.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura

Gde ima mesta za mlade, ima i za iskusne

14.09.2018.

Koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod nazivom "Korzo" biće održan u subotu 15. septembra ispred Pokrajinske vlade u 20:21h. Kao solisti, nastupiće bivši stipendisti Fonda Melanije Bugarinović za unapređenje vokalne umetnosti mladih. Fond obeležava 40 godina postojanja i za tu priliku pozvao je svoje najuspešnije stipendiste, koji će sa orkestrom izvesti poznate operske arije. Ekipa O radija razgovarala je sa najmlađom solistkinjom, Emilijom Minić

.

Fotografije: Nina Miljuš

Kada si prvi put dobila stipendiju Fonda Melanije Bugarinović i koliko ti je ona pomogla u usavršavanju?

Prvi put sam je dobila 2009. godine. Izuzetno mi je značila, jer sam došla iz Crne Gore i bila mi je velika čast da dobijem takvu vrstu stipendije. To je bila jedna od prvih nagrada i priznanja koju sam dobila kao mladi umetnik i dala mi je vetar u leđa da nastavim sa školovanjem i ljubavlju prema pevanju.

Koliko pevača godišnje dobije stipendiju? Koji su kriterijumi? Da li vam ona omogućava i neke druge povlastice, osim novca?

Imali smo komisiju koju su činili renomirani operski pevači, u kojoj je bila i izuzetna Vera Kovač Vitkai, kao i solisti iz pozorišta, koji su ocenjivali naše mogućnosti, talenat i želju da imamo tu stipendiju. Izvodili smo program koji je bio zadat, a birano je nas desetak. Ugovorom su nas obavezivali da imamo dva koncerta godišnje, što je nama pričinjavalo veliku čast. Sećam se koliko smo se radovali tim koncertima. Pripremali smo divne programe, pevali smo duete i operske arije.

Kuda te je put odveo nakon završene Akademije? Da li ti je bilo teško da pronađeš svoje mesto pod umetničkim nebom?

Odveo me je u Milano, u kolevku belcanta i kolevku opere, gde sam jako mnogo naučila i gde sam imala priliku da radim sa izuzetnim pedagozima i neverovatnim umetnicima, sa kojima i dan danas radim, jer proces pevača nikad nije završen i doveden do kraja, uvek ima na čemu da se radi. U suštini, to je, u jednu ruku, lepota našeg posla, a u drugu, veliki stres. Završila sam specijalističke studije na konzervatorijumu "Đuzepe Verdi" u Milanu i od tada sam slobodni umetnik koji radi i nastupa širom Italije, ali sam stacionirana u Milanu.

emilija jpg

Da li ti tvoja vrsta glasa dozvoljava da pevaš sve što bi želela, u smislu repertoara?

Imam vrlo specifičnu vrstu glasa, ja sam vrlo visok sopran. Naravno da mogu da pevam mnogo toga, ali volela bih da sam malo tamniji sopran. Uvek želimo da budemo nešto što nismo, međutim priroda mi nije takva. Volela bih da budem, na primer, Lejdi Magbet, što je nemoguće u ovom životu, ali to je ono što bih volela, jer je fantastična uloga, mada sam jako zadovoljna i repertoarom koji imam, a to je Kraljica noći, uloga lutke iz Hofmanovih priča, Laureta, Muzeta... Imam širok repertoar sa kojim sam sasvim zadovoljna.

Misliš li da je položaj solo pevača kod nas malo bolji u odnosu na položaj drugih muzičkih umetnika? Misliš li da imate više prostora za razvijanje, zbog samog "instrumenta"?

Novi Sad je uvek znao da ceni mlade pevače i uvek su bili velika podrška. Meni je zaista velika čast da nastupam u Novom Sadu i mogu reći da imam baš veliku tremu, s obzirom na to da se nismo družili pet godina i da se glas dosta promenio. Želim da novosadskoj publici dam svoj maksimum, jer su oni to uvek znali na lep način da vrate i da se ja uvek osećam kao kod svoje kuće. Lepota je pevati u Novom Sadu. Nisam ovde pet godina, tako da ne znam koliko su se stvari promenile. Uvek može bolje, mada vidim da se rade baš veliki projekti i da uvek ima prostora i za mlade umetnike i za starije, iskusnije kolege. Ja ću na ovom koncertu, na primer, biti najmlađi učesnik. Nastupaću sa izuzetnim umetnicima. Gde ima mesta za mlade, ima i za iskusne, tako da bih rekla da je položaj pevača dosta dobar.

Šta će biti na repertoaru? Šta ćeš ti pevati?

Ja ću pevati čuvenu ariju Kraljice noći, a imaćemo i nešto zajedničko, ne znam da li bi trebalo to da otkrivam. Biće poznate operske arije, zaista interesantan program.

emilijaaa jpg

Na kojim projektima radiš trenutno, pored ovog koncerta? Šta planiraš u budućnosti?

Svi moji putevi su bazirani u Italiji. S obzirom na to da sam prošle godine dobila stipendiju od mecospranistkinje Lućane Dintino (Luciana D'Intino) i da sa njom intenzivno radim na svojoj tehnici, na repertoaru i spremnosti za scenu, stacionirana sam tamo. Ona je profesor na Akademiji teatra "La Scala". Imam nekoliko koncerata u Milanu i okolini. Isključivo sada koncertiram, zato što sam jako mlada i želim da čuvam svoj glas i da to sve ide polako i kvalitetno. Uglavnom su svi planovi vezani za Italiju, za sada, ali nadam se da će se to u nekom trenutku promeniti i da ću vam češće dolaziti.

Razgovor sa Emilijom možete čuti u plejeru.


Jovana Golubović

.
Nije nepoznanica da kreativni mladi ljudi odustaju od svojih ideja zato što ne mogu da pronađu osobu ili organizaciju koja bi u…
.
Najbolji start jednog Spajdermen filma!
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?