.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Aktivizam

Ludošću do promena

03.03.2015.

   "Ludost je hrabrost da učiniš ono što ti dođe, ono što želiš da napraviš - da uzmeš i napraviš bez ikakvih blokada i zidova ispred sebe", kaže Dušan Mamula, režiser i glumac predstave "Pohvala ludosti", koja je odigrana na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u okviru studentskog "Pozorišta promena".

.

   U pitanju je predstava koja je svaki put drugačija, a ista – puna ludosti! U zavisnosti od reakcije publike, toliko bude uživanja, iskrenosti, kreatiovnosti, inovativnosti i, razume se - ludila.

   Ono što je zanimljivo u celoj priči, jeste da glumci na sceni nisu, bar ne svi, profesionalni glumci. Tako se i Dušan Mamula našao u dvostrukoj ulozi – kao režiser i glumac. Možda bi se moglo reći da je i minimalno glumio, a i režirao. Ili ipak ne...

   "Za mene je ta pozicija nekako ujedinjena. Pošto predstava nema strukturisanu režiju, nego se iz same igre razvija, onda moram u trenutku pratiti šta se dešava da bih znao gde da je povedem rediteljski", objašnjava Mamula.

   O tome kako svi sve rade, odnosno, kako funkcioniše čitava priča, detaljnije je objasnio Dušan Vukašinović, jedan od članova "Pozorišta promena".

   "Mi smo tim koji tako i funkcioniše. Svi sve rade, glumci čiste, prave scenu i glume, reditelji rade sve to, to je sistem u kojem svako ima priliku da upozna ulogu svakog činioca pozorišta", priča nam Dušan o tome koliko je svaki čovek koji čini jedno pozorište važan!

promenaa jpg

Foto: Una Đelošević

   Za sada je Akademija baza studenata željnih promene. Profesori nemaju uticaja na njih, a učesnici su svi zainteresovani trenutni i bivši studenti. Kako Vukašinović kaže, ovo pozorište je kao i svako drugo.

   "Mi se bavimo pozorištem onako kako mi to želimo i kako mislimo da treba. Mi nismo ovde zbog posla, već zbog pozorišta i umetnosti", dodaje Dušan.

   Ako ste se ikad zapitali šta je ludost, kao i šta je mladalački entuzijazam kojim se evociraju promene, pridružite se ekipi "Pozorište promena" koja već u petak na repertoaru ima monodramu "Bekstvo" Uroša Mladenovića.

   Za detaljnije informacije, pratite njihovu zvaničnu grupu na fejsbuku na kojoj imaju spisak svih predstava koje će igrati u ovom mesecu. Jer, naravno da je svaka podrška važna!

Lea Radlovački

.
Jedina zdrava industrijska grana u Srbiji, zemlji poluproizvoda i zatvorenih fabrika, jeste IT industrija koja je do sada cvetala,…
.
Omladinski centar u Novom Sadu, u Kineskoj četvrti, već je trebalo da počne sa aktivnostima i programima za mlade, međutim to…
.
Združenu akciju "Krov nad glavom" čine mladi ljudi koji se bore protiv postojeće situacije u kojoj je privatnim izvršiteljima…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?