...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Putovanja

Bajina Bašta i Tara, raj za oči i novčanik!

10.08.2016.

Ako more i nije baš tvoj fazon, a više voliš planinu i hiking (pešačenje sa svrhom istraživanja i uživanja u prirodnim lepotama) Tara je idealno mesto za tebe!

.

Piše: Milan Flujeraš


Kako 15. u mesecu saznajem da mi godišnji počinje za tri dana, opšta frka me hvata, ne želim da mi prvi godišnji propadne u gradu, za more je kasno, ali počinjem da guglam.
- Last minute, Grčka, Crna Gora, Paralija... Ništa, jbt.
Nevešto napravljena internet reklama mi prikazuje fotografiju pogleda sa Banjske Stene, pa i moje guglanje odvlači na sasvim drugu stranu – na planinu. Nacionalni park Tara. Počinjem da istražujem...

"Ruma, Šabac, Valjevo, Bajina Bašta, Perućac, nije daleko, tri sata vožnje, ako nam ostane para posle mora -idemo tamo", govorim devojci koja sa nestrpljenjem očekuje naš prvi zajednički odmor. Ona mi veoma odlučnim tonom predlaže da ipak istražim malo i tu Taru, jer se ni ona ni ja ne možemo pohvaliti da smo obišli Srbiju.

Pozivam broj nekog smeštaja u Perućcu i oni mi saopštavaju da je sve zauzeto jer je sledeće nedelje "Drinska regata". Predlažu mi da pozovem njihov hotel u Bajinoj Bašti, uz objašnjenje da to nije daleko. Pozivam broj i u par rečenica dobijam informacije.

Ok, 4.200 dinara, noćenje sa doručkom za dvoje. Ali postoji problem, 22. u mesecu moram da napustim hotel, jer je tad sve rezervisano zbog – regate. Opet ta regata, počinjem da čitam o tome i shvatam da oni to doživljavaju kao neku vrstu EXIT-a, što mi je kasnije i potvrdjeno. Čitajući o Drinskoj regati, saznajem za Most Fest i kamp u okviru festa, što mi daje ideju da nakon pet dana u hotelu još dva provedemo u kampu i time ispunimo naš sedmodnevni odmor. Oboje smo se složili nazvali hotel i najavili svoj dolazak.

tara

Planiranih tri sata do Bajine Bašte se pretvorilo u pet, pauza za kafu u Valjevu je trajala duže od očekivanog , ali stižemo na vreme. Prvi dan odlučujemo da posvetimo Bajinoj Bašti, prvi utisci su dobri, ljubazni domaćini, lep smeštaj. Bajina Bašta ima oko 10.000 stanovnika, što je nedovoljno da bih je nazvao gradom, ali ipak, centar grada je urban, kao i u drugim gradovima pun ugostiteljskih objekata, ne znam da li zbog regate, ali delovao je poprilično živo. Ujedno, tu je i prva zamerka, pešaci se potpuno slobodno i bezobzirno kreću po kolovozu, što dodatno otežava vožnju turistima koji su prvi put tu. No, šta je tu je.

Ono što zaslužuje veliku pohvalu je nivo higijene na ulicama, što takodje ostavlja dobar utisak.

Posetom Turističkom centru saznajemo zapravo šta sve ovaj mali pogranični grad nudi. Hiking, rafting, canyoning, penjanje uz stene, samo su neki od načina da aktivno provedete odmor. Kako smo ljubitelji Fruškaća koji je neka vrsta hikinga, iskusno smo poneli planinarske štapove i cipele, koje ćemo kasnije iskoristiti za obilaženje vidikovca Bajska Stena i obilazak jezera Zaovine.

Drugi dan smo odlučili da posvetimo Nacionalnom parku i Perućačkom jezeru. U Perućcu se nalazi restoran Vrelo koji je jedno od najboljih mesta za jelo, a bašta restorana je postavljena iznad malog vodopada što sam ugodjaj čini još boljim

Nacionalni park je prelep, pogotovo za ljude koji se bave fotografijom, bogata flora i fauna kao i prelepi pejzaži ostavljaju prilično jak utisak na čoveka. Poseta jezeru Zaovine, za mene kao močvarnog Banaćanina predstavlja svojevrsno otkrovenje, jezero na planini, kristalno čiste vode. 

tara

Vidikovac Banjska Stena opravdano nosi etiketu must see i do gore je moguće popeti se automobilom. Ipak, moja preporuka je da od Mitrovca pešačite do vidikovca, postoji uređena staza, putokazi, kao i table edukativnog karaktera koje na sebi imaju detaljan opis flore i faune.

Za one sa malom decom, u Mitrovcu se nalazi dečiji kamp, igralište i neka vrsta učionice u prirodi, tako da vam neće biti problem pronaći adekvatnu zabavu. Ako putujete automobilom, glavni turistički centar ovog regiona Zlatibor je na nekih 40 kilometara i pruža obilje mogućnosti. Takođe, nije isključena i poseta Višegradu, ali zbog propisa u BiH morate imati zeleni karton.

Ono što se nikako ne sme propustiti je regata, koja predstavlja simbol ovog kraja. Na žalost, nismo uspeli da nađemo slobodno mesto na splavu, ali smo uzivali sa obale Drine. Regata predstavlja neku vrstu parade u kojoj se učesnici takmiče čije će čamac ili splav biti zanimljiviji. Na nekim splavovima se moglo videti i prase na ražnju, a tu su naravno i čamci u obliku opanka. Jedan stariji učesnilk, čuvši naš naglasak, nije propustio da se pohvali kako je regata daleko bolja od EXIT-a. Možda ipak Guča.

tara

"Most Fest" je muzički festival na kome je ove godine prvog dana nastupao Željko Joksimović, što baš i nije moj muzički izbor, ali već narednog dana bilo je po mom ukusu. Kako je cela manifestacija paradnog karaktera, bilo je i skakanja sa mosta u ledenu Drinu i takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Sve to čini da se osećate prijatno.

Što se tiče boravka u kampu, nama je bilo posebno zanimljivo jer smo uz dogovor sa domaćinom naš šator postavili uz reku Raču, koju smo kasnije koristili kao prečicu do Drine.

Naravno, sve najviše interesuju cene. Nisam baš obilazio ugostiteljske objekte i beležio cene, ali mi je svako ostalo u sećanju da dvoje ljudi mogu doručkovati za manje od 200 dinara, (omlet tri jaja - šunka, salata, jogurt, hleb), tako je cena espresso kafe od 60 do 90 dinara, a piva do 100 dinara maksimalno, cena kamp mesta je 1.000 dinara u proseku, te se tako pored odlične ponude mogu pohvaliti i niskim cenama.

tara

Gorivo je zbog blizine BiH u proseku jeftinije za čak 10 odsto nego u Novom Sadu!!!

Opšti utisci su pozitivni, te svakom preporučujem da se već sledeći slobodan vikend uputi u obilazak Tare. Priroda i aktivni odmor je svima neophodan kako bismo dopunili baterije za nove radne dane i gradsku gužvu.
A na naš sedmodnevni odmor utrošeno je ukupno svega 300 evra (uračunat i novac ostavljen u kladionici), što je za dve osobe zaista mala suma.

Kako to obično biva kad odeš negde prvi put, načiniš određene greške i neplanirane troškove - kad sve saberemo moglo je i jeftinije, verovali ili ne!

(Milan Flujeraš je pratilac našeg portala koji nam je samoinicijativno poslao svoj tekst - utiske sa putovanja. Ukoliko ste i vi tokom leta posetili neku zanimljivu destinaciju i voleli biste da podelite svoje utiske sa širokim auditorijumom, ne oklevajte da nam pošaljete tekst)

Možda te još zanima:

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Muzika kao najbolji prijatelj

Svašta se na ovom svetu promenilo, ali ono što će sigurno zauvek ostati je istraživački duh svake mlade osobe i…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

.

Distanca nije problem kada je ljubav prema muzici u pitanju

Nedavno održani TAKT festival okupio je brojne kantautore iz Srbije, regiona, ali i sveta. Najveće iznenađenje bio je Majkl Glaver…

.

“Mamula all inclusive”- kako je logor smrti postao mesto za odmor

U subotu, 12. Avgusta, na Sarajevskom filmskom festivalu, održaće se regionalna premijera novog filma novinara Aleksandra Reljića - “Mamula all…

.

Kuda pobeći od gužvi na novosadskim bazenima?

Konačno nam je stiglo leto, sa njim i velike vrućine. Ukoliko ste i posle EXIT-a ostali u Novom Sadu, šanse…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo