...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

nemanja: Ezoterični put sazrevanja

22.03.2022.

Grupa "nemanja" na čelu Lukom Šipetićem iza sebe ima dva jako zanimljiva albuma, koja pričino iskaču iz standarda regionalne muzičke scene. Radi se o konceptualno zaokruženim putovanjima kroz najrazličitiju žanrove, u čijem je centru melodija, kao takva.

.

Foto: Instagram / nemanjabend

Kako je rekao u jednom od prethodnih intervjua, ime "nemanja" je došlo sasvim slučajno, a za sve je kriv Dukat iz Stray Dogga. Nedavno su na nastupima u Novom Sadu i Beogradu promovisali svoj drugi studijski album "Tarot funk", a kako kaže Luka, ovo su im bili prvi nastupi u Srbiji nakon dužeg perioda. 

Između dve serije nastupa, izbacili ste i drugi album...

Drugi album je nastao tokom prvog lockdowna i izašao je tokom leta 2020. godine, što je pre skoro dve godine. Promovisali smo ga u različitim periodima, najviše tokom leta. Sve je to dugo trajalo i nismo imalu pravu, veliku promociju, zbog svega. Lovimo bilo kakve načine za promociju. Došli smo ovde dve godine nakon izlaska albuma i to je neka pobeda!

Prvi album je bio kao udar energije - sve je bilo dobro posloženo i izgledalo je kao putovanje u neke druge svetove. Kako stvaraš muziku, vidi se da je u fokusu melodija, koja nosi poruku?

Na albumima sve radim sam. Sve snimam i onda se bend okupi kad je sve gotovo i naučimo, improvizujemo... Trudimo se da ono što je na albumima ne bude isto kao ono što sviramo na koncertima. Mislim da je potrebno da se ta dva iskustva razlikuju. Meni je melodija, pošto sam sa mora, iz Pule, ono što dođe prvo. To je uticaj Italije i Francuske i od toga ne mogu, niti pokušavam, da pobegnem.

Način na koji su kompozicije napravljene ostavlja puno prostora za improvizaciju i neki drugačiji doživljaj?

Kako je prvi album bio većinom instrumentalan, postavljene su glavne teme o kojih se kompozicije vrte i bend i svaki muzičar mogu ostvariti sebe unutar samih tema. Drugi album je više orijentisan na songove. Kad se prvi i drugi album slože, imamo kombinaciju songova i instrumentalnih tema i improvizacija i dobija se utisak live DJ seta. To je uticaj elektronske muzike, daba, regea i razne istočnjačke muzike, sve do rokenrola. Sve je spojeno u jedno!

Na prvom albumu su baš vidiljivi uticaju rok zvuka iz šezdesetih i sedamdesetih, dok je drugi muzički "put na istok"...

I prvi i drugi album su "omeđeni" literarnim antroploškim temama. Prvi album je određen tarot kartama i ezoterizmom, a drugi istočnjačkim učenjima, konkretno "Tibetanskom knjigom mrtvih". To je ezoterični put sazrevanja koji je meni vezan uz muziku i druge stvari koje sam sebi pokušavam da objasnim. Ljudima deluje možda dijametralno suprotno i neshvatljivo, ali u mojoj glavi to ima smisla.

Jedan si od retkih koji insistira na albumima. Koliko ti je bitno da priča na njima bude konceptualno zaokružena?

Od malena sam naučio da slušam cele albume a ne singlove. Meni su, jer je "nemanja" postavljen konceptualno, albumi u srži svega. Kada ulazim u snimanje, nije mi u planu pesma nego ceo album i možda zato nema "hitičnih" singlova. To je verovatno komercijalno loše, ali koga boli briga. Bilo bi puno jednostavnije snimiti jednu stvar, pa iskulirati pola godine i snimiti nešto novo... Kada radiš album, tu je 9-10 pesama, koje rešavaš istovremeno što uzima dosta energije. Defitivno izbacujem još jedan album, kako bih zaokružio trilogiju koju sam zamislio, a nakon toga ću možda preći na singlove, jer je lakše.

Da li već imaš neki kostur tog trećeg albuma?

Neću preterano da otkrivam, da ne bih sam sebe izbaksuzirao. On će se više biti tropsko-mediteranski, plesn i puno mirniji nego zadnja dva.

Razgovor s Lukom poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:


M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo