.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Aktivizam

Korzoportal markira kulturu i nasleđe

01.07.2015.

Bojana Karavidić, osnivačica portala korzoportal.com i suburbium.org, smatra da je baština termin koji ne označava po pravilu nešto zastarelo, prevaziđeno i ono što ne korespondira s vremenom, već to mogu biti građevina, stara slika ili bend osnovan pre 40 godina. Njen posao je širenje polja baštine na sve što je urbano i ima pedigre gradskog živora. 

.

Suburbium i njegovo "dete", portal za urbanu kulturu i baštinu korzoportal.com, nastali su građanskim, civilnim angažmanom građana.

"Dužni smo da učestvujemo na više polja, na lokalu i regoionu. Suburbium se bavi našom baštinom, ali mi nismo zaštitari i ne bavimo se rekonstrukcijom, mi ukazujemo na crne tačke i okupljamo ljude koji to znaju da rade jer baština tako postaje vidljivija.

Počeli samo sa Petvrovaradinskom tvrđavom koja je do dana današnjeg napuštena i jadna, pravili smo koncerte, izložbe i poenta je da se sve odigrava u Gradiću“, podvlači sagovornica i dodaje da je uspeh vidljiv, između ostalog, nakon što su arhitekte tamo osnovali Scenatorium, a koliko sada profesor Nikola Macura drži otvorenu radionicu umetnicima.

Suburbium je član Mreže za Jugoistočnu Evropu, unutar koje članovi jedni drugima osvetljavaju tačke baštine i kulture na koje treba staviti u fokus. Razgovarajući o kulturi i načinu na koji se predstavlja i percipira, pomenuli smo sagovornici nešto o čemu bruje mediji: gostovanje "Amadeus benda" kod predsednika Tomislava Nikolića i nejasnoće da li ih je predsednik odlikovao, o čemu Bojana Karavidić smatra:

"Ako ih je odlikovao, zaista mi nije jasno kako predsednik države može da odlikuje grupu, ili organizaciju koja nije vrednovana na širem polju kulture i uvažena kao relevantna. Što se rijaliti programa tiče, to je zagađivanje javnog prostora i trend koji je došao iz Evrope i protiv toga se ne možemo boriti, ali to ne znači da treba plakati nad sudbinom, nego uzeti stvar u svoje ruke.

Korzo portal je napravljen jer smo želeli da promovišemo urbanu kulturu i baštinu, da pokažemo da ne živimo u prošlosti već želimo da govorimo o njoj kao delu savremenog života. Podgrađe u Petrovaradinu želimo da vidimo kao filmsku dvoranu, scenu, pozornicu za operske performanse, zato što je akustika odlična. Borimo se malim koracima da izdvojjimo i pomenemo ljude koji rade nešto originalno i kvalitetno", poentira Karavidić.

Ceo razgovor sa Bojanom možete poslušati ispod teksta.

S.B.

.
Festival samoorganizovanja koji se održavau prostorijama Omladinskog centra CK13 posvećen je afirmaciji udruživanja, malih strategija…
.
Reciklaža tekstilnih materijala u Srbiji gotovo da ne postoji, zbog čega se gro stare garderobe i drugih tekstilnih proizvoda već…
.
Jedan od načina da pomognete svojoj zajednici je da učite od drugih i to znanje iskoristite za njeno unapređenje. Tako su nedavno…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?