...
TRENUTNO13:10 - 13:20Vredi pročitati

Društvo / Aktivizam

Učestvujte u prvom novosadskom Climathon-u

24.10.2017.

Prvi novosadski hakaton posvećen klimatskim promenama Climathon počinje u petak, 27. oktobra u 16 časova u Startit centru, a tokom 24 časa, do subote u isto vreme, učesnici će se baviti problemom toplotnih ostrva u svom okruženju i predstaviti ideje kako da ih reše. 

.

Climathon je globalni dvadesetčetvoročasovni hakaton koji se bavi promenama u klimatskim uslovima u sredinama koje čovek naseljava i na koje ima najveći uticaj. Tema prvog novosadskog Climathon-a su toplotna ostrva (heat islands) koja označavaju mesta u gradu na kojima su najveće razlike u temperaturama.

Ove razlike uslovljene su smanjenjem zelenih površina, povećanjem površina pod betonom i gradskim transportom. Kako kažu organizatori, ovakve pojave su sve češće u gradovima širom sveta, a za tim trendom ne zaostaje ni Novi Sad.

Cilj Climathon-a je da na jednom mestu okupi Novosađane i Novosađanke, inovatore, profesionalce u oblasti zaštite životne sredine, arhitekture i urbanizma, studente i entuzijaste koji svoje vreme i energiju usmeravaju na poboljšanje uslova života u ovoj oblasti.

Svi oni baviće se problemom toplotnih ostrva tokom 24 časa i uz pomoć mentora – predavača osmisliće rešenja i predstaviti ga žiriju, na kraju Climathon-a, u subotu 28. oktobra.

Učešće je besplatno, a detaljno uputstvo za prijavu nalazi se na sajtu Startit centra. Prijave traju do 25. oktobra, a za dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti Jeleni Gavrilov na mejl gavrilovjelena@gmail.com. 

J. Z. 

Možda te još zanima:

.

Obedska bara i klimatske promene: svet koji nam se topi pred očima

Obedska bara, najveće plavno područje u Srbiji, poslednjih godina, osim čoveka, značajno ugrožavaju i zahuktale klimatske promene. Primećen je manji…

.

Novi satelit u svemiru u borbi protiv klimatskih promena

Novi satelit, koji iz svemira precizno prati i određuje emisije metana u naftnoj i gasnoj industriji, biće lansiran u takvu…

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

.

Godina u kojoj smo osetili posledice klimatskih promena

Dugo smo čekali da u 2023. grane sunce. Obilne prolećne kiše, podigle su nivo reka, a velika količina vlage i…

.

U potrazi za mehurićima

Svetski neprijatelj broj jedan, ako biste konsultovali većinu novinskih članaka i priča o budućnosti naše planete ili gotovo sve naučnike,…

.

Konkurs WWF-a: Na mladima klima ostaje

WWF poziva mlade iz Srbije da se prijave na konkurs pod nazivom "Na mladima klima ostaje". U trenutku kada se mladi…

  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo