...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Zanimljivosti

Krvavi mesec

23.05.2021.

Približavamo se kraju maja, kada će Mesec prirediti poseban doživljaj za posmatrače neba - ali samo za one koji su na određenim geografskim odrednicama.

.

Mesec će se nalaziti na suprotnoj strani od Sunca i u potpunosti će biti osvetljen 26. maja u 6:13 ujutro u CDT zoni.

Takav pun Mesec su ranije indijanska plemena zvala Cvetni Mesec, jer je to bilo doba godine kada je prolećnog cveća bilo u izobilju. U poređenju sa ranijim, pun mesec u maju biće i supermesec. Fenomen supermeseca karakterišu veličina, jaka osvetljenost ali i boja koja može postati jarko-crvena. 

Potpuno pomračenje Meseca se dešava kada Mesec u potpunosti prođe kroz Zemljinu tamnu senku. Tokom ove vrste pomračenja, Mesec će postepeno potamneti, poprimajući krvavo crvenu boju. Boja je toliko upadljiva da se ovakva pomračenja Meseca ponekad nazivaju i krvavi meseci.

Faza potpunog pomračenja biće vidljiva na zapadu Sjedinjenih Država i Kanade, celog Meksika, većine Centralne Amerike i Ekvadora, zapadnog Perua i južnog Čilea i Argentine. Pomračenje se može videti u celosti na istoku Australije, Novom Zelandu i ostrvima Tihog okeana, uključujući Havaje.

Za razliku od pomračenja Sunca, naravno da nisu potrebne posebne naočare da biste videli ovo pomračenje Meseca, samo izađite napolje i uživajte u pogledu (ako se nalazite na pomenutim područjima). Skoro šest godina nismo imali potpuno pomračenje Meseca uz supermesec, a sledeće potpuno pomračenje Meseca će se dogoditi nad Severnom Amerikom u maju sledeće godine.

Možda te još zanima:

.

Mora da te loži posao koji radiš

Marina Milanović je grafička dizajnerka iz Novog Sada, predaje na beogradskom FMK i autorka je velikog broja radova. Zajedno sa…

.

NASA nema novca za pohod na Mesec

NASA nema novca za pohod na Mesec, Bezos uskače s 2 milijarde dolara? Ugovor predviđa izgradnju sistema za sletanje koji…

.

Blue Origin vodi prvu ženu na Mesec?

Dvanaest muškaraca hodalo je Mesecom, ali nijedna žena. Milijarder Džef Bezos najavio je da će njegova kompanija Blue Origin odvesti prvu ženu…

.

Na Mesec, kod Kineza

Kina je lansirala raketu sa robotom koji treba da pokupi uzorke kamenja sa Meseca, čime će postati prva zemlja koja…

.

Tata lansirao Đenku

Želite da odete u stilu? Večnost na Mesecu košta 12.500 dolara.

.

Na sunce uz oprez

Odavno nije tajna da je prevencija najbolja zaštita, a tekuća godina nas je više puta podsetila i uverila u tu…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo