.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Galerija

Vertikale Aleksandre Lung u Novom Sadu

08.09.2015.

Izložba ambijentalne instalacije pod nazivom "Vertikale" nemačko-srpske umetnice Aleksandre Lung postavljena je u okviru Trećeg međunarodnog festivala savremene umetnosti podunavskog regiona "Dunavski dijalozi" u Malom likovnom salonu u Novom Sadu.

Koncept izložbe je u višeslojnom značenju, pa ona prvo prikazuje korespodenciju slike i prostora, odnosno slike u prostoru, dok u nastavku umetnica dodaje svetlost i zvuk, tako da se percepcija prostora transformiše u dinamičnu igru geometrijskih sadržaja, navodi se u opisu izložbe.

.

O čemu se zapravo radi porazgovarali smo upravo sa umetnicom, a Sandra je za O radio rekla da je umetnicima prilično teško da rečima objasne kako su došli do nekog rešenja i ideje za svoje delo. "Vertikale su za mene ili put ka gore ili put ka dole. Ideja mi je da predstavim taj put kao proces prema nekoj ideji ili nekom delu", rekla nam je Sandra.

Prema njenim rečima, izložba je interaktivna, a vertikale su napravljene od drvenih pravouganika, koji su povezani kao lančići i vise s plafona na dole. "Publika može da se igra sa njima, da ih okreće i prilagođava. Sve je interaktivno. Jer, kada se ode u neki muzej, publika mora da stoji bar pola metra udaljena od izloženih dela, ne sme da mu priđe, da ga dodirne i ta interakcija je zapravo tabu tema u umetnosti. Ja sam se igrala upravo sa tim. Zašto publika ne bi mogla da dodirne moju umetnost?", rekla je Aleksandra.

sandraa jpg

Dodala je i da joj ideja vodilja bila da svako može da sam napravi svoju sliku i da na neki način stvara umetnost zajedno sa njom. "Ja sam imala neku svoju sliku u glavi, ali sam time što sam dopustila publici da učestvuje, dobila još mnoštvo novih ideja i drugačijih slika", dodala je ona.

Aleksandra stvara u Nemačkoj, gde živi i radi sa svojom porodicom i članica je Udruženja umetnika grada Ingolštata u kojem živi. Kako je rekla, umetnicima nije danas lako ni u inostranstvu. "Uglavnom se sve svodi na to da moraš da radiš više poslova da bi mogao da se baviš i svojom umetnošću. Vrlo je slična situacija kao i u Srbiji", rekla je Aleksandra.

Ona se osim slikarstvom i skulpturom, bavi i fotografijom, aranžiranjem i dekoracijom enterijera. Njena izložba će biti otvorena od 8. do 12. septembra u Malom likovnom salonu u Novom Sadu, a na međunarodnom festivalu savremene umetnosti podunavskog regiona "Dunavski dijalozi", koji traje do 18. septembra u Apatinu i u Novom Sadu u organizaciji novosadske galerije Bel art, publika će moći da vidi i radove mnogo većeg broja umetnika.

Svi radovi su prvo bili postavljeni u Apatinu, a zatim su stigli i u Novi Sad, gde će biti postavljeno ukupno 15 izložbi pod nazivom "Umetnost u doba (ne)emocionalnosti". U okviru festivala biće održan i internacionalni simpozijum o savremenoj umetnosti. Učestvuju brojni umetnici iz podunavskih zemalja i iz šireg regiona.

M.L.

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej…
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?