...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Društvo / Aktivizam

Teatar kao sredstvo borbe protiv ekstremizma

18.06.2023.

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer sprema interaktivnu predstavu koja se bavi temom ekstremizma. U predstavi i procesu njenog kreiranja mogu da učestvuju mladi od 18 do 35 godina i imaju potrebu za kreativnim izražavanjem. Prijave su otovrene do 20. juna, a rad na predstavi će biti zasnovan na participativnim i primenjenim teatarskim tehnikama sa fokusom na Forum teatar.

.

Kreativni tim, koji čine sociolog i omladinski radnik Demir Mekić, dramska pedagoškinja i glumica Branka Bajić Jovanov i dramaturškinja Jelena Vuksanović, će tokom procesa kreiranja predstave sa učesnicima istraživati uzroke, posledice i moguće načine borbe sa ekstremizmom. Kako Demir kaže, ta tema se sama nametnula.

"Nakon događaja u prethodna dva meseca shvatili smo da je ta tema definitivno nešto čime bi trebalo da se bavimo. Tu mislim najviše na porast nasilja među mladima, porast eksremističkih ideja i ideologija koje možemo da vidimo kada su u pitanju mladi, a i razna istraživanja govore u prilog tome", kaže naš sagovornik.

pozoriste png

Demir dodaje i da je važno da razumemo koliko je ekstremizam širok pojam.

"Esktremizam podrazumeva i verski fundamentalizam i politički ekstremizam, fanatizam, nasilni ekstremizam i tako dalje. Ono čime bismo mi najviše želeli da se bavimo je radikalizacija, u smislu porasta nekih vredsnoti koje teže ka ekstermizmu, posebno kada su u pitanju mladi ljudi. Mislim da ćemo bez rada na ovakvoj temi zapravo imati sve više nasilja koje je već zastupljeno - od vršnjačkog, do nasilja nad ženama, ali isto tako i nekih ekstremističkih činova. Ovo je jedna bitna stvar kojom bi trebalo da se bavimo", naglašava Demir.

Naš sagovornik ističe da su vrednosti ključni problem kod ekstremizma i da teatar tu može da ima veliku ulogu.

"Kada su u pitanju vrednosti mladih, ne možemo raditi isključivo na njihovom razumevanju i informisanju, već je dobro da se koriste umetničke tehnike neformalnog obrazovanja, omladinskog rada i tako dalje. Zato što upravo one, osim informisanja, mogu da menjaju i stavove, odnosno vrednosti", kaže Demir.


U radu na predstavi će se koristiti tehnike teatra potlačenih, kao što su teatar slika, forum teatar i druge. Teatar potlačenih je forma interaktivnog pozorišta čiji je tvorac brazilski reditelj i aktivista Augusto Boal. Nastao je 1971. godine sa specifičnim ciljem da se bavi lokalnim socijalno-političkim problemima, dok se danas koristi u uspostavljanju svih vrsta društvenih dijaloga. Kako kaže Branka Bajić Jovanov, predstava će se fokusirati na Forum teatar tehniku, koja se koristi kao sredstvo za socijalne promene.

"U Forum teatru ne postoji gledalac kao publika, nego postoji nešto što se zove spect-actor. To znači da je publika zapravo aktivni učesnik forum predstave. Kroz različite metodologije publiku uključujemo da bude deo toga i da bude uključena mentalno, telesno, emotivno. Ideja je da kroz društveni problem koji predstavimo Forum teatrom, u ovom slučaju ekstremizam, zajedno sa ljudima u publici pronađemo alternativne moguće načine kako da se sa tim bori i kako da se to predupredi", objašnjava naša sagovornica.

teatar png

Rad na pripremi predstave, radionice i probe održavaće se bar dva puta nedeljno u Beogradu, u periodu od kraja juna do sredine novembra, napominje Branka.

"Kroz dramske igre, vežbe, metodologije primenjenog pozorišta otvaramo temu ekstremizma, tražimo zanimljive, inspirativne, osnažujuće priče, iskustva i poruke koje ćemo kroz scene i montažu tih scena dovesti u jednu završnu predstavu", kaže naša sagovornica.

Ukoliko želite da učestvujete u predstavi potrebno je da se prijavite najkasnije do 20. juna, a dva dana kasnije bićete obavešteni da li ste pozvani na audiciju. Audicija će se održati 24. juna u Kući ljudskih prava i demokratije, na adresi Kneza Miloša 4, u Beogradu.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Svet mogućnosti, mnogo veći nego što izgleda

Poznati reditelj Haris Pašović upustio se ovih dana, prema sopstvenoj ideji, u realizaciju veoma zahtevnog pozorišnog dela "Svet mogućnosti" čija se…

.

Da li smo u mreži ako smo na mreži?

Ubrzani tehnološki razvoj uslovio je niz pogodnosti koje koristimo na ličnom i poslovnom planu. Danas, u par sekundi možete saznati…

.

Uprkos velikim planovima smenjen upravnik SNP-a Aleksandar Stankov

Dosadašnji upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov razrešen je dužnosti na današnjoj sednici Pokrajinske vlade, iako je do kraja njegovog…

.

Ovogodišnja "Nedelja Promene" posvećena mentalnom zdravlju

Ovogodišnje izdanje pozorišnog festivala "Nedelja Promene" počinje 1. marta,  a publika će tokom trajanja festivala imati priliku da pogleda sedam…

.

Pred kamerama nema autentičnog glumačkog trenutka

Darko Radojević je jedan od najaktivnijih glumaca mlađe generacije. Iako je još uvek na početku karijere, iza sebe već ima…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo