...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Lifestyle / Tehnologija

Nova teorija o izumiranju ljudskih predaka

22.02.2021.

Kolaps Zemljinog magnetnog polja i obrtanje polova naše planete možda su doveli do istrebljenja neandertalaca, tvrdi nova studija naučnika.

.

Naučnici upozoravaju da bi obrtanje polova moglo ponovo da se desi i da bi to imalo katastrofalne posledice po život na Zemlji.

Neandertalci su se pojavili na Zemlji pre oko 200.000 godina, tokom pleistocena. Izumrli su pre oko 40.000 godina, a naučnici veruju da je njihovom nestanku doprinela kombinacija više faktora. Međutim, novo istraživanje ukazuje na to kako je moguće da se radi o samo jednom katastrofalnom događaju.

"Vidimo veliki rast ledenog pokrivača u Severnoj Americi. Vidimo kako se tropski pojas na zapadnom Pacifiku dramatično menja u tom trenutku i kako vetroviti pojas u južnom delu okeana isušuje Australiju", kaže profesor Kris Tarni.

Naučnici navode kako su te promene dovele do toga da se neandertalci sakriju u pećinama koje su ih štitile od loših vremenskih prilika. Takva situacija mogla je da podstakne suparništvo među našim precima, što je na kraju dovelo do nestanka neandertalaca.

www.novosti.rs

Možda te još zanima:

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo