...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Lifestyle / Video igre

E-sport u Srbiji: Borba protiv predrasuda i neuvažavanja

28.05.2024.

Tokom poslednje dve decenije, e-sport je postao ozbiljna privredna grana - turniri se organizuju širom sveta, timovi se trude da privuku i zadrže najbolje igrače u svojim redovima, dele se ozbiljne novčane nagrade, a tu su i neizbežni prenosi. Da vam na početku nismo otkrili o kom se sportu radi, verovatno biste pomislili da je reč o fudbalu ili košarci, no upravo je to najbolji i dokaz na kom nivou je cela e-sport industrija u svetu.

.

Sličan razvojni put imala je e-sport scena u Srbiji. Ono što je možda specifično za naš region, jeste činjenica da imamo priličan broj vrhunskih igrača. Na svetskom prvenstvu, održanom prošle godine u Jašiju, Srbija je ekipno bila treća u igri CS:GO, dok je Marko Roksić ušao u osam najboljih u eFootballu. Kako kaže genralni menadžer Partizan e-sport tima Ivan Dimitrijević, cela scena u Srbiji je napredovala u poslednjih nekoliko godina, no sve je, ipak, daleko od uslova koje imaju  njihove kolege u zapadnoj Evorpi, Kini ili Americi.

"Samim tim što su IT scena i tehnologija generalno napredovali u poslednjih 6-7 godina svuda u svetu, tako je i kod nas e-sport zauzeo bolju poziciju nego što je pre bilo. Teško je održati tim, dosta je tu ulaganja, dosta je prohteva, što je i sasvim normalno. Bez dobre finansijske podrške to dosta teško ide. Kao i svakom drugom poslu - ovde imam platu euro, ovde dva, idem tamo gde je dva", priča on.

To možda i najbolje pokazuje koliko je e-sport postao ozbiljna industrja, čak i u našem regionu. Kod nas su već godinama najpopularnije takmičarske igre League of Legends i Counter Strike. League of Legends, na primer, ima i svoje zvanično takmičenje koje se zove Esports Balkan League, preko koga se naši igrači i timovi kvalifikuju za evropsko prvenstvo. No čini se da igračima poput Marka Roksića, koji iza sebe ima titule na evropskom prvenstvu ali i bronzu na svetskom prvenstvu u PES-u, nedostaje više kvalitetnih turnira u regionu.

"Ja sam poslednjih pet godina u e-sportu, na profesionalnom nivou i kod nas ne vidim neki pomak. Generalno, ne vidim svetlu budućnost što se tiče e-sporta u Srbiji. Da sam u nekoj drugoj zemlji, sa ovim svim uspesima koje sam imao, verovatno bih sve ovo što sam napravio u e-sportu imalo neku poentu. Ali, generalno se trudim se da dokle god dobijam i igram", kaže Roksić.

Marko je, između ostalog igrao i za timove poput Rome, Nanta, Barselone. Kada igrate na tom nivou potrebno je da trenitate svakog dana po nekoliko sati, uostalom, kao i u svakom drugom sportu. Zato ni ne treba da čudi što e-sport u nekim zeljama ima status profesionalnog sporta, a kako kaže Nikola Milićević iz Srpskog saveza elektronskih sportova i e-sportova, na toj inicijativi tek treba da se radi.

"Dosta ljudi koji se bave e-sportom zapravo imaju mišljenje da kod nas treba na tome baš jako raditi. To je, opet, neka procedura kroz koju treba proći, koju treba za početak pokrenuti kao inicijativu. Nadam da će to u nekom trenutku zapravo i da se desi, jer se dosta dugo priča o tome kako će i šah, pa i e-sport biti dodati na Olimpijske igre", objašnjava naš sagovornik.

esportpexels2

U svetu, ali kod nas, još uvek postoje brojne predrasude koje se vezuju za gejming, protiv kojih se nije lako boriti. No, tu su i discipline poput fidžitala, koji je kobinacija e-sportova i klasičnih sportskih disciplina. U prvom delu, na konzolama se igra FIFA ili NBA, a u drugom delu se prelazi na pravi teren gde se i nastavlja takmičenje. U ovom slučaju, sve predrasude u vezi sa e-sportom padaju u vodu, priča Aleksandar Isailović.

"Fidžital promoviše integraciju digitalnih veština, tradicionalnih sportskih disiplina poput fudbala i košarke, uz podjednako razvijanje fizičke spretnosti i digitalnih kompetencija. Mislim da to poboljšava sam e-sport, jer je dosta zdravije. Kroz moje iskustvo, video sam i da oni koji se više bave sportom, mogu uz video igre da se opuste. Jednostavno, celo takmičenje izgleda malo opuštenije, jer se svi relaksiraju i zabavljaju, ali isto tako kroz tu saradnju i uče", kaže on.

Potencijal fidžitala su već prepoznali i u Savezu za školski sport Beograda, pa je nedavno organizovano i takmičenje za osnovce u basketu tri na tri. Prve reakcije učesnika su bile zaista veoma pozitivne i svi se nadaju da će fidžital naći stalno mesto u kalendaru školskih takmičenja. Cela priča je krenula iz Rusije, gde se već organizuju i velika takmičenja, a Aleksandar je sa svojom ekipom bio deo jednog takvog turnira organizovanog u Kazanju.

Novu epizodu emisije Pop up u kojoj smo se bavili e-sportom poslušajte ovde:


M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Retro gejming nije samo prolazni trend!

Tokom proteklih decenija, definicija retro gejminga se prilično menjala. Kako je tehnologija iz godine u godinu napredovala, menjale su se…

.

Twelve Minutes: Zaplet dostojan trilera

"Twelve Minutes" je mala ali izuzetno zanimljiva igra koja u sebi krije zaplete dostojne najboljih holivudskih trilera, što nije svojstveno…

.

Asphalt: Koja je tajna dobrog trkačkog serijala za mobilne telefone?

Kada govorimo o trkačkim igrama, sigurno vam prvo na pamet padaju serijali kao što su Forza Horizon, Gran Turismo ili…

.

Dragon Ball FighterZ: Kultna likovi u epskim borbama

"Dragon Ball Z" je jedan od crtanih filmova koji je obeležio početak dvehiljaditih na domaćim televizijama. To je, zapravo, bio…

.

The Simpsons Game: Nije kao "Hit & Run", ali može da prođe...

Sigurno vam je prva asocijacija na video igru povezanu sa Simpsonovima legendarni "Hit & Run" iz 2003. godine. No, nakon…

.

Tekvondo asocijacija Srbije traži volontere

Tekvondo asocijacija Srbije traži volontere – studente za rad na realizaciji Evropskog seniorskog prvenstva koje se, po prvi put, održava u Srbiji od 9.…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo