...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Virus NotPetya zarazio pola Evrope

29.06.2017.

Kompjuterski virus nepoznatog porekla inficirao je u ponedeljak sisteme brojnih ukrajinskih kompanija i državnih službi, a ubrzo se je počeo da se širi i na susedne države. Do danas zaraženi su bili sistemi u više od 60 svetskih država, od Australije do SAD-a.

 

.

Najnoviji virus imenom NotPetya raširio se rekordnom brzinom u brojnim zemljama na svim meridijanima, a ono što je kod njega neuobičajeno jeste da mu cilj nije zarada već pravljenje ozbiljne štete. Zaraženi kompjuteri na ekranu bi samo prikazali upozorenje kako su podaci na računaru sada enkriptovani, te da je potrebno poslati 300 dolara u Bitcoinu na anonimni račun kako bi korisnici dobili svoje podatke natrag.

Analiza virusa koju su sproveli stručnjaci iz Symanteca i Kaspersky Laba potvrdila je kako se radi o programu vrlo sličnom virusu 'Petya', koji je prvi put identifikovan prošle godine. Sigurnosni stručnjaci uvereni su kako je prva meta napada bila Ukrajina, gde je virus trebalo da  prouzrokuje haos dan pre obeležavanja godišnjice donošenja prvog ukrajinskog Ustava, nakon raskida veza sa Sovjetskim savezom.

U izveštaju Kaspersky Laba, virus je osim Ukrajine najteže pogodio Rusiju, Poljsku, Italiju i Nemačku, a pojedini slučajevi zabeleženi su u još 59 država. Petya koristi poznatu rupu u Windows sistemima kako bi uspostavila kontrolu nad računarom, a potom enkriptira Master file table - kako bi sakrio sve podatke na računaru.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Trening za imunitet

Pored praznika, zimski period doneo nam je i razne viruse i bolesti. Sigurno ste i vi, ili neko u vašoj…

.

Vredi pročitati: Dnevnik 2020.

Godina 2020. je, hteli to sebi da priznamo ili ne, ostavila traga u našim životima. Kako je te dane videlo…

.

Ukrajina izgurala koronu iz naših glava i informativnih programa

Kada se pogledaju ulice naših gradova reklo bi se da pandemije koronavirusa nikada nije ni bilo. Ionako labave mere dodatno…

.

Manje od 20 odsto mladih se vakcinisalo

Trenutno su na snazi različite podsticajne mere i kampanje koje imaju za cilj da stimulišu mlade u Srbiji da se…

.

Korona poremetila praznične planove

Jedna od lepših stvari kod Nove godine i praznika, osim poklona naravno, jesu planiranja. Sa kim će se i kako…

.

PCR i serološki testovi su dve potpuno različite stvari

Pandemija koronavirusa donela nam je nova znanja iz virusologije, imunologije, mikroogranizama, njihovih funkcija i osobina, ali i pregršt informacija iz…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo