...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Stižu novi Turisti!

23.07.2018.

Turisti su novi bend iz Beograda, čiji je osnivač i frontmen Boško Mijušković Bole, basista grupa Straight Mickey and the Boyz i Škrtice. Bend je nastao jedne noći u Žarkovu, kada je Bole inspirisan ljubavnim jadima i delta bluzom krenuo da svira po akustičnoj gitari u svojoj sobi i snima to telefonom. Njegov brat Nikola Džimi Mijušković mu se odmah pridružio i narednih dana nastale su pesme za prvi album Turista koji se zove "Levo ili desno". To se sve desilo na početku ove godine a ova ekipa već polako zatvara priču u vezi sa pomenutim izdanjem jer je  spremna za nova snimanja. Ovaj odličan bend mogli smo da doživimo i na ovogodišnjem festivalu Sea Rock u Kotoru. Može se reći da njihov zvučni pristup po malo odudara od već ustaljene muzičke slike festivala, ali je došao kao osveženje u takvoj programskoj promeni kursa. Bole nam je tamo, u čekanju tonske probe, otkrio nove planove.

.

Kako teče promocija aktuelnog albuma prvenca (Levo ili desno)? Kakvo će biti ovo leto za vas, radno ili ne?

Uzimamo u obzir da smo mi već završili priču u vezi sa prvim albumom, zato što smo već uveliko u fazi realizacije drugog albuma! To znači da nas, nakon ove festivalske sezone, čeka rad na prvom singlu koji će najaviti celu tu novu avanturu. A s obzirom da je ovo prva godina našeg postojanja (album prvenac se pojavio u novembru 2017), kao mlad bend ne možemo da se pohvalimo da smo svirali na velikom broju festivala. Sa druge strane, jako mi je drago što smo zakačili neke veoma značajne poput ovog u Kotoru.

Spot za pesmu "Digitalno doba"

Drugi studijski album za vas dolazi baš brzo. Da li to znači da su pesme postojale i ranije?

Pa ne baš. Ali nekako, kada je prvi album bio gotov u vidu obrade zvuka i masteringa, ja sam odmah seo sa željom da pravim nove pesme. Sad mogu sigurno da kažem kako Turisti imaju sklopljen taj drugi album.

Gde će vas on odvesti?

Mislim da će biti dosta drugačiji od starog materijala. Prvi album je, što se tiče neke muzičke slike, moja lična analiza muzike kojom sa se bavio i koju sam pratio i voleo. Tu bukvalno ima svega. Naredno izdanje je fokusiranije na nešto modernije i dosta je konzistentnije u tome. Nadam se da će nas odvesti na neka nova – neočekivana mesta.

Spot za pesmu "Mladi Čovek"

To je dosta zahvalno jer se tada ne možeš tačno žanrovski opredeliti. Da li se slažeš?

Da, meni je to u redu. Ja, na kraju krajeva, nikada nisam posmatrao tako striktno. I kada sam kao mlađi svirao u hardkor i pank bendovima uvek sam gledao sve te različite uticaje i razmišjao na koji način te stvari mogu da se spoje. Muzička priča Turista se bazira baš na tome. Ne bih sada sve da otkrivam, ali mogu da izjavim kako sad doživljavam jedan drugačiji životni izazov sklapajući novi album. Videćemo.

U nastavku pogledajte spo za pesmu "Levo ili desno"

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Ništa nije strašno osim što je sve strašno

Moderno doba naviklo nas je da se sve menja kao na traci i da za mnoge bitne stvari prosto nemamo…

.

SpaceX odleteo u svemir sa turistima

Raketni brod SpaceX uzleteo je sa Floride sa prvom potpuno civilnom posadom koja je ikada lansirana na let prema Zemljinoj…

.

Sa tinejdžerima u turističku turu kroz Novi Sad

Mladi novosađani uskoro će se oprobati u ulozi turističkih vodiča. Već od narednog meseca svi zainteresovani će imati priliku da…

.

Novi Sad sve željenija turistička destinacija

Međunarodni dan turizma, 27. septembar, Novi Sad je dočekao sa pristojnim rastom poseta od oko šest odsto u odnosu na…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

.

Biciklistička tura uz Dunav

U subotu 29. juna Eko kurir organizuje besplatnu biciklističku turističku vožnju međunarodnom biciklističkom dunavskom rutom. Okupljanje je zakazano za 16…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo