...
TRENUTNO06:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Da li Ilon Mask menja Tviter na bolje ili na gore?

16.11.2022.

Kontraverzni milijarder Ilon Mask nedavno je postao vlasnik Tvitera, društvene mreže za koju se tvrdi da najviše utiče na javno mnjenje, ili bar na one koji donose odluke. Odmah je najavio gomilu promena, od kojih su neke izazvale negativne reakcije kod tviteraša.

.

Sve počelo masovnim otpuštanjima - od ukupno 8.200 zaposlenih, na spiskovima za otpuštanje se našlo njih 3.700. Oni koji su ostali imaju zadatak da danonoćno rade kako bi implementirali svo što je Mask zamislio - od brojnih tehničkih novosti, do promena u politici moderacije, koje su i izazvale najviše pažnje.

"Ako društvena mreža ne preuzme korake koji će korisnicima omogućiti da se na njoj dobro osećaju, oni će otići. Naš cilj je da na Tviteru bude 80 odsto Amerike - i levica i desnica. Pitanje je kako ih naterati da izađu na taj onlajn trg, razmene mišljenje i saslušaju drugu stranu", rekao je nedavno novi vlasnik Tvitera.

Promene koje se najavljuju podrazumevaju popuštanje dosadašnjih stega koje su važile pri objavljivanju sadržaja. Opravdan je strah mnogih korisnika da će ovo omogućiti da Tviter postane platforma za širenje ekstremističkih stavova. U vreme kada društvene mreže sve više utiču na donošenje odluka, naročito političkih, ovakav strah je opravdan. Ipak, postoje i oni koji misle da je cela priča "preuveličana".

"Mislim da se digla prevlika vreva. To je više moralna panika nego realnost - on ne odlučuje sam i verovatno razmatra najbolji biznis model. Prošle nedelje je najavio nove stvari, od kojih će neke ostati. Mislim da će biti samo manjih tehnoloških promena", priča Đorđe.

Iz kompanije su najavili da će uvesti i opciju naplaćivanja verifikacije, koji bi sada trebalo da uključuje i pretplatu od osam dolara. Sada je potrebno samo popuniti jednostavan formular i pored vašeg korisničkog imena će se naći plava kvačica, kojom dokazujete svoj identitet. Neki korisnici ipak dele mišljenje Maska i misle da ograničenja ne treba da postoje.

"Sloboda govora je nešto najvažnije. Ako nešto treba da se kaže to na društvenim mrežama i treba da se kaže. Cenzura je besmislena, što možemo da vidimo i na drugim mrežama. Ono što se govori treba da zavisi od moralnog kompasa pojedinca, a ne od kompanije i zakona", kaže Sanja.

Ovakve najave su, ipak, izazvale najviše pažnje kod kompanija. Istog dana, 20 najvećih oglašivača na ovoj društvenoj mreži je poslalo otvoreno pismo u kom su upozorili Maska da će povući oglase ukoliko nastavi sa svojim planovima. S obzirom na bogastvo koje Mask poseduje, pitanje je da li ga ovi apeli pogađaju, kaže Stefan.

twitter jpg

"Žao mi je ljudi koji su dobili otkaze, ali mislim da je potrebno vreme da vidimo da li je ovo marketinški trik i da li će ispuniti ono što je obećao. Ako to uradi, mnogi oglašivači će se povući i pitanje je da li je to onda isplativo. Pošto je bilioner, pitanje je da li će mu to biti hobi ili će mu se posvetiti", priča on.

Ovih dana, sve veći broj tviteraša se okreće Mastodonu - društvenoj mreži koja je prisutna od 2017. godine, ali tek sada dobija veći broj korisnika. Za samo nekoliko dana dobili su 800 hiljada novih naloga, što ni treba da čudi jer je mreža praktično kopija Tvitera - ima sličan interfejs i koncepciju. Mask, ipak uverava korisnike da ne treba da se plaše nadolazećih promena.

"Politika moderacije na Tviteru se nije promenila. Nije u redu širiti govor mržnje ali smo imali organizovane napade kačenja takvog sadržaja i on je odmah izbrisan. Spam, botovi, trolovi i organizacije koje pokušavaju da oblikuju javno mnjenje su veliki problem Tvitera", rekao je nedavno Mask.

Od svega najavljenog do sada smo videli samo otpuštanja. Pitanje je na koje će se korake Mask na kraju odlučiti, jer je očigledno da će se dosta toga rešavati u hodu. Da je Tviter bitan, dokazao je i Bregzit i američki izbori 2016. godine, a da li će tako biti i u budućnosti zavisi samo od odluka novog vlasnika.

Prilog o ovoj temi poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:


M. L.

Foto: Pixabay

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Instagram može da se koristi i za brigu o mentalnom zdravlju

Društvene mreže su poslednjih godina postale glavni oblik komunikacije među mladima, samim tim i sredstvo bez kog se teško može zamisliti…

.

Prebacivanje između instagrama i fejsa bez izlaska iz aplikacije

Meta testira lakše prebacivanje naloga između Facebooka i Instagrama, kao i novi interfejs za različite platforme. Kompanija je počela da isporučuje…

.

Evropska unija konačno staje za vrat internet gigantima

Borba sa lažnim vestima, širenjem mržnje i propagande na internetu, a naročito na društvenim mrežama, već je uzela ozbiljan danak…

.

Facebook i Instagram se ne povlače iz Evrope

Meta je demantovala prošlonedeljno pisanje medija o tome da će kompanija povući Fejsbuk i Instagram iz Evrope. "Meta ne želi,…

.

Twitter uvodi nov način prijavljivanja postova

Stiže novi sistem za prijavljivanje tvitova i tenutno je u fazi testiranja. Ubuduće ćete morati da budete određeniji po pitanju razloga…

.

Instagram može da se koristi i za brigu o mentalnom zdravlju

Društvene mreže su poslednjih godina postale glavni oblik komunikacije među mladima, samim tim i sredstvo bez kog se teško može zamisliti…

  • 02:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo