...
TRENUTNO10:10 - 10:30Pesma dana

Lifestyle / Tehnologija

Proizvodnja struje na auto-putu

17.10.2022.

Uskoro počinje realizacija pilot projekta u okviru kojeg će deonica auto-puta u Nemačkoj biti pokrivena solarnim panelima i tako proizvoditi struju. 

.

Foto: Pixabay

Temelji za konstrukciju biće postavljeni pre kraja ove godine, a čelična konstrukcija, koja uključuje fotonaponske elemente, trebalo bi da bude postavljena u prvom i drugom kvartalu 2023, objavio je Autobahn GmbH, a prenosi Revijahak.

Prvi segment će biti dugački sedamnaest, a široki desert metara, a biće podignuti na oko pet i po metara iznad kolovoza. Konstrukcija će biti izgrađena na delu puta i odmorišta u blizini grada Zingena u saveznoj državi Baden-Virtemberg.

Pilot projekat će se ispitivati duže od godinu dana, tokom kojih će se obaviti razna merenja, najavio je Autobahn GmbH. Nakon toga, analiziraće se mogućnosti za kontinuirani rad ovakvih posebnih objekata.

 

Slično razmišljaju i u Švajcarskoj gde vlada ispituje koje su deonice auto-puta prikladne za pokrivanje solarnim pločama. Teoretski, prihvatljive su sve rute koje ne prolaze kroz tunele.

Zvučne barijere pored auto-puta takođe mogu biti opremljene panelima. Potencijal samo ovih barijera iznosi oko 55 GWh električne energije godišnje, što bi bilo oko 0,05 odsto ukupne potrošnje struje u Švajcarskoj.

Izvor: Novi magazin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Elektronsko kolo od grafena proizvodi beskonačnu energiju

Tim fizičara sa Univerziteta u Arkanzasu je uspešno razvio elektronsko kolo sposobno da iskoristi toplotno kretanje grafena i pretvori ga…

.

Štednja ne znači nemati uopšte

Već neko vreme u javnosti se govori o merama štednje. Apeluje se na gra]ane da smanje potrošnju struje, govori se…

.

Nuklearne elektrane: mutna energetska budućnost Srbije

Srbija bi mogla uskoro da se nađe pred izborom izgradnje nuklearne elektrane, čulo se više puta u poslednjem periodu. Sve…

.

Restrikcije struje u Iranu zbog rudarenja bitkoina

Iranske vlasti istražuju uzroke nestašice električne energije širom zemlje, a kao glavni problem su identifikovale velike farme kriptovaluta, čiji veliki…

.

Navijači su tu, fale "samo" rezultati

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo prvo je nakon 24. godine na kome se takmiči naša fudbalska reprezentacija. Te 2000. godine, još uvek…

.

Antstream donosi strimovanje igara na iPhone

Antstream Arcade, servis za strimovanje retro video igara, biće uskoro dostupan na iPhone uređajima.

  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo