će unaprediti kvalitet rada studenata. On kaže da rezultat opreme protiv "bubica" nije vidljiv, zbog čega profesori i pokušavaju da stvore klimu u kojoj to jednostavno nije potrebno.

Osim vrednosti u kojoj žele da izgrade poštene inženjere, FTN može da se pohvali i činjenicom da mnogobrojni studenti mogu da nađu posao i za vreme studiranja. Izuzev toga, atraktivnosti doprinosi fleksibilnost u studiranju koje daje prostor i za razmenu u inostranstvu, pa i dovoljno rokova da se dođe do diploma na vreme.

"Sve rešavamo drugarski i student treba da bude naš sagovornik i da shvati osnovnu stvar, nije lako doći do diplome ali smo zajedno na tom putu", zaključio je profesor Bojan Lalić.

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti

Udruženje studenata elektrotehnike EESTEC LC Novi Sad organizuje KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti. Ove godine sajam će biti održan u…

.

Dan otvorenih vrata na FTN-u

Fakultet tehničkih nauka će 16. decembra od 10 časova otvoriti vrata srednjoškolcima koji su zainteresovani za studiranje na najvećem fakultetu…

.

Dušanovi vrhunski dometi u sportu i nauci

Ovogodišnja "Business run" trka održana je pre par dana u Novom Sadu i donela je mnogo novih učesnika i jednog starog…

.

Kada se dobro projeketuje i most od špageta može da izdrži više od sto kilograma

Već nekoliko godina u Novom Pazaru održava se veoma zanimljvo takmičenje u pravljenju mostova - od špageta! Ove godine takmičilo…

.

Robotičari iz Novog Sada osvojili Evropu

Tim „Mi“, koji su činili studenti novsadskog Fakulteta tehničkih nauka, osvojio je ovogodišnje evropsko prvenstvo u robotici „Eurobot 2022“ koje…

.

FTN Challenge Junior 2022

Takmičenje u industrijskom inženjerstvu i menadžmentu za učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola “FTN Challenge Junior” biće održano na…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo