...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Brain Decoder dekodira misli

26.05.2023.

Naučnici istraživači sa Univerziteta Teksas u Ostinu razvili su tehnologiju za dekodiranje mozga koja kombinuje fMRI skener i veštačku inteligenciju, slično poznatim sistemima veštačke inteligencije kao što su ChatGPT ili Bard.

.

Tehnologija može da iznese naše misli u tekstualnom obliku, ali što je još važnije može omogućiti pacijentima koji ne mogu drugačije da komuniciraju, kao što su oni koji doživljavaju značajnu paralizu, da komuniciraju svoje misli. Za razliku od drugih pokušaja da se ovo postigne, tehnika je potpuno neinvazivna i ne zahteva hirurške implante. Tehnika uključuje obuku AI sistema, što se dešava kada učesnik provede sate u skeneru slušajući podkaste. Jednom obučena, veštačka inteligencija može aproksimirati nečije misli u tekstualnom obliku, sve dok se razmišljanje dešava unutar skenera.

Veštačka inteligencija može uočiti obrasce i zaključiti tamo gde mi ne možemo. Ovo je mehanizam iza njegove povremene tendencije da nas zapanji, a čitanje nečijih misli je prilično zgodan trik. Međutim, ova najnovija tehnologija može da uradi upravo to, uz nekoliko upozorenja. Ako su uspešni, takvi pristupi bi mogli da omoguće pacijentima koji nemaju drugu metodu da komuniciraju kako bi preneli svoje misli spoljnom svetu, a za razliku od drugih pristupa koji su to pokušali, ovaj metod ne zahteva invazivne implante.

Sistem zahteva da učesnici prođu opsežnu obuku AI tako što će sedeti u fMRI skeneru nekoliko sati dok slušaju podkaste. Ovo omogućava AI da prepozna fMRI potpis za određene misli. Nakon treninga, ako učesnik želi da mu sistem „čita“ misli, onda može da sedne u skener i tehnologija će analizirati njihove misli.

Sistem ne pruža prepis koji je savršen za reč, već aproksimira misao. Istraživači su dali sledeći primer: „Još nemam vozačku dozvolu“ bila je prvobitna misao, a prevod je bio „Još nije ni počela da uči da vozi“.

Pa koliko će vremena biti potrebno da takav sistem završi u distopijskoj policijskoj državi u kojoj naše misli više nisu privatne? Istraživači su razmotrili potencijal za ovo, ali navode da sistem neće raditi sa nevoljnim učesnicima, već ljudi moraju da učestvuju u obuci sistema i lako ga mogu zbuniti razmišljajući o drugim stvarima.

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Stiže "čitač misli"

Ispitujući moždanu aktivnost osobe, veštačka inteligencija (AI) može proizvesti pesmu koja odgovara žanru, ritmu, raspoloženju i melodiji muzike koju je…

.

Antstream donosi strimovanje igara na iPhone

Antstream Arcade, servis za strimovanje retro video igara, biće uskoro dostupan na iPhone uređajima.

.

SAD najavljuju zabranu Kaspersky antivirusa zbog nacionalne bezbednosti

Sjedinjene Američke Države su najavile da će od jula 2024. godine zabraniti korišćenje Kaspersky antivirusnog softvera zbog zabrinutosti za nacionalnu…

.

Tesla obustavlja isporuke Cybertrucka zbog problema sa brisačem vetrobrana.

Kompanija Tesla privremeno je zaustavila isporuke svog Cybertruck automobila zbog problema sa motorom brisača vetrobrana.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

.

RTV piknik - ponesi ćebe

Radio-televizija Vojvodine poziva sve građane na dvodnevni muzički događaj "RTV Piknik - ponesi ćebe" ispred nove zgrade na Mišeluku, u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo