...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Putovanja

Vreme za putovanja iz fotelje

06.04.2020.

U jeku panedmije korona virusa, gotovo da i ne pomišljamo na putovanja. Većina se "pozdravila" sa letovanjem ove godine. Međutim, da li zaista treba da se odreknemo obilaska svetskih metropola, ulaska u najpoznatije muzeje i prisustvovanju velikim operama? Možda ne bi trebalo, čak ni dok smo u karantinu.

.

Svakog dana na internetu se pojavi sve više različitih sajtova koji nam pomažu da obiđemo sve ono o čemu smo do sada sanjali. Naravno, to ne može da se meri sa pravim osećajem, kao kada uđete u neki sasvim novi grad. Međutim, hajde da budemo iskreni – koliko je realno da fizički obiđete baš ceo svet? Možete, naravno, ukoliko se samo tome posvetite. Ipak, sada dok ste u karantinu, za 24 sata možete jednim klikom da obiđete i po nekoliko gradova i da u svakom tom mestu uđete u najpoznatije muzeje i to potpuno besplatno.

Ukoliko ste poštovalac britanske kulture, obradovaće vas podatak da putem sajta Museum of the World imate priliku da zavirite u Britanski muzej i pogledate velika dela koja su tamo izložena. Možete uz kustosa da saznate sve detalje o kolekcijama u vezi sa čovečanstvom i prošetate najstarijim javnim muzejem na svetu.

Uz pomoć aplikacije You visit omogućeno vam je konačno da posetite najmanju državu na svetu – Vatikan. Možete da prošetate do Bazilike Svetog Petra, obiđete Sikstinsku kapelu, ili pak uživate na Trgu Svetog Petra. Za prelazak iz jedne države u drugu potrebno vam je svega nekoliko sekundi.

putovanje jpg

Sajt 360°Serbia nudi virtuelne ture svima onima koji ipak žele detaljno prvo da obiđu Srbiju. Imate priliku da posetite razne muzeje, prisustvujete različitim koncertima i prošetate novim trgovima. Takođe i mnogi muzeji i pozorišta su na svojim zvaničnim stranicama ponudili tu mogućnost.

Nije loša ideja ni ispratiti putopisne dokumentarce, koji nam stvaraju iluziju o tome da smo zaista u nekoj dalekoj zemlji. Ovakvih video priloga je zaista puno na Internetu i možete pronaći onaj koji najviše odgovara vašem afinitetu. Mi vam predlažemo jutjub kanal Yes Theory , gde možete upoznati države za koje niste ni znali da postoje. Tu je i kanal Geography Now uz pomoć kojeg ćete se upoznati na zabavan način sa kulturama celog sveta.

Takođe i kanal Andreja Maričića pustolova i avanturiste, kako sebe naziva, nudi video priloge u kojima istražuje najzabačenije delove sveta. Sadržaj je dosta komercijalno napravljen, ali daje mogućnost da bar kroz objektiv kamere upoznamo divlje predele i učinimo bar malo zanimljiviji ovaj karantin.

Ovo su samo neki od predloga. Ideja za virtuelno putovanje je zaista mnogo. Većina kulturnih ustanova i gradova omogućila je tu opciju. Zato iskoristite vreme u karantinu, otputujte negde i saznajte nešto novo o dalekim kulturama. To će vas možda inspirisati za odabir destinacije na koju ćete ići kada sve ovo prođe.

M. M. 

Možda te još zanima:

.

Odrasli gejmeri sve više doživljavaju onlajn nasilje

Odrasli gejmeri su sve češće meta onlajn nasilja, koji je sa 74 odsto porastao na čak 86 odsto u poslednje…

.

Razumemo li se i bez reči?

Nije novina da je komunikacija slikom/videom odavno postala normalna, uobičajena i poželjna. Dokaz tome je i ekspanzija i popularnost TikToka,…

.

Nastava na fakultetima počinje po kombinovanom modelu

Studenti Univerziteta u Novom Sadu već godinu i po dana sva svoja predavanja odrađuju preko ZOOM-a i Google učionica. Početak…

.

Gejming zajednice zbližavaju ljude tokom pandemije

Pandemija koronavirusa u kojoj se već više od godinu dana nalazimo, pokazala se, pored svega drugog, kao savršeno okruženje u…

.

Zloupotreba tehnologije prenosi nasilje iz stvarnog sveta na internet

Mnogo toga je doneo 21. vek, između ostalog i razvoj tehnologija. Pandemija koronavirusa sve nas je preselila u digitalni svet,…

.

Onlajn nastup ne mora da bude preslikan koncert

Euforični pančevački duo, koji tvrdi da nema ljubavi u klubu, a da đuskanje ne pomaže, stiže u Novi Sad, ali…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo