.
Trenutno
O tome se priča
 Jelena Mijatović
Društvo / Aktivizam

Upoznaju kulture kroz teatar, muziku, sport i cirkus

24.08.2017.

Centar Žil Vern ovih je dana okupio mlade iz Francuske, Belgije i Srbije u Domu Učenika u Futogu u okviru međunarodne omladinske razmene pod nazivom "Interkultura kroz sport, pozorište i društvene igre". Cilj ovog projekta je da podstakne bolje razumevanje među mladima, koristeći nekoliko veoma zabavnih aktivnosti. 

.

Predsednica Centra Žil Vern Jelena Glamočanin za Oradio kaže da su se odlučili za teatar, muziku, sport i cirkus. Iz ovih disciplina mladi iz tri države sklopiće spektakl koji ćemo moći da vidimo po završetku kampa u Futogu.

"Projekat su zajednički osmislile tri organizacije i mladi iz te tri organiozacije iz Francuske, Belgije i Srbije. Kamp okuplja 43 učesnika, a sami mladi će biti animatori na kampu. To su oni mladi koji su već ranije imali iskustva iz omladinskih kampova. Za sam kraj razmene predvideli smo i performans koji bi trebalo da bude odžan 26. avgusta u Domu učenika u Futogu u 21 sat", objašnjava Jelena.

Nikola Stojanović Perčević iz Centra Žil Vern predvodi pozorišnu radionicu. On kaže da se bave osnovama teatarskog izraza te da su mladi sa mnogo entuzijazma prihvatili nove veštine. On se nada da će posle ovog kampa neki od njih nastaviti da istražuju dalje ono što su u Futogu naučili.

"Imamo četiri radionoice. To su ateljei pozorišta, muzike, sporta i cirkusa. Koleginica iz Srbije i ja držimo sport i teatar, dok koleginica iz Francuske drži cirkus, a devojka iz Belgije je zadužena za muziku. Kada pripremimo performans na kraju, biće jako zanimljivo videti spoj interkulture između tri nacionalnosti i kako će se spojiti sav taj miks mladih", kaže Nikola.

zil4 jpg

Francusku grupu predvodi Malven Ravari. Ona za Oradio kaže da se u Novom Sadu i njegovoj okolini oseća fantastično. Posmatrajući mlade iz tri države, Malven kaže da oni imaju više razlika nego sličnosti, što je prirodno jer dolaze iz potpuno različitih kultura. Do kraja kampa, kaže ona, te razlike se lagano pretvaraju u sličnosti.

"Veoma je zanimljivo gledati kako se mladi međusobno otkrivaju i razmenjuju sopstvene kulture. Isprva su bili veoma stridljivi zadržavajući se u svojim grupama, a sada, posle samo dva dana postali su izuzetno bliski. Meni je zabavno da saznam šta iz takvog spoja i odnosa možemo da napravimo", tvrdi Malven.

Pored radionica, učesnici kampa imaju priliku da probaju aplikaciju za upoznavanje Novog Sada i okoline. Oni su posetili Sremske Karlovce, Stražilovo, a obilaze i znamenitosti Novog Sada poput Petrovaradinske tvrđave, Štranda, Dunavskog parka... Centar Žil Vern organizuje ovakve razmene mladih od 2007. godine, a ovaj projekat je je ocenjen kao najbolje osmišljen i napisan projekat u tekućoj godini. 

P. K.

.
Ove nedelje počela je prva Novosadska nedelja ponosa. Prajd će biti održan 17. maja na Trgu republike, a osim parade organizovani…
.
Prva Novosadska nedelja ponosa počela je danas (ponedeljak), a njena završnica biće krunisana Novosadskim prajdom u petak u podne.…
.
Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR poziva učenike i učenice III i IV razreda srednje škole na učešće…
Program
Kalendar događaja
Maj 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?