...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Prošle godine zemlja se najbrže okretala u poslednjih pola veka

11.01.2021.

Kao rezultat toga u 2020. je zabeleženo 28 najbržih dana, što je registrovano prvi put nakon 50 godina. Međutim, ovi podaci ne bi trebalo da nas zabrinjavaju, zato što kretanje Zemlje često varira, s obzirom da na nju utiču promene atmosferskog pritiska, vetrovi, okeanske struje i kretanja jezgre. 

.

Ovo povećanje brzine jedva je primetno, ali može biti nezgodno za one koji se bave ultrapreciznim atomskim satovima koji mere Koordinirano svetsko vreme (UTC), prema kojem postavljamo svoje satove. 

Kada rotacija Zemlje odstupi od UTC-a za više od 0.4 sekunde, UTC se tome prilagođava. Kako bi se uskladilo s astronomskim vremenom do sada se krajem juna ili decembra većinom dodavala tzv. prestupna sekunda.

Donedavno je ukupni trend rotacije Zemlje usporavao od početka preciznih satelitskih merenja krajem 1960-ih i početkom 1970-ih. Stručnjaci svakih godinu i po dana dodaju tzv. prestupnu sekundu od 1972. godine.

Posednja promena izvršena je 2016. godine, kada je za Novu godinu u 23 sata, 59 minuta i 59 sekundi dodata jedna tzv. prestupna sekunda, piše Lajv sajens.

Izvor:www.mondo.rs

Možda te još zanima:

.

Igrajte se boga

Na početku imate samo zemlju, vatru, vodu i vazduh. Ukoliko potrošite dovoljno vremena, stvorićete svet.

.

Projekcija filma "Zemlja meda"

Uduženje Off Novi Sad organizuje projekciju dokumentarnog filma "Zemlja meda" danas (ponedeljak 9. mart) u 18.30 u bioskopu Arena Cineplex.…

.

U novoj godini želim da živim dostojanstveno

Početak godine obeleže planovi, "to do" liste, odluke i izazovi koje sebi postavimo. Međutim ne možemo, a da ne zatražimo i koju ostvarenu želju…

.

Kako vam zvuči - pesak, more i Nova godina?

Kako vam zvuči da dočekate Novu godinu u kupaćem, na plaži i uz zvuke talasa? Verujem da je primamljivo za…

.

Neko juri trendove, a neko kvalitet

Malo šta na svetu je neuništivo. Osim dijamanta, ekipa Oradija u neuništive stvari ubraja i heavy metal muziku. Razlozi su…

.

Sliku tvoju ljubim

Arheolozi su pronašli najstariju sliku na svetu i to je – prikaz bradavičaste svinje!

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo