...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Google pruža najmlađima širom sveta pristup svom Bard AI chatbotu

24.11.2023.

Kompanija tvrdi da je postavila određene mere opreza kako bi zaštitila svoje najmlađe korisnike.

.

U septembru, Google je omogućio tinejdžerima u SAD-u pristup njihovom pretraživaču koji koristi veštačku inteligenciju. Na taj način Google im je omogućio bolje rezultate pretrage sa dodatnim informacijama i linkovima. Sada je kompanija omogućila tinejdžerima u većini zemalja širom sveta pristup svom Bard AI chatbot-u.

Uslov je da im je jezik podešen na engleski i da ispunjavaju minimalnu starosnu granicu potrebnu da bi samostalno upravljaju svojim Google nalogom. Važno je napomenuti da se minimalna starosna granica razlikuje od zemlje do zemlje, ali se kreće od 13 do 16 godina.

Google navodi da tinejdžeri mogu pitati Bard-a za savete o pisanju. Neki od primera su kako napisati govor za predsednika razreda, predloge o kojim univerzitetima da se informišu, kao i pomoć oko ideja za projekte na naučnom sajmu. Drugim rečima, pitanja koja deca njihovog uzrasta verovatno traže na Google-u. Kompanija takođe dodaje matematičko iskustvo učenja. Tinejdžeri mogu upisati matematičko pitanje ili ga fotografisati a chatbot im može prikazati njegovo rešenje korak po korak.

Slično korišćenju pretraživačkog generativnog iskustva (SGE) za maloletnike, Google tvrdi da je postavio “odgovarajuće mere zaštite”. Kompanija je obučila Bard-a da prepoznaje neprikladan sadržaj za mlađe korisnike. Na taj način Bard neće vraćati nelegalne sadržaje za određene starosne grupe.

Pored toga, Bard će automatski pokrenuti svoju funkciju dvostruke provere odgovora kada tinejdžer postavi svoje prvo pitanje zasnovano na činjenicama, jer tinejdžeri možda nisu svesni uobičajenog fenomena nazvanog “halucinacija” kod LLM-a.

Kada generativni AI chatbot halucinira, to znači da daje besmislene i netačne odgovore. Google navodi da će uskoro primeniti dvostruku proveru. To znači da će se za svako pitanje vratiti rezultati pretrage na Google-u. Za tinejdžere će se i dalje preporučivati korišćenje dvostruke provere čak i nakon njihovog prvog pitanja “kako bi im pomogao da razviju informacionu pismenost i veštine kritičkog razmišljanja.”

Na kraju, Google je dizajnirao poseban proces uvodjenja posebno za mlađe tinejdžere, uključujući prikazivanje video zapisa ugrađenog ispod teksta.

Izvor: www.pcpress.rs


Možda te još zanima:

.

Tamo gde su se zamrzli istorija i priroda

Svalbard ili Špicberška ostrva naziv je za grupu ostrva u Arktičkom okeanu, bukvalno negde na pola puta između Norveške i…

.

ChatGPT sada može da vidi, čuje i govori

Sada možete da razgovarate sa veštačkom inteligencijom i odgovoriće vam ljudskim glasom.

.

Google: Ne verujte ChatGPT-u i Bardu

Google kaže da bi ljudi trebalo da koriste njegov pretraživač da bi proverili da li su informacije koje je pružio…

.

Brain Decoder dekodira misli

Naučnici istraživači sa Univerziteta Teksas u Ostinu razvili su tehnologiju za dekodiranje mozga koja kombinuje fMRI skener i veštačku inteligenciju,…

.

Pod bombama kao sirak tužni bez iđe ikoga

Iza bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, pre svega ostale su žrtve, uništene zgrade i mostovi, devastirana i ponižena zemlja. 

.

Goody-2: Najodgovorniji chatbot na svetu

Svaka kompanija koja napravi svog chatbot-a mora unapred da odluči gde su granice kada je interakcija s korisnicima u pitanju. Goody-2 je…

  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo