...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Kuhinja

Zdravi, a ukusni slatkiši

13.04.2020.

Boravak u karantinu sve više otvara apetit. Zbog viška slobodnog vremena samo razmišljamo o tome šta ćemo sledeće praviti, ili pak poručiti. Pogotovo prijaju lagane poslastice, koje će nas osvežiti u ovim toplim danima. Međutim, ukoliko nastavimo da ih jedemo u velikim količinama teško da ćemo na leto imati figuru kakvu smo želeli.

.

Ipak, postoji rešenje i za to. Ima načina da i dalje jedemo ukusne poslastice, a da se ne gojimo. Kako? Rešenje je u zdravim slatkišima. Većina će odustati kod ove rečenice, misleći da je nemoguće spojiti zdravo i ukusno. Međutim, ovi recepti govore da je to itekako moguće.

Snikers čokoladice

Potrebno: 75 g ovsenih pahuljica, prstohvat morske soli, 2 kašike vode, 12 svežih urmi, 1 kašika organskog kakaoa, 50 g crne čokolade i 2 kašikice kikiriki putera.

Priprema: Za početak, potopiti na 10 minuta urme u vodi i očistiti ih od koštica. U blenderu izmiksati ovsene pahuljice, urme, kakao, so i po potrebi vodu, dok smesa ne postane pogodna za oblikovanje. Zatim, tu smesu razvući na tacni (po želji oblik i debljina), premazati kikiriki puterom i ostaviti u frižideru da se stegne. Na pari istopiti čokoladu i kada se ohladi, premazati kolač. Sve to opet vratiti u frižider da se još malo ohladi.

Čoko-lešnik kolačići

Potrebno: 60 g kikiriki putera, 1 manje zrela banana, 400 g leblebija, 2/3 šolje pečenog lešnika, 2 kašike kakaoa, 5 kašika meda i 1 kašika ekstrata vanile.

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i mutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Nju stavite u željene kalupe i oblike, zatim, preko njih pospite mrvljeni kirikiki, ili šta god vi želite (to je proizvoljno).

Zdrava nutela

Potrebno: 1 šolja lešnika, 2 kašike kakaoa, 12 urmi, 1/2 vode (dodavati u zavisnosti od željene strukture).

Priprema: Ispeći u rerni lešnike na 170 stepeni na 15 minuta i urme potopiti u vodu na 5 do 10 minuta. Kada se lešnik ohladi, izblendati ga i napraviti lešnik puter, u koji kasnije dodajete kakao i urme. Sve to izmiksate i postepeno dodajete vodu. Kada je gotovo, sipajte u teglice.

Ovo su samo neki od zdravih recepata. Međutim, budite oprezni! Ovi recepti jesu zdravi, ali itekako imaju visoku kalorijsku vrednost. Stoga, nemojte preterivati ni sa njima.

Prijatno!

M. M. 

Možda te još zanima:

.

Top 5 vašarskih slatkiša

Kakva god da je svetkovina, bila ona u Rumi, Itebeju ili Sonti, stvari su svuda iste - stariji se okupljaju…

.

Overcooked: Kuvanje bez recepta!

Ako ne volite da vidite sudoperu punu prljavih sudova, ako ne volite da vam prsti mirišu na crni luk, ako…

.

Biljna ishrana: jednostavno i zdravo

Istraživanje, koje je pre nekoliko godina sprovela Škola javnog zdravlja u Bostonu na više od 72 hiljade ispitanika, pokazalo je…

.

Pandemija i hobiji: Kako smo ubijali slobodno vreme?

Koliko puta ste u poslednje vreme razmišljali o tome kako da produktivno iskoristite to što smo prisiljeni da u kućama…

.

Naučite da kuvate na najlakši način

Jedan od najboljih načina kako možemo iskoristi višak slobodnog vremena je posvetiti se čarima kuvanja.

.

Musaka od boranije i mlevenog mesa

Vreme je novogodišnjih odluka. A jedna zaista bitna jeste da se dobro jede. Zato ovu godinu završavamo i u novu…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo