.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo / Aktivizam

Orangutanka postaje "neljudska osoba"

22.12.2014.

Asocijacija zvaničnika i advokata za prava životinja (AFADA) tvrdila je da orangutanka ima dovoljno kognitivnog kapaciteta zbog kojeg ne bi trebalo da bude tretirana kao objekat. To dalje podrazumeva, da bi Sandra imala i neka zakonska prava i obaveze.

.

Foto: AAP

Ženka orangutan Sandra iz Zoo vrta u Buenos Airesu (Argentina) je proglašena „neljudskom osobom“, te će biti oslobođena i počeće da živi u sigurnom utočištu. Sve je počelo tako što je Udruženje za prava životinja u novembru pokrenulo sudski spor po pitanju legalnosti zatočeništva 29 godina stare orangutanke koja je u Zoo vrtu provela poslednjih 20 godina.

Asocijacija zvaničnika i advokata za prava životinja (AFADA) tvrdila je da orangutanka ima dovoljno kognitivnog kapaciteta zbog kojeg ne bi trebalo da bude tretirana kao objekat. To dalje podrazumeva, da bi Sandra imala i neka zakonska prava i obaveze.

„Ovo otvara put slobode ne samo drugim hominidima ili čovekolikim majmunima, već i svim samosvesnim neljudskim bićima kojima je uskraćen normalan život“, rekao je advokat Paul Buompadre, prenose strani mediji.

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama nedavno je odbacio sličan slučaj u kojem su aktivisti pokušali da oslobode šimpanzu Tomija tako što bi bio proglašen „osobom“.

Zoološki vrt u Buenos Airesu ima deset dana da se žali na sudsku presudu koja oslobađa orangutanku čija vrsta nosi naziv koji na malajskom jeziku doslovno znači „šumski čovek“.

Sandra je rođena u Nemačkoj 1986. godine, a u Zoološki vrt u Buenos Airesu je prebačena1994. Otkako je tamo, izbegavala je posetioce i javnost.

 

Lea Radlovački

 

.
Festival samoorganizovanja koji se održavau prostorijama Omladinskog centra CK13 posvećen je afirmaciji udruživanja, malih strategija…
.
Reciklaža tekstilnih materijala u Srbiji gotovo da ne postoji, zbog čega se gro stare garderobe i drugih tekstilnih proizvoda već…
.
Jedan od načina da pomognete svojoj zajednici je da učite od drugih i to znanje iskoristite za njeno unapređenje. Tako su nedavno…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?