...
TRENUTNO11:00 - 12:00Pop up

Društvo / Aktivizam

Korzoportal markira kulturu i nasleđe

01.07.2015.

Bojana Karavidić, osnivačica portala korzoportal.com i suburbium.org, smatra da je baština termin koji ne označava po pravilu nešto zastarelo, prevaziđeno i ono što ne korespondira s vremenom, već to mogu biti građevina, stara slika ili bend osnovan pre 40 godina. Njen posao je širenje polja baštine na sve što je urbano i ima pedigre gradskog živora. 

.

Suburbium i njegovo "dete", portal za urbanu kulturu i baštinu korzoportal.com, nastali su građanskim, civilnim angažmanom građana.

"Dužni smo da učestvujemo na više polja, na lokalu i regoionu. Suburbium se bavi našom baštinom, ali mi nismo zaštitari i ne bavimo se rekonstrukcijom, mi ukazujemo na crne tačke i okupljamo ljude koji to znaju da rade jer baština tako postaje vidljivija.

Počeli samo sa Petvrovaradinskom tvrđavom koja je do dana današnjeg napuštena i jadna, pravili smo koncerte, izložbe i poenta je da se sve odigrava u Gradiću“, podvlači sagovornica i dodaje da je uspeh vidljiv, između ostalog, nakon što su arhitekte tamo osnovali Scenatorium, a koliko sada profesor Nikola Macura drži otvorenu radionicu umetnicima.

Suburbium je član Mreže za Jugoistočnu Evropu, unutar koje članovi jedni drugima osvetljavaju tačke baštine i kulture na koje treba staviti u fokus. Razgovarajući o kulturi i načinu na koji se predstavlja i percipira, pomenuli smo sagovornici nešto o čemu bruje mediji: gostovanje "Amadeus benda" kod predsednika Tomislava Nikolića i nejasnoće da li ih je predsednik odlikovao, o čemu Bojana Karavidić smatra:

"Ako ih je odlikovao, zaista mi nije jasno kako predsednik države može da odlikuje grupu, ili organizaciju koja nije vrednovana na širem polju kulture i uvažena kao relevantna. Što se rijaliti programa tiče, to je zagađivanje javnog prostora i trend koji je došao iz Evrope i protiv toga se ne možemo boriti, ali to ne znači da treba plakati nad sudbinom, nego uzeti stvar u svoje ruke.

Korzo portal je napravljen jer smo želeli da promovišemo urbanu kulturu i baštinu, da pokažemo da ne živimo u prošlosti već želimo da govorimo o njoj kao delu savremenog života. Podgrađe u Petrovaradinu želimo da vidimo kao filmsku dvoranu, scenu, pozornicu za operske performanse, zato što je akustika odlična. Borimo se malim koracima da izdvojjimo i pomenemo ljude koji rade nešto originalno i kvalitetno", poentira Karavidić.

Ceo razgovor sa Bojanom možete poslušati ispod teksta.

S.B.

Možda te još zanima:

.

Neo festival: Neklasičan pristup klasičnoj muzici

Nedavno završeni NEO festival doneo je novosadskoj publici veoma zanimljiv i bogat program, nastavljajući ideju da se klasičnoj muzici pristupi na…

.

Gde ima mesta za mlade, ima i za iskusne

Koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod nazivom "Korzo" biće održan u subotu 15. septembra ispred Pokrajinske vlade u 20:21h. Kao solisti,…

.

Digitalna ikona - najfotografija kiča

Novoosnovani Korzo Portal za urbanu kulturu i baštinu dodelio je nagradu stomatologu Strahinji Dimitrijeviću za fotografiju "Digitalna ikona". Dimitrijević je…

.

Reciklažom do nagrada

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju…

.

Za dobru fotografiju divlje životinje ključno je strpljenje

Svaki fotograf, u želji da zauvek zaustavi vreme i zabeleži ga okom kamere, ima svoje interesovanje, usmerenje i ljubav kojoj…

.

Besplatan seminar o podkastima

Omladinske novine organizuju besplatan seminar o podkastima i pozivaju studente, srednjoškolce i mlade novinare da se prijave. 

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Pop up
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo