...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Pohvalu ludosti"

17.11.2020.

Ove nedelje vam za čitanje preporučujemo jedan naslov koji je napisan još 1509. godine. U pitanju je "Pohvala ludosti" Erazma Roterdamskog. Ovu knjigu nam je peroručio talentovani mladi bunjar Peđa Milutinović, a vi možete i da poslušate njegov novi album "Veritas Vincit" prožet raznim džez bravurama. 

.

Nemilosrdni kritičar svakog oblika pritvornosti i netolerantnosti, protivnik srednjovekovne crkve i sholastike, Erazmo Roterdamski je prožet religioznošću koja teži da se vrati izvornoj čistoti jevanđeoske poruke, čega je posledica i njegova ideološka i društvena satira Pohvala ludosti (Morias Encomion), kao istinsko pesničko svedočanstvo čovečnosti u doba kada su najviše stradale prave ljudske vrednosti i kada je zdravom razumu izgledalo da se sav svet pretvorio u ludnicu, pa još jedino Ludost može da govori istinu. Zato nije ni čudo što se u takvo doba ukorenilo verovanje da najviše mudrosti ima onaj koji se najviše krije pod maskom ludosti.

"U životu je dobro biti ozbiljan, ali čovek mora u sebi da ima i tu dozu sarkazma i osećaja za humor i dobar provod. Život je, na kraju krajeva, igra, a mi tu igru kreiramo onako da nama bude zanimljivo i da mi sami sebi budemo zabavni. Nisam lik koji čita puno i mnogo, ali sam se baš zalepio za ovaj naslov iz kog sam izvukao dosta pouka i one su mi zaista značile kasnije", istakao je Peđa.

Iako je stavljena na Spisak zabranjenih knjiga (Index prohibitorum), "Pohvala ludosti" je odmah donela Erazmu najveća priznanja. Postaje vođa svih humanista, za njega počinju bukvalno da se otimaju pape, vladari, kardinali, univerziteti i ugledni ljudi mnogih zemalja. Holbajn i Direr ga slikaju, gradovi priželjkuju da ih Erazmo poseti i da živi u njima. On je najveće svetsko ime, lumen mundi, postaje savest svoga vremena, kako bi se danas reklo i svaka reč koju kaže dočekuje se s poštovanjem, a svako slovo koje napiše usvaja se kao mudrost. Ukratko, on postaje najveći autoritet svoga vremena, najslavniji čovek svoje epohe.

Ako vas je privukao ovaj književni naslov, poslušajte i Peđin bend:

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo