...
TRENUTNO16:00 - 21:00Music mix by Anja

Lifestyle / Zanimljivosti

Lego kocke: Nešto više od obične igračke

19.03.2024.

Iako su nastale krajem četrdesetih godina dvadesetog veka, Lego kocke su i danas nezamenljive. Mnogi proizvođači su pokušali da ih kopiraju, da naprave nešto slično, međutim, nikome nije pošlo za rukom da zameni kocke poreklom iz Danske. I ne, one nisu zanimljive samo najmlađima, puno je onih koji su uz njih odrasli ali i danas redovno od plate odvajaju novac za kupovinu novih setova.

.

Prvi licencni set Lego kocki pojavio se u prodaji sada već davne 1999. godine i bio je posvećen Ratovima zvezda, što je, mora se priznati, savršen spoj za početak. Kompanija svake godine preko programa "Lego Ideas" omogućava fanovima da im predlože teme i izgled setova koji će, možda, naći u prodaji. Arhitekta iz Beograda Nikola Opačić je odlučio da pokrene inicijativu kako bi u ponudi kompanije našao i set baziran na čuvenom crvenom kiosku K67.

lego3

Foto: Promo

"Ja sam za platformu Lego Ideas znao odranije i imam neke setove koji su tako nastali, kao što je Žuta podmornica Bitlsa i Fender Stratokaster gitara. Onda sam želeo da probam da napravim nešto što bi moglo da postane zvaničan Lego set i razmišljao sam šta bi to moglo da bude. Želeo sam da to bude nešto što je zajedničko za prostor bivše Jugoslavije, ali u isto vreme i nešto što je vezano za mene i za moje detinjstvo. Razmišljao sam, kao arhitekta, šta bi to moglo da bude i došao na ideju kioska. Kada sam krenuo, onda sam nekako osetio da je to prava stvar", zaključuje on.

Set koji je Nikola predložio ima proporcije slične originalnom, velikom kiosku i napravljen je tako da lako može da se kombinuje sa ostalim Lego setovima, naročito onima iz edicije Lego City. Dakle, to nije skulptura od Lego kocaka, već pravi set koji će moći bez problema da se uklopi u ostatak kockastog univerzuma. Da ponovimo još jednom ono najbitnije - rok za glasanje je do 2026. godine i potrebno je sakupiti deset hiljada glasova! Neka vas ne mrzi, jer ko ne bi želeo da poseduje ovakav set. Iskoristimo tu priliku!

U Srbiji postoji i nekoliko aktivnih udruženja koja okupljaju kolekcionare, organizuju se izložbe, takmičenja... Lego kocke su kod nas dolazile na različite načine, što preko zvaničnih uvoznika, što preko rođaka ili nekih drugih veza iz inostranstva. Prvi zvanični Lego Store u Srbiji otvoren je 2017. godine u Beogradu. Prva adresa za Lego kocke u Novom Sadu je definitivno Najlon pijaca, gde se vikednom zaista može pronaći gomila zanimljivih setova. Sve što vam treba je vreme za njihovo sklapanje, priča Marija.

"Ako uopšte uspem da pronađem set, onda jedva čekam da ga složim. Naravno, tada kreće nervoza i sve to, ja sam nekako konstantno ubeđena kao da mi nedostaje neki deo. I za svaki set pomislim, evo ga, nema ovog dela, ovaj deo nisu stavili, ja sam dobila pogrešno. Onda ta nervoza traje, to traženje konkretne kockice, sigurno više od deset minuta, ali iskreno - uvek je nađem i uvek bude kao - nisu oni pogrešili, ja sam samo baš nestrpljiva", kaže ona.

lego1

Ukoliko ste se nekada pitali šta znači reč Lego, u pitanju je kombinacija dve danske reči Leg i Godt, što u bukvalnom prevodu znači "dobro igraj" no reč "lego" ima i značenje na latinskom - sastavio sam. Tih nekoliko reči najbolje opisuje sve ono što Lego kocke znače, pre svega najmlađima. Sve to je i cilj globalnog programa First Lego League, koji se već nekoliko godina organizuje u Srbiji. Kako kaže jedan od organizatora Bogdan Drešević, cilj je da se mladi kroz Lego setove uključe u svet nauke i tehnologije.

"Robot ima nekoliko delova - ima taj glavni brik, ima senzore, motore i onda to sve može da se nakači na Lego kocke. Deca od svega toga prave, odnosno konstruišu, robota. Programiranje se radi u Lego Spike aplikaciji, putem različitih senzora. Sve je pojednostavljeno kako bi se deca prvi put susrela sa programiranjem i sa robotikom, uz zabavu. Kada programiraju nešto i ako robot ne radi, ono što su oni mislili ili kako su oni hteli da programiraju, oni će to odmah da vide, da požele da to isprave ili da urade na neki drugi način", kaže Bogdan.

Da Lego kocke mogu biti dobra osnova za učenje dizajna dokazao je i četrnaestogodišnji Andrej Čekerinac iz Sremske Mitrovice, putem programa Blender pravi zanimljive i realistične građevine od Lego kocaka. Digitalnom svetu se okrenuo iz praktičnih razloga - za pravljenje svega bi mu bio potreban veliki broj kocaka, koje teško da može da nabavi. Maketa, poput one na kojoj je predstavljen centar Novog Sada, sadrži skoro deset hiljada delova, a svaki od njih je potrebno napraviti u programu. Ta vrsta hobija, na žalost, još nije mnogo razvijena kod nas. Sa druge strane, u svetu postoje i specijalizovani sajtovi, poput The Brothers Brick koji dodeljuju i nagrade za najbolje Lego graditelje.

Priču o Lego kockama poslušajte u novoj epizodi emisije Pop up:

M. L.

Foto: Pixabay

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nintendo Switch najbrže prodavana konzola u istoriji SAD

Nintendo Switch postala je najbrže prodavana igračka konzola u istoriji SAD, saopštila je kompanija Nintendo. Prema njihovim navodima, od kako…

.

Novosađani uz akciju "Igračkom do osmeha"

Tropsko vreme ovog četvrtka nije bilo problem za humane ljude okupljene oko organizacije "Novi Sad ima srce" da  se pojave…

.

Uspešna akcija za malog Konstantina

Ovog vikenda održana je humanitarna akcija "Igračkom do osmeha" na Baby Exit-u na Petrovaradinskoj tvrđavi, u kojoj je sakupljeno oko…

.

Radionica za mlade u Galeriji Matice srpske

Povodom Međunarodnog dana mladih, Galerija Matice srpske organizuje radionicu "Mladi grade mir", u subotu 12. avgusta, u 11 časova. Radionica…

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo