...
TRENUTNO12:45 - 13:00Lampica

Društvo / Aktivizam

Orangutanka postaje "neljudska osoba"

22.12.2014.

Asocijacija zvaničnika i advokata za prava životinja (AFADA) tvrdila je da orangutanka ima dovoljno kognitivnog kapaciteta zbog kojeg ne bi trebalo da bude tretirana kao objekat. To dalje podrazumeva, da bi Sandra imala i neka zakonska prava i obaveze.

.

Foto: AAP

Ženka orangutan Sandra iz Zoo vrta u Buenos Airesu (Argentina) je proglašena „neljudskom osobom“, te će biti oslobođena i počeće da živi u sigurnom utočištu. Sve je počelo tako što je Udruženje za prava životinja u novembru pokrenulo sudski spor po pitanju legalnosti zatočeništva 29 godina stare orangutanke koja je u Zoo vrtu provela poslednjih 20 godina.

Asocijacija zvaničnika i advokata za prava životinja (AFADA) tvrdila je da orangutanka ima dovoljno kognitivnog kapaciteta zbog kojeg ne bi trebalo da bude tretirana kao objekat. To dalje podrazumeva, da bi Sandra imala i neka zakonska prava i obaveze.

„Ovo otvara put slobode ne samo drugim hominidima ili čovekolikim majmunima, već i svim samosvesnim neljudskim bićima kojima je uskraćen normalan život“, rekao je advokat Paul Buompadre, prenose strani mediji.

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama nedavno je odbacio sličan slučaj u kojem su aktivisti pokušali da oslobode šimpanzu Tomija tako što bi bio proglašen „osobom“.

Zoološki vrt u Buenos Airesu ima deset dana da se žali na sudsku presudu koja oslobađa orangutanku čija vrsta nosi naziv koji na malajskom jeziku doslovno znači „šumski čovek“.

Sandra je rođena u Nemačkoj 1986. godine, a u Zoološki vrt u Buenos Airesu je prebačena1994. Otkako je tamo, izbegavala je posetioce i javnost.

 

Lea Radlovački

 

Možda te još zanima:

.

Bred Pit i Sandra Bulok zajedno u novoj akcionoj komediji

Objavljen je prvi trejler novog filma "Bullet Train" u kom je glavna uloga poverena Bredu Pitu.

.

I cvet i revolucija

Osmi je mart, 1857. godine, u Sjedinjenim amerčkim državama okupile su se žene zaposlene u tekstilnoj industriji i organizovale velike…

.

Vertikale Aleksandre Lung u Novom Sadu

Izložba ambijentalne instalacije pod nazivom "Vertikale" nemačko-srpske umetnice Aleksandre Lung postavljena je u okviru Trećeg međunarodnog festivala savremene umetnosti podunavskog…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo