...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Supa na "Suncokretima" je promašen aktivizam

27.10.2022.

Aktivisti koji su polili supu i pire kormpir na slike Van Goga i Kloda Monea ne razlikuju se od vandala, usaglasili u se gosti Oradija u emisiji "Za i protiv". Nebojša Milenković iz Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu kaže da ne razume njihov čin, koji je "u srži pogrešan". 

.

"Prvo što mi je palo na pamet kada sam to video bilo je da u ovoj rijaliti civilizaciji u kojoj živimo, nije važna poruka već privlačenje pažnje. Jasno mi je da aktivisti pokušavaju da privuku pažnju, a odabrali su najgluplji način za to. Setio sam se kako Islamska država ruši mesoptamijske hramove. Ta dva dela nisu ista po količini uništenja, ali su slična vandalska dela“, kaže Nebojša Milenković.

Prema njegovim rečima, to je jedan od najbesmislenijih aktivističkih činova koje je video.

"Te slike su deo svetske kulturne baštine i naša briga o njima je civilizacijska obaveza, kao što nam je obaveza da čuvamo prirodu. Oni su promašili i metu i temu. Ne da nisu privukli simpatije, nego su izazvali nepodeljenu osudu najšire javnosti“, kaže Milenković.

aktivisti3 jpg

Naš sagovornik dodaje da je teško biti racionalan kod ovako iracionalnih pojava.

"Mi se u Novom Sadu borimo protiv izgradnje 'Novog Sada na vodi'. Šta bi sad trebalo, da odemo u Galeriju Matice srpske i bacamo supu na najvrednije slike? To je suludo“, tvrdi Milenković.

Ekološki aktivisti organizacije "Just Stop Oil" (Dosta s naftom) polili su pre nekoliko dana supom od paradajza Van Gogovo remek-delo "Suncokreti" u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Takođe, dvojica ekoloških aktivista bacili su krompir pire na sliku Kloda Monea "Mlinsko kamenje" u muzeju Barberini u Potsdamu.

Nijedna od te dve slike nije oštećena, jer su bile zaštićene staklom. Aktivisti su se posle tih činova zalepili lepkom za zid i zahtevali od svojih vlada da prekinu eksploataciju fosilnih goriva.

"Ako je potrebna slika sa krompir pireom ili paradajz čorbom, da bi se društvo setilo da kurs fosilnih goriva sve nas ubija, onda ćemo vam dati krompir pire na slici!”, napisala je grupa na Tviteru.

Istoričar umetnosti Dušan Maksimović kaže da su aktivisti uspeli da podignu pažnju, ali je čin toliko vandalski, da više niko ne razmišlja o njihovoj poruci.

"Provokacija u aktivizmu je potrebna, ako želite da prosledite poruku, ali čin nikako ne sme biti glasniji od te poruke. Ovi mladi aktivisti su učinili upravo suprotno. Napravili su nešto toliko idiotski, da malo ko sada raspravlja o njihovoj poruci, već o samoj prirodi njihovog čina. I svi živi ih osuđuju“, kaže Maksimović.

On napominje da su ti incidenti bacili duboku senku na pravi ekološki aktivizam i na aktiviste koji pokušavaju da promene neke stvari u svojim okolinama.

"Imate aktiviste koji se decenijama bore da spasu pojedine oblasti od uništenja, upozoravaju na zagađenje, pa i na posledice fosilnih goriva i sada neko treba da ih poistoveti sa klincima koji bacaju supu na Van Goga, jer misle da će tako skrenuti pažnju na problem i sakupiti simpatizere. Nisam sreo na društvenim mrežama nijednog njihovog novog simpatizera“, ističe Maksimović.

Aktivisti koji na ovakav način skreću pažnju na ekološke probleme novina su u etru i mogu se očekivati slične akcije u budućnosti, s obzirom na to da je glas o njima stigao u sve ćoškove sveta. Naši sagovornici slažu se da će takvi incidenti samo napraviti štetu pokretima koji su sve glasniji u odbrani zelenih politika. Takođe, tvrde oni, sam čin uništavanja umetničkog dela šalje poruku da mladim generacijama kulturna baština ne znači mnogo, što je druga vrsta upozorenja.

Kompletnu emisiju "Za i protiv" poslušajte na našem podkastu.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Hladno pivo, Rundek i Van Gogh na Exitu

Organizatori Exit festivala najavili su da će ovogodšnji line up na glavnoj festivalskoj bini, Mejn stejdžu, pojačati nekoliko velikih regionalnih…

.

Evropska omladinska titula slavila se do jutra

Žurku su otvorili Helem Nejse, a zatvorio Mahmut Orhan. U subotu od 20.00 pa do pet sati ujutro, mladi Novosađani…

.

Upoznaj izvođače koji dolaze na Opens žurku!

Žurka povodom svečanog otvaranja Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019. biće održana 26. januara na Spensu, a nastupiće Jax Jones,…

.

Objavljen line up Koncerta godine

Sedamnaesti NS Koncert godine biće održan u subotu 10. decembra u Velikoj dvorani Spensa.Prethodnih godina na ovom koncertu nastupali su…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo